Σύμφωνα με τους αναλυτές της IHS, οι οποίο κυκλοφόρησαν τη συγκεκριμένη αναφορά σήμερα, το κόστος για τη κατασκευή του Google Pixel XL, των 32 GB, κοστίζει στην εταιρεία 285,75 δολάρια. Όμως, πώς προκύπτει αυτό το κόστος και πώς φτάνουμε από τα 285 στα 770 όπου είναι και η τιμή πώλησης της συσκευής;
Αρχικά, να πούμε ότι η διαφορά της τιμής κατασκευής με την τιμή πώλησης δεν αποτελεί το κέρδος της Google, καθώς η εταιρεία πληρώνει τα έξοδα του R&D, του software, του marketing και τη διαφήμισης. Αυτά τα κόστη δε συμπεριλαμβάνονται στην αναφορά της IHS.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το Samsung Galaxy S7 κοστίζει στην εταιρεία 255 δολάρια, ενώ το iPhone 7 κοστίζει στην Apple 224,80 δολάρια. Και οι δύο συσκευές είναι μικρότερες σε μέγεθος από το Pixel XL, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτουν μικρότερες και πιο οικονομικές οθόνες και μπαταρίες. Επίσης, και τα υλικά κατασκευής μπορεί να είναι φθηνότερα, λόγω του μικρότερου μεγέθους.
Το πιο ακριβό κομμάτι στη ναυαρχίδα της Google είναι η οθόνη, που αποτελείται από AMOLED panel της Samsung και Gorilla Glass 4 για προστασία. Όλο το πακέτο κοστίζει 58 δολάρια. Από την άλλη, η Qualcomm παίρνει συνολικά τα περισσότερα χρήματα από τη Google – 50 δολάρια για το SoC, μεγάλο μέρος των 19,50 δολαρίων για τα RF μέρη, 11 δολάρια για εξαρτήματα διαχείρισης ενέργειας και μέρος των 15,50 δολαρίων για τα codec ήχου.
Η Samsung επίσης προμηθεύει τη Google με UFS 2.0 NAND δίσκους, όπου δυστυχώς δε γνωρίζουμε ακριβώς το κόστος τους. Όμως μαζί με τη RAM, το κόστος αγγίζει τα 26,50 δολάρια. Η μπαταρία της συσκευής κατασκευάζεται από την LG Chem και κοστίζει 4 δολάρια. Οι κάμερες κοστίζουν 17,50 δολάρια, ενώ το «ντύσιμο» της συσκευής κοστίζει 35 δολάρια. Τέλος, τα έξτρα που υπάρχουν μέσα στο κουρί στοιχίζουν 10 δολάρια συνολικά.
[via]