Ah, good old Dark Souls. Πως και πως περίμενα, για να δω για ακόμα μια φορά, το αγαπημένο “You Died“. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, έπαιξα το Dark Souls Remastered. Εντάξει κι από περιέργεια προφανώς, για να δω τι έχει αλλάξει. Πάμε λοιπόν να δούμε τις αλλαγές.
Γραφικά
Αρχικά ας πούμε τα βασικά. Η Remastered έκδοση διαθέτει 4K, αν φυσικά υποστηρίζεται από το μόνιτορ/οθόνη που χρησιμοποιείτε. Αυτό, στα 60 fps και για τα PS4 Pro, Xbox One και PC. Για το PS4, έχουμε 1080p, στα 60 fps. Εγώ έπαιξα το remastered σε PS4. Από εκεί και πέρα, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, κάποια όχι. Υπάρχουν διαφορές στα textures, όπως για παράδειγμα, το γρασίδι στο Firelink shrine. Τα bonfires επίσης, έχουν φτιαχτεί κι έχουν γίνει πιο όμορφα. Έχει προστεθεί ένα extra bonfire, στον Blacksmith Vamos. Ακόμα, έχει δουλευτεί αρκετά κι ο φωτισμός και οι αντανακλάσεις του ήλιου.
Γενικά, όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν αλλαγές στα textures. Παντού μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν “μικρο-αλλαγές”. Η πιο σημαντική αλλαγή όμως, όσον αφορά τα γραφικά, πιστεύω πως είναι με διαφορά ο φωτισμός. Τα χρώματα έχουν γίνει πιο φυσικά. Ακόμα μερικές αλλαγές, υπάρχουν στα textures των bosses και γενικά αντιπάλων/χαρακτήρων, κάνοντάς τους να φαίνονται πιο “όμορφοι” και όχι τόσο φλατ όσο ήταν στην πρώτη έκδοση. Μέχρι και τα souls και το “φως” που εμφανίζεται πάνω από κάποιον νεκρό αντίπαλο όταν υπάρχει η επιλογή “pillage corpse“, έχει γίνει μακράν καλύτερο. Η προσθήκη παραπάνω fps, έχει κάνει τις κινήσεις των πάντων πιο φυσικές και πιο smooth, αν μπορώ να το πω έτσι. Δεν ξέρω τι άλλο να πρωτοσχολιάσω. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα πολύ μεγάλες προσδοκίες από το Dark Souls Remastered. Κι όμως, με εξέπληξε ευχάριστα μπορώ να πω. Αν και τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσαν να το κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το παιχνίδι παραμένει σαν το παλιό καλό Dark Souls, με την ίδια ιστορία, τους ίδιους χαρακτήρες, την ίδια δυσκολία. Προσαρμοσμένα απλά, όσο γίνεται, στην τεχνολογία του σήμερα. Εγώ προσωπικά, έμεινα πολύ ευχαριστημένη από άποψη γραφικών.
Gameplay
Το gameplay…κλασικό Dark Souls. Θέλει υπομονή. Κυρίως υπομονή. Αν έχεις ξεχάσει τα τρικς του παιχνιδιού ή αν δεν έχεις παίξει ποτέ, τότε ετοιμάσου να βομβαρδιστείς με ατελείωτα, υπέροχα, “YOU DIED“. (FΥI, έπεσα 3 φορές από γκρεμό. Έτσι, χωρίς λόγο. Από λάθος κίνηση. Δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ. Όχι βρε, καθόλου εκνευριστικό. Χα..) Κάποιες, έτσι, μικρές αλλαγές είναι οι παρακάτω. Όταν επιλέγετε κάποιο item, δεν θα μπαίνει αυτόματα σε item slot. Μπορεί να γίνει εναλλαγή covenants στα bonfires. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει τον αριθμό consumable αντικειμένων, όπως souls, σε αντίθεση με την αρχική έκδοση, όπου μπορούσε να επιλέξει ένα τη φορά. Διαθέσιμο είναι επίσης και το button configuration.
Ατμόσφαιρα/Μουσική
Επίσης και εδώ μένουμε στα ίδια. Παρ’όλες τις αλλαγές στον φωτισμό, το παιχνίδι παραμένει το ίδιο σκοτεινό. Η μουσική του το κάνει ακόμα πιο ατμοσφαιρικό. Δεν ξέρω αν πρέπει να σχολιάσω εδώ. Πάντα μου άρεσε η μουσική του Dark Souls. Την θεωρώ απλά ιδανική για το παιχνίδι.
Σενάριο/Υπόθεση
Ας πούμε δυο λόγια και για την υπόθεση, για αυτούς που δεν την ξέρουν ή και για αυτούς που θέλουν να τη θυμηθούν. Στο αρχικό cutscene, μας εξηγεί πως στην εποχή των αρχαίων (Age of Ancients), κυριαρχούσε μια γκρίζα ομίχλη κι η περιοχή διοικούνταν από δράκους. Την περίοδο εκείνη, εμφανίζεται μια φωτιά, μέσα από τη Γη. Ονομάζεται First Flame κι έφερε μαζί της ψυχές. Τα Lord Souls, τα πιο δυνατά από όλα, λέγεται πως άνηκαν στους First Lords. Τους Gravelord Nito, the Witch of Izalith και Gwyn. Αυτοί, χρησιμοποίησαν τις δυνάμεις τους, ώστε να νικήσουν τους δράκους και να χτίσουν τα δικά τους βασίλεια, ξεκινώντας το Age of Fire. Με την πάροδο του χρόνου και την παρουσία των ανθρώπων, η φλόγα άρχισε να ασθενεί. Ο Gwyn, αποφασίζει να θυσιάσει τον εαυτό του, προκειμένου να σώσει τη φωτιά. Έτσι ξεκίνησε η κατάρα των Undead, παίρνοντας μαζί της, όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ο παίκτης είναι ένας καταραμένος undead, που βρίσκεται κλεισμένος σε ένα άσυλο. Αυτή είναι η αρχική ιστορία. Από εκεί και πέρα, εκτυλίσσεται κάτι τεράστιο, που προτιμώ να μην πω. Απλά παίξτε το παιχνίδι.
Online Multiplayer
Οι αλλαγές στο online μέρος του παιχνιδιού, είναι κι αυτές αρκετές. Πλέον, ο μέγιστος αριθμός παικτών έγινε από 4, 6 και θα χρειάζεται το dried finger για να παίξει κάποιος με 6 άτομα. Προστέθηκε ακόμα password matchmaking, όπως και στο Dark Souls 3. Δεν θα υπάρχουν healing items στο PvP, εκτός από τα Estus Flasks. Υπάρχει επιλογή on/off, όσον αφορά το global matchmaking.
Η άποψη μου; Θεωρώ πως ήταν μια αρκετά καλή Remastered έκδοση. Όχι κάτι “ξένο”, αλλά κάτι οικείο και προσαρμοσμένο στο σήμερα.
The Review
Dark Souls Remastered
Η άποψη μου; Θεωρώ πως ήταν μια αρκετά καλή Remastered έκδοση. Όχι κάτι "ξένο", αλλά κάτι οικείο και προσαρμοσμένο στο σήμερα.
PROS
- Μεγάλη βελτίωση των textures
- Τεράστια βελτίωση του φωτισμού
- Αξιόλογο Remaster
CONS
- Υπήρχαν κάποια μικρά glitches
- Πιστεύω πως θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω με τα textures