Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν τουλάχιστον ένα λογαριασμό στα social media. Η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, παρουσιάζει κάποιες συμβουλές για την αναγνώριση απατεώνων που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ.
Ακολουθούν 10 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να γνωρίζουμε τα ψεύτικα προφίλ:
- Ένα ασυνήθιστο βιογραφικό. Μπορεί να έχουν βιογραφικά που έχουν αντιγράψει από αλλού. Προσοχή σε τυπογραφικά λάθη, υπερβολικά emoji και τη γλώσσα που είναι ενδεικτική ενός bot.
- Catfishers. Χρησιμοποιούνται ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να συνάψουν κάποια online σχέση με το θύμα, προκειμένου να ζητήσουν να τους μεταφέρουν χρήματα.
- Να γίνεται αντιστοιχία μεταξύ followers και following. Οι ψεύτικοι λογαριασμοί συνήθως ακολουθούν αυτόματα εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρήστες, λίγοι όμως θα τους ακολουθήσουν πίσω.
- Φωτογραφία προφίλ. Πολλές φορές προσπαθώ να παριστάνουν ένα φίλο σας. Έτσι προσποιούμενοι ότι είναι αυτός, στέλνουν επείγον μήνυμα και ζητούν χρήματα. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και έχει ήδη ξεγελάσει αρκετούς χρήστες. Πάντα, πριν στείλετε χρήματα σε κάποιον που σας το ζητάει μέσω των social, θα επικοινωνείτε μαζί του για να δείτε εάν όντως έχει στείλει μήνυμα.
- Spam άμεσων μηνυμάτων. Ένας απατεώνας θα προσπαθήσει να σας στείλει μήνυμα με ψεύτικες πληροφορίες και θα σας ενθαρρύνει να στείλετε προσωπικό σε κάποιον άλλον ή να επισκεφθείτε μία ιστοσελίδα για να μάθετε περισσότερα αγκαλιά. Αυτοί οι λογαριασμοί συνήθως είναι ψεύτικοι και χρησιμοποιούνται για να πλασάρουν οτιδήποτε, από απάτες επένδυσης κρυπτογράφησης μέχρι και απάτης ή λιανικής πώλησης.
- Δεν υπάρχει επίσημο σήμα. Οι πλατφόρμες των social, το Instagram, facebook και το X, διαθέτουν σήμερα η σημάδι ελέγχου για την αναγνώριση των επισήμων λογαριασμών. Αν δείτε ένα λογαριασμό, που υποτίθεται ότι είναι ένας οργανισμός ή ένα διάσημο άτομο αλλά δεν διαθέτει κανένα από αυτά, είναι πιθανό να είναι απατεώνας.
- Δραστηριότητα. Συνήθως οι ψεύτικοι λογαριασμοί δημοσιεύουν περιεχόμενο με παρόμοιες λεζάντες. Πολλές φορές δεν έχουμε κάνει πολλές αναρτήσεις μέσα στο προφίλ. Οπότε να ελέγχετε πάντα την ποσότητα, την ποιότητα και τον ρυθμό των αναμνήσεων.
- Προσφορές δώρων. Μεγάλη προσοχή σε λογαριασμούς που προσφέρουν μεγάλα δώρα ή πολλά μετρητά σε αντάλλαγμα τη συμπλήρωση μιας έρευνας. Μπορεί να υποδύονται μία μεγάλη επώνυμη μάρκα, αλλά θέλουν απλώς να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες.
- Είδη με μεγάλη έκπτωση. Ψεύτικοι λογαριασμοί μπορούν να προωθήσουν είδη πολυτελείας που να έχουν υπερβολικά μειωμένη τιμή. Συνήθως όλο αυτό δεν είναι αληθινό.
- Άσχετα σχόλια. Εάν ένας λογαριασμός σχολιάζει σε μία δημοσίευση κάτι που είναι άσχετο με το ποστ, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.
Πώς θα προστατευτούμε από όλο αυτό;
Η ESET συμβουλεύει να κάνουμε το προφίλ μας ιδιωτικό και να εξετάζουμε διεξοδικά όποιον θέλει να μας κάνει φίλο. Είναι επίσης σημαντικό εάν ένας χρήστης εντοπίσει ένα ψεύτικο προφίλ, να του κάνει κατευθείαν αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.