Σοβαρά προβλήματα ταλαιπωρούν την Uber καθώς η εταιρεία θέλοντας και μη βρέθηκε στο στόχαστρο των Ευρωπαϊκών αρχών για μια μαζική παραβίαση των συστημάτων της που η ίδια απέκρυψε όταν συνέβη το όλο αυτό περιστατικό, ωστόσο η επίθεση που δέχτηκε εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα περίπου 55 εκατομμυρίων λογαριασμών. Ο CEO της εταιρείας, Dara Khosrowshahi αναγκάστηκε πλέον να παραδεχτεί πως συγκάλυψαν την περσινή αυτή κλοπή δεδομένων και ανέφερε πως πλήρωσαν 100.000 δολάρια ως “λύτρα” στους χάκερ, για να διαγράψουν τα δεδομένα.
Ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η παραβίαση δεδομένων θα συζητηθεί κατά τη σύνοδό τους στις 28 και 29 Νοεμβρίου.
Ενώ οι αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ δεν μπορούν να επιβάλλουν απλώς κάποιες κοινές κυρώσεις, μπορούν να συγκροτήσουν και ομάδες εργασίας για τον συντονισμό των εθνικών ερευνών. Όταν τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων τον προσεχή Μάιο, οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πολύ υψηλότερα πρόστιμα και να συντονίζουν τα πάντα.
Οι κλεμμένες πληροφορίες περιελάμβαναν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς κινητών τηλεφώνων των χρηστών της υπηρεσίας Uber σε όλο τον κόσμο, καθώς και τα ονόματα και τους αριθμούς αδειών των 600.000 οδηγών στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Khosrowshahi. Η Uber αρνήθηκε να πει ποιες άλλες χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν.
“Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την παραβίαση που υπέστη η Uber η οποία αναφέρθηκε καθυστερημένα από την αμερικανική εταιρεία. Αρχίσαμε τις έρευνές μας και συλλέγουμε όλες τις πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε το εύρος της παραβίασης των δεδομένων και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ιταλών πολιτών μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ιταλικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, Antonello Soro.
Η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων δήλωσε επίσης ότι η απόκρυψη της παραβίασης αυτής προκάλεσε “τεράστιες ανησυχίες” για τις τακτικές της Uber.
[via]