Πρώτη φορά ακούμε από τον ιδρυτής και CEO της Huawei, Ren Zhengfei, ότι η εταιρεία του εάν ζητηθεί από την Κινεζική κυβέρνηση να ξεκλειδώσουν κάποια συσκευή τους, οι ίδιοι θα αρνηθούν να πράξουν κάτι τέτοιο και αυτό φυσικά μας θυμίζει την πρακτική της Apple που ειλικρινά καλεί την της όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της, αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια αποτελεί το βασικό πρότυπο όλων. Πέρυσι, ο CEO της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι η Apple δεν θα κάνει ποτέ τους πελάτες της να είναι αυτή το προϊόν τους. Επιπλέον, το 2016 η Apple αψήφησε μια δικαστική εντολή που απαίτησε την Apple να ξεκλειδώσει ένα iPhone 5c που ανήκει στον Shooter του San Bernardino Syed Farook. Η εταιρεία φοβόταν ότι εάν δημιουργούσε μια ειδική έκδοση του iOS που θα επέτρεπε στο FBI να ξεκλειδώσει το iPhone του Farook, το λογισμικό θα μπορούσε να βρεθεί σε λάθος χέρια που θα απειλούσε την ιδιωτικότητα όλων των χρηστών του iPhone.
Ο Ren επισημαίνει ότι τα δεδομένα ανήκουν σε πελάτες της Huawei και δηλώνει ότι εξαρτάται από τους παρόχους να παρακολουθούν τους χρήστες και όχι από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τηλέφωνα. Ωστόσο, η τρέχουσα τοποθέτηση της Huawei στη λίστα οντοτήτων του Τμήματος Εμπορίου των ΗΠΑ, απαγορεύοντάς της να αποκτήσει εξαρτήματα και λογισμικό των Η.Π.Α., παρά τις παρατηρήσεις του αντιπροέδρου Donald Trump, δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι σύμφωνα με τους νόμους της κομμουνιστικής Κίνας, η Huawei θα μπορούσε να κατευθυνθεί για να κατασκοπεύσει τους πελάτες της από την κυβέρνηση. Και αυτό έχει οδηγήσει σε φήμες ότι τα προϊόντα της Huawei περιέχουν backdoors που θα λειτουργήσουν ως αγωγός που θα στέλνει πληροφορίες στο Πεκίνο. Η Huawei έχει αρνηθεί επανειλημμένα όλες αυτές τις κατηγορίες και η πρόεδρος Liang Hua έχει προσφερθεί να υπογράψει ένα έγγραφο “χωρίς κατασκοπεία” με οποιαδήποτε χώρα.
Η εκτελεστική εξουσία λέει ότι η διοίκηση Trump βρίσκεται εκτός βάσης με τις ανησυχίες της για την Huawei και σημειώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση διαχειρίζεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η Huawei μέσω της χρήσης νόμων και φορολογίας. Ο Ren δηλώνει επίσης ότι η Κίνα δεν παρεμβαίνει στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Huawei.
Λόγω της απαγόρευσης, η Huawei αναμένεται να σημειώσει τεράστια μείωση των εσόδων κατά 30 δισ. δολάρια για φέτος. Η εταιρεία θα εξακολουθεί να είναι στα μαύρα, υπολογίζοντας κέρδη περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2019. Ωστόσο, ο κατασκευαστής παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την Samsung και να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο το επόμενο έτος. Αυτός ήταν ένας στόχος που η Huawei έχει συζητήσει από το 2016. H εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα πουλήσει 40% έως 60% λιγότερα τηλέφωνα εκτός της Κίνας για το ‘19, δείχνοντας συνολικά τις παραδόσεις smartphones να κυμαίνονται από 140 έως 160 εκατομμύρια μονάδες για το 2019.
[via]