Από την μακρινή Κίνα έρχεται στο τραπέζι συζητήσεων μια νέα πρόταση προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του διαδικτύου για τον ΟΗΕ και υπάρχουν ισχυρισμοί πως έτσι θα επιτευχθεί η ευρεία χρήση ολογραμμάτων και αυτόνομων οχημάτων, αλλά υπάρχουν επικριτές που λένε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγεί σε έναν αυταρχισμό όσον αφορά την αρχιτεκτονική του Web.
Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Huawei, μαζί με τις κρατικές εταιρείες China Unicom και China Telecom και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της χώρας (MIIT), πρότειναν από κοινού ένα νέο πρότυπο για τη βάση τεχνολογίας δικτύων, που ονομάζεται “New IP” στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).
H πρόταση δημιούργησε ανησυχίες μεταξύ των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σύστημα θα διαιρέσει το παγκόσμιο διαδίκτυο και θα παράσχει στους κρατικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου λεπτομερή έλεγχο της χρήσης του παγκόσμιου ιστού από τους πολίτες. Η νέα πρόταση έχει κερδίσει την υποστήριξη της Ρωσίας και ενδεχομένως της Σαουδικής Αραβίας.
“Κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει μια τεράστια μάχη για το πώς θα μοιάζει το διαδίκτυο”, δήλωσε ένας βρετανός εκπρόσωπος της ITU, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
“Έχετε αυτά τα δύο ανταγωνιστικά οράματα: το ένα είναι πολύ ελεύθερο και ανοιχτό και … Χωρίς κυβερνητική παρέμβαση … Και που ελέγχεται πολύ περισσότερο και ρυθμίζεται από τις κυβερνήσεις”.
Η Huawei ανέφερε ότι τμήματα της τεχνολογίας για τη νέα δικτυακή αρχιτεκτονική ήταν ήδη υπό κατασκευή, με τη βοήθεια αρκετών κρατών και εταιρειών, αλλά δεν θα ονόμαζαν τους εμπλεκόμενους. Είπε επίσης ότι τα στοιχεία θα είναι έτοιμα για δοκιμές στις αρχές του 2021.
Σε μια παρουσίαση του Powerpoint και σε μία επίσημη πρότυπη πρόταση που έλαβε η Financial Times, η Huawei περιγράφει την υπάρχουσα υποδομή του διαδικτύου που υποστηρίζει τα παγκόσμια δίκτυα – γνωστά ως TCP / IP – ως “ασταθή” και “σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή” Το 2030, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων αυτοκινήτων, το πανταχού παρόν διαδίκτυο των πραγμάτων και το “holo-sense teleportation”. Αντ ‘αυτού, οι κινεζικές προτάσεις υποδηλώνουν ότι η ITU λαμβάνει μια “μακροπρόθεσμη άποψη” και “αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα σχεδιασμό από πάνω προς τα κάτω του μελλοντικού δικτύου”.
Η Huawei δήλωσε ότι το πρότυπο New IP αναπτύσσεται μόνο για να καλύψει τις τεχνικές απαιτήσεις ενός ταχέως μεταβαλλόμενου ψηφιακού κόσμου και ότι δεν έχει ενσωματώσει κανένα είδος ελέγχου στον σχεδιασμό του. Είπε ότι ήταν επικεφαλής ενός ομίλου ITU που επικεντρώθηκε στη μελλοντική τεχνολογία δικτύων.
Η ITU διευθύνεται σήμερα από τον κινέζο μηχανικό τηλεπικοινωνιών Houlin Zhao, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του κινεζικού MIIT το 2014.
Μια αναφορά από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Oxford Information Labs, προειδοποιεί ότι το πρότυπο “New IP” θα επιτρέψει λεπτομερείς ελέγχους οι οποίοι θα γίνονται στην βάση του δικτύου και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα πρότυπα που επικυρώθηκαν στην ITU, η οποία περιλαμβάνει περίπου 200 κράτη μέλη, υιοθετούνται από αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου η κινεζική κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει παρακολούθηση της υποδομής και της τεχνολογίας στο πλαίσιο της “ζώνης και της οδικής πρωτοβουλίας” όπως λένε κάποιοι εμπειρογνώμονες.
Η Huawei και άλλοι συν-προγραμματιστές σχεδιάζουν να προωθήσουν την τυποποίηση της νέας IP σε μια μεγάλη τηλεπικοινωνιακή διάσκεψη της ITU στην Ινδία το Νοέμβριο.
Όσοι δεν γνωρίζουνε, η δομή του διαδικτύου σχεδιάστηκε πριν από μισό αιώνα και λειτουργεί ως ταχυδρομικό σύστημα.
Για να λύσουν το πρόβλημα της αποστολής πληροφοριών σε όλο τον κόσμο, οι μηχανικοί έχουν σπάσει τα μηνύματα σε μικρά πακέτα που μπορούν να μεταδοθούν γύρω από τους υπολογιστές μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Κάθε πακέτο είναι σφραγισμένο με τη διεύθυνση (ή IP) του υπολογιστή που επιθυμεί να φτάσει, η οποία τα συλλέγει όλα με τη σωστή σειρά όταν τα λάβει.
Αυτή η διαδικασία – η οποία λαμβάνει χώρα με την ταχύτητα του φωτός – ονομάζεται “Πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης” ή TCP. Σε συνδυασμό με το σύστημα για την αναγνώριση μεμονωμένων υπολογιστών, λαμβάνετε TCP / IP.
“Θα μπορούσατε να πείτε ότι το TCP / IP είναι για τον ενσύρματο κόσμο ότι είναι το DNA είναι για τον βιολογικό κόσμο”, έγραψε ο John Naughton.
Η νέα IP περιγράφεται από την Huawei ως “πιο δυναμικό σύστημα διευθυνσιοδότησης IP”, σύμφωνα με ένα άρθρο που μοιράζεται με το FT. Οι μηχανικοί τους περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο διαχωρίζεται ολοένα και περισσότερο σε αρκετά ξεχωριστά δίκτυα, όπως ιδιωτικά δίκτυα επικοινωνιών και εκείνα που εκπέμπονται από δορυφόρους.
“Η διασύνδεση μεταξύ αυτών των δικτύων αποτελεί πρόκληση εξαιτίας των ασυμβίβαστων μηχανισμών αντιμετώπισής τους”, λέει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι απαιτείται πιο αποτελεσματικό σύστημα διευθύνσεων για αναδυόμενες τεχνολογίες.
Μια νέα διεύθυνση IP θα επιτρέπει στις συσκευές στο ίδιο δίκτυο να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου.
Ανησυχίες για τη νέα πνευματική ιδιοκτησία προκύπτουν από τον βαθμό ελέγχου που μπορούν να έχουν οι κυβερνήσεις ή οι φορείς εκμετάλλευσης μέσω διευθύνσεων IP. Οι επικριτές αναφέρουν ότι το νέο πρωτόκολλο θα απαιτεί από το δίκτυο να έχει “χαρακτηριστικά παρακολούθησης” που να είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο ταυτότητας και την έγκριση της προσθήκης νέων διευθύνσεων σε ένα δίκτυο, των ανθρώπων από την άλλη άκρη και των πακέτων πληροφοριών που αποστέλλονται στο Web.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στην ITU, η Huawei διευκρίνισε επίσης ότι η νέα IP θα περιγράψει κάτι σαν “εντολή τερματισμού”, όπου ένα κεντρικό σημείο του δικτύου θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την επικοινωνία προς ή από μια συγκεκριμένη διεύθυνση, σύμφωνα με μια πηγή. Περιέγραψε το χαρακτηριστικό αυτό ως μια “θεμελιώδη αναχώρηση” από το μοντέλο του δικτύου που λειτουργεί ως ένας “αγνωστικός παράγοντας που μετακινεί απλά τα κουτιά”.
[via]