Από άποψη τεχνολογικών δυνατοτήτων, τα smartphones είναι σε τέτοιο επίπεδο που απλώς μας φαίνονται όλα συναρπαστικά, όμως και κατασκευαστικά γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να βελτιωθεί η αντοχή τους. Όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν τα δικά τους κέντρα δοκιμών όπου βεβαιώνουν ότι κάθε τηλέφωνο στα χέρια μας θα είναι σε θέση να αντέξει κάποια ελαφριά χτυπήματα.
Επίσκεψη που έτυχε να κάνει η ομάδα του GSMArena στο κέντρου έρευνας και ανάπτυξης Huawei / Honor στο Πεκίνο, μας επιτρέπει να δούμε πώς δοκιμάζονται τα τηλέφωνά τους.

Πρώτα τα τηλέφωνα περνούν Twist Tester, όπου εφαρμόζεται πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο στόχος δεν είναι να σπάσει το τηλέφωνο, αλλά να διαπιστωθεί αν στρέφεται στο επιτρεπόμενο όριο χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση. Όταν οι εργαζόμενοι της Honor είναι σίγουροι ότι το τηλέφωνο δεν θα διπλώνεται σαν ένα κομμάτι από περιτύλιγμα από σοκολατάκι, προχωρούν στο επόμενο βήμα.
Στην συνέχεια γίνονται εκτεταμένες δοκιμές για όλες τις συνδέσεις, δηλαδή δοκιμάζονται οι υποδοχές βάζοντας και βγάζοντας χιλιάδες βύσματα. Επιπλέον, εκτελείται μια δοκιμή όπου η δύναμη εφαρμόζεται πλευρικά σε ένα βύσμα σύνδεσης για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά.

Τόσο το USB-C όσο και το βύσμα ήχου δοκιμάζονται για να βεβαιωθείτε ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν σωστά ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.
Φυσικά, υπάρχει μια δοκιμή πτώσης. Σε αντίθεση με όλα τα βίντεο του YouTube, η Honor στέλνει τις συσκευές κάτω με ελεγχόμενο τρόπο χρησιμοποιώντας μια αποκλειστική μηχανή. Ένας εργαζόμενος τοποθετεί το τηλέφωνο σε συγκεκριμένη γωνία και το ρίχνει από ένα συγκεκριμένο ύψος. Αυτό γίνεται πολλές φορές σε διαφορετικές γωνίες για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν αδύνατα σημεία στην κατασκευή. Οι δοκιμές είναι τόσο αυστηρές ώστε το ίδιο το μπλοκ πρέπει να αντικατασταθεί κάθε τρεις μήνες.
Μετά ξεκίνησε το “ψήσιμο”. H συσκευή μπαίνει σε φούρνο που ζεσταίνεται στους 55 βαθμούς κελσίου και μέχρι 90% υγρασία. Τα τηλέφωνα περνούν μέρες εκεί μέσα για να βεβαιωθούν ότι δεν υποφέρουν από τυχόν ζημιά στα εσωτερικά τους σε τέτοιες συνθήκες.

Γίνονται δοκιμές και σε υγρό και σκονισμένο περιβάλλον και έτσι μπορούν να εξασφαλιστούν οι πιστοποιήσεις IP67 ή IP68, συσκευή πρέπει να περνάει αυτές τις δοκιμές ώστε να δοθούν και οι ανάλογες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες αγορές.
Υπάρχει και το εργαστήριο δοκιμών RFI όπου το τηλέφωνο είναι τοποθετημένο σε ένα ομοίωμα κίτρινης κεφαλής που προσομοιώνει τη συνοχή ανθρώπινου κεφαλιού με την αγωγιμότητα, το μέγεθος, τον προσανατολισμό του τηλεφώνου κλπ. Ο χώρος είναι πλήρως απομονωμένος έτσι ώστε η ένταση του σήματος να μπορεί να ελέγχεται ακριβώς.

Η επόμενη αίθουσα είναι η αίθουσα ήχου. Έχει τεράστιους αφρούς και είναι τόσο ήσυχη που μπορεί κανείς να ακούσει την καρδιά του να χτυπάει. Γίνεται δοκιμή μικροφώνων και ηχείων.
Τελικά οι κατασκευαστές παίρνουν σοβαρά την ανθεκτικότητα των συσκευών και αυτό μας αρέσει σαν καταναλωτές.
[via]