Εδώ και πολλά χρόνια, η ίδια η Apple (και όχι μόνο) προειδοποιεί για το πόσο επικίνδυνοι είναι οι ψεύτικοι φορτιστές για τα iPhone της αλλά μία νέα έρευνα δείχνει ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Η ομάδα προστασίας καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου, Chartered Trading Standards Institute, έκανε μια «σε βάθος» έρευνα στο θέμα, αγοράζοντας 400 πλαστούς φορτιστές της Apple. Προμηθευτής τους, τα ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο.
Το αποτέλεσμα; Στους 400 φορτιστές, οι 397 (!) απέτυχαν να περάσουν ένα βασικό test ασφαλείας.

Ένας από τους ερευνητές του κέντρου, εξηγεί πώς γίνονται τα test στους ψεύτικους φορτιστές, οι οποίοι αγοράστηκαν από 8 διαφορετικές χώρες:
«Έγινε μια σειρά από δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου ενός τεστ ηλεκτρικής αντοχής όπου υψηλές τάσεις εφαρμόστηκαν στις μονάδες φορτιστών, ώστε να δούμε το μέγεθος της τάσης που θα ρέει ανάμεσα στην έξοδο και την είσοδο του φορτιστή. Αν το ρεύμα είναι πάνω από το όριο, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια καθώς δεν υπάρχει επαρκής απομόνωση. Υπάρχει πιο απλά, τεράστιος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Μόνο τρία από τα 400 δείγματα πέρασαν το test».
Νωρίτερα φέτος, η Apple αγόρασε τυχαία φορτιστές από το Amazon όπου υποτίθεται ήταν κατασκευασμένοι από την ίδια και ανακάλυψε ότι πάνω από 90% ήταν ψεύτικοι! Ως αποτέλεσμα, έγινε μήνυση από τον κατασκευαστή σε μία από τις εταιρίες που πουλούσε ψεύτικους φορτιστές, την Mobile Star LLC. Στη σχετική υπόθεση, η Apple κατέθεσε ότι οι ψεύτικοι φορτιστές ήταν κατασκευασμένοι αμελώς, σε τέτοιο βαθμό που η ηλεκτροπληξία ήταν πιθανός κίνδυνος.
Μην ξεχνάμε ότι οι ψεύτικοι φορτιστές (γενικότερα, όχι μόνο της Apple) παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα: από το να χαλάνε πολύ σύντομα μέχρι να εκρηγνύονται ή να καίνε και την ίδια την συσκευή!

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς 99% των φορτιστών δεν πέρασε ούτε το βασικό test ασφαλείας. Ακόμα και η Amazon αναγκάστηκε να διοργανώσει καμπάνια για να απομακρύνει τις ψεύτικες μονάδες από την ιστοσελίδα της.
Θα πούμε κάτι που μοιάζει απόμακρο από την εποχή μας, είναι όμως το σωστό: Το να αγοράζεις έναν επίσημο φορτιστή με 30+ ευρώ από πιστοποιημένα καταστήματα ίσως να είναι κακό για την τσέπη μας (και είναι ακριβοί οι φορτιστές, ιδίως της Apple) αλλά πρόκειται για θέμα ασφαλείας τόσο του εαυτού μας, όσο και της συσκευής που φορτίζουμε, οπότε θυσιάστε μερικά ευρώ παραπάνω για να είστε ασφαλείς. Δεν το κάνετε για τις εταιρείες αλλά για προστασία δικιά σας.