Static Pressure vs. High Airflow fans
Πολλοί από εμάς όταν χτίζουμε ένα καινούργιο PC, επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε επεξεργαστές, κάρτες γραφικών, μητρικές, ssd κλπ. Με αποτέλεσμα, να παραμελούμε τόσο στο budget, όσο και στο ψάξιμο, ένα κύριο κομμάτι για την υγεία, την ψύξη και την ακουστική μας ηρεμία.
Τα Case Fans (ανεμιστηράκια). Τα fans είναι το μόνο μέσο που διοχετεύει πολύτιμο δροσερό αέρα στο κουτί μας κι απομακρύνει τον κακό ζεστό αέρα μακριά.
Και σαν να το ακούω ήδη, κάποιος να λέει ”Εγώ πήρα 8 ανεμιστηράκια και βαράνε αλύπητα, όλα καλά”. Τον ρωτάς, είναι στατικής πίεσης (Static Pressure) ή ελεύθερου αέρα (Airflow); Και σε κοιτάει όπως ο Ronan τον Quill (όσοι ξέρουν, ξέρουν).
Όχι λοιπόν! Δεν είναι ούτε αρκετό, ούτε αναγκαίο να γεμίσετε με fans όλο το κουτί σας. Αρκεί να ξέρετε τι κάνει ο κάθε ένας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, και να τους τοποθετήσετε αναλόγως. Να πούμε ότι το μέγεθος παίζει ρόλο, (το ήξερα!!) αλλά όχι τόσο στην ροή του αέρα αλλά στο ότι μένουν χαμηλά οι στροφές του fan επιτυγχάνοντας το ίδιο νούμερο CFM.
CFM
Όλοι οι fans έχουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζετε CFM (Cubic Feet per Minute). Δηλαδή κυβικά πόδια ανά λεπτό. Ναι γιατί έχουμε κι αυτές τις καταπληκτικές μετρήσεις των Αμερικάνων-Άγγλων με τα πόδια και τα χέρια και τις παλάμες! Παρόλα αυτά, αυτό το νούμερο μετράει πόσος αέρας μεταφέρετε ανά λεπτό από τον fan. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Συνήθως για περισσότερο CFM χρειάζεται ο fan περισσότερες RPM (στροφές ανά λεπτό ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, περισσότερο θόρυβο από τους fans μας.
Airflow
Το Airflow είναι η ικανότητα ενός fan, να μεταφέρει τον όγκο αέρα ,που είπαμε πιο πάνω, αλλά ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό του κουτιού. Αν λοιπόν έχετε βάλει έναν Airflow fan μπροστά στο κουτί κι από πίσω έχει, ας πούμε, τις θήκες των σκληρών δίσκων, αυτό σημαίνει εμπόδιο για τον αέρα που δεν θα καταφέρει να φτάσει στα κύρια σημεία του κουτιού. Κι όλος αυτός ο όγκος αέρα, που λέγαμε, θα διαλυθεί ή θα μπλοκάρει με αναδεύσεις τα επόμενα κύματα αέρα που θα έρχονται. Φτιάχνοντας έτσι, μια τύπου δίνη που δεν θα μεταφέρει σωστά τον αέρα εκεί που πρέπει. Συνήθως Airflow είναι οι fans στο πίσω ή πάνω μέρος του κουτιού που δεν υπάρχει καμία αντίσταση μπροστά τους.
Static Pressure
Αυτοί οι fans, έχουν την ιδιαιτερότητα να μπορούν να στέλνουν τον όγκο αέρα με μεγαλύτερη πίεση. Έτσι προσπερνούν εμπόδια όπως αναφέραμε παραπάνω. Όλοι οι fans σε υδρόψυξη που είναι τοποθετημένοι σε ψυγεία νερού, είναι στατικής πίεσης για να μπορούν να περνάνε τον αέρα μέσω των πολύ λεπτών αλουμινένιων πτερυγίων του ψυγείου. Το ίδιο συμβαίνει και στα tower coolers που πρέπει ο αέρας να περάσει με δύναμη και να παρασύρει την ζέστη από τα heatshinks του πύργου. Αυτού του τύπου οι fans, είναι ιδανικοί και σε κουτιά με φίλτρα σκόνης. Καθώς οι airflow δεν μπορούν εύκολα να τραβήξουν αέρα μέσω από τις μικροσκοπικές τρύπες των φίλτρων.
Τώρα λοιπόν, ξέρετε τι είναι ο καθένας και το μόνο που μένει είναι να τους τοποθετήσετε σωστά. Το πόσους θα βάλετε είναι καθαρά θέμα hardware. Κουτιού, χρήσης και γενικά είναι ένα άλλο θέμα για άλλη φορά.
Πείτε μας τις δικές σας εμπειρίες από όσα έχετε ανακαλύψει ”παίζοντας” με τις θέσεις και το είδος των fans σας. Επίσης, αν θέλετε να καλύψουμε το θέμα με το πόσοι πρέπει να είναι εισαγωγής και πόσοι εξαγωγής και σε ποιες θέσεις.