Πάγια συνήθειά μας για όσους κατέχουμε από μια Android συσκευή είναι να εμπιστευόμαστε τις αξιολογήσεις και τα ποσοστά λήψεων εφαρμογών που βρίσκουμε στο Google Play Store και αν όλα μας φαίνονται φυσιολογικά, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκινάμε τόσο απλά το downloading. Μάλλον ενεργούμε λανθασμένα και παρορμητικά, αφού οι επιτήδειοι χρήστες του διαδικτύου βρήκαν νέο τρόπο για να μας ξεγελάσουν και η ομάδα του ESET κατόπιν μελέτης τους βρήκαν εκατοντάδες εφαρμογές στο Google που είχαν εισάγει ψεύτικο όνομα developer που εμφανίζεται ακριβώς κάτω από το όνομα της εφαρμογής και ψεύτικους αριθμούς λήψεων για να φαίνεται η κάθε εφαρμογή πολύ αξιόπιστη χωρίς να μας δημιουργούνται ερωτήματα.
Μέσα σε κάποια apps, χρησιμοποιήθηκαν φράσεις που υποδηλώνουν αυθεντικότητα, όπως «Legit Apps», «Verified Applications» και «Trusted Developers App». Επίσης οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν παιχνίδια που οι δημιουργοί τους ήθελαν να πείσουν το κοινό ότι αυτά τα apps εγκαταστάθηκαν δισεκατομμύρια φορές χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Για το δικό μας καλά, θα πρέπει να ακολουθούμε τα εξής:
Αποφεύγουμε την λήψη πρόσφατων εφαρμογών με μικρό αριθμό εγκαταστάσεων και συμβουλευόμαστε μόνο την επίσημη σελίδα της εφαρμογής στο Google Play για τον αριθμό των λήψεων.
Αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο για την ανάγνωση των σχολίων άλλων χρηστών και μετά αποφασίζουμε για την λήψη ή όχι του app.
Πάντα μα πάντα έχουμε κατά νου ότι το Google Play δεν διαθέτει σήμανση «Verified» για να υποδηλώσει τη νομιμότητα των εφαρμογών.
[via]