Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, Ο Hung Il Gong είναι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στον Ήλιο. Η μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, αλλά και την ανθρωπότητα σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα.
Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα της Βορειοκορεατικής Κυβέρνησης, με κύριο καθοδηγητή τον Κιμ Γιονγκ Ουν (θείο του ταλαντούχου αστροναύτη), απέδωσε καρπούς και μετά από τετράωρο ταξίδι έχρισε τον 17-χρόνο, κατακτητή του Ήλιου. Ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν γύρω από το διαστημικό όχημα που τον μετέφερε, καθώς η Κυβέρνηση κρατά «κλειστά χαρτιά». Φήμες ωστόσο, μιλούν για υπερηχητικό όχημα ικανό να αγγίξει τα 62 Mach.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την επιτυχή έκβαση της αποστολής μας. Η Βόρειος Κορέα κατέκτησε τον Ήλιο νωρίτερα από κάθε άλλο ανταγωνιστή της και πλέον στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερους στόχους. Ήδη έχουν συλλεχθεί δείγματα από τον πλανήτη για περαιτέρω έρευνα στα εργαστήρια μας. Ο ήρωας Hung Il Gong θα γίνει δεκτός κατά την επιστροφή του, στις 12 το βράδυ (τοπική ώρα) με τιμές αρχηγού κράτους και ήδη, υπάρχουν ετοιμασίες στο χώρο προσεδάφισης του».
Σε μια από τις πρώτες αντιδράσεις ο αναλυτής Colm Williamson, αναφέρει: «Είναι μια τεράστια επιτυχία. Το εγχείρημα της Βορείου Κορέας είναι μια από τις πιο δημοφιλής αναρτήσεις στο ειδησεογραφικό μου blog».
Sorry αν το πίστεψες, αλλά μιλάμε για ένα αρκετά δημοφιλές hoax που δημιουργήθηκε το 2014. Δημοσιεύτηκε αρχικά στο σατυρικό Waterford Whispers News και αναδημοσιεύτηκε μάλιστα από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων (Canada Free Press, The Sunday World Ireland κ.α). Παρότι ο δημιουργός του (και όχι αναλυτής), Colm Williamson, κάνει ξεκάθαρη αναφορά στο σχετικό disclaimer της σελίδας του.
Φυσικά και κανείς δεν έχει πατήσει ακόμα στον Ήλιο, ωστόσο πρόσφατα ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ «πάτησε» σε αδιάβατα ως τώρα νερά, ζητώντας έλεγχο των ειδήσεων που αναρτώνται στο δημοφιλές social media. Η ανακοίνωση ήρθε ελάχιστα μετά τις Αμερικανικές εκλογές, με αρκετές υπόνοιες για «χειραγώγηση» των ψήφων. Κι αυτή είναι η πραγματική είδηση.
Πρόκειται βέβαια για κάτι ακατόρθωτο, μιας και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τους τόνους αναρτήσεων που υπάρχουν στο Facebook. Θα μπορούσε φυσικά ο κόσμος να αναφέρει τυχόν ψευδείς ειδήσεις στο Facebook, όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει κόσμος που «πιστεύει» στις ψεύτικες ειδήσεις και αναρτήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα ο διαγωνισμός με τα Samsung Galaxy S7 Edge, που παρότι φαίνεται ψεύτικος από τον… Ήλιο, έγινε τρελό viral στις αρχικές εκατομμυρίων χρηστών. Πόσο μάλλον μια είδηση, ειδικά όταν υπάρχει «τροφή» και κοινό που θα διαβάσει τα ψέματα του μέσου blogger. Θες κι άλλο παράδειγμα; Θυμήσου στο πρόσφατο κύμα σεισμών, πόσες μπαρούφες διάβασες ή είδες στο Facebook σου που, μόνο με το σεισμό δεν είχαν σχέση αν έκανες κλικ. Κι όχι μόνο αυτό, πολλοί φίλοι σου ίσως έκαναν και share!