Από τη φύση του το Android OS είναι το «απόλυτο» λειτουργικό για smartphones, με άπειρες δυνατότητες και λειτουργίες. Υπάρχουν βέβαια και πολλές λειτουργίες του που παραμένουν «κλειδωμένες», μέχρι φυσικά να χρησιμοποιήσουμε τα «κατάλληλα» εργαλεία που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στο Android smartphone μας. Με πιο απλά ελληνικά, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Rooting και ο οδηγός αυτός θα βοηθήσει αρχάριους, αλλά και προχωρημένους χρήστες στο «ξεκλείδωμα» των συσκευών τους!
Πάμε λοιπόν να δούμε τους 5+1 τρόπους Rooting για Android smartphones, ως επί το πλείστον χωρίς τη χρήση PC!
Προσοχή: Ο γραφών και το TechInGreek.com δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα δημιουργηθεί στη συσκευή σας, μετά την πραγματοποίηση των παρακάτω μεθόδων. Προχωράτε με δική σας ευθύνη και μόνο.
Πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα Rooting:
+ «Μη συμβατές» εφαρμογές: Εφαρμογές όπως το Greenify ή το AdBlock χρειάζονται δικαιώματα superuser, που μια «μαμά» συσκευή δεν μπορεί να προσφέρει.
+ Αυξημένη διάρκεια μπαταρίας/καλύτερες επιδόσεις: Πολλές εφαρμογές, αν έχουν τα κατάλληλα δικαιώματα μπορούν να επέμβουν στο σύστημα και να δώσουν «πνοή» στη μπαταρία, ή το SoC της συσκευής σας. Θυμάμαι πως με το κατάλληλο πείραγμα στο Nokia X μου είχα σημαντική βελτίωση στο 2-core SoC του!
+ Μπλοκάρισμα στις διαφημίσεις: Ναι, οι devs τις προσθέτουν για να κερδίσουν χρήματα. Δεκτό, όμως πολλές φορές καταναλώνουν πολύτιμα δεδομένα χωρίς λόγο.
+ Καθολικό backup δεδομένων: Θεωρητικά, μια Android συσκευή παίρνει ικανό backup για ώρα ανάγκης. Αν όμως είστε Rooted μπορείτε να πάρετε αντίγραφα ασφαλείας από stock εφαρμογές, ρυθμίσεις συστήματος και άλλα τόσα που, με το «μαμά» backup θα χάσετε!
+ Bloatware: Το καλό στο Root είναι πως δίνει το δικαίωμα να απεγκαταστήσετε εφαρμογές του κατασκευαστή που «βαραίνουν» το σύστημα και «τρώνε» πολύτιμη μνήμη.
+ Custom ROMs: Το καλύτερο για το τέλος. Το Rooting ανοίγει νέες δυνατότητες στη συσκευή, ειδικά αν υπάρχει και custom recovery σε αυτή. Είδατε κάπου μια ROM με νεότερη έκδοση από τη δική σας; Πλέον μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και να «γευτείτε» νέες δυνατότητες που -ίσως- η μαμά εταιρία δεν θα σας προσφέρει ποτέ!
– Πιθανότητα ζημιάς/bricking: Καθόλου απίθανο, παρότι δεν έχω ζήσει τέτοια σκηνικά (μόνο μερικά soft-bricks ή bootloops). Μπορεί να προκύψουν θέματα αν κάτι πάει στραβά στην εγκατάσταση, ή αν η συσκευή σας δεν δέχεται ακόμα Root. Καλό θα ήταν να κάνετε μια specific αναζήτηση, πριν ξεκινήσετε την όποια διαδικασία.
– Προβλήματα ασφαλείας: Και τι εννοώ; Για παράδειγμα, ένας λόγος που το κύριο smartphone μου δεν είναι Rooted, είναι η κακή λειτουργία των τραπεζικών app μετά το ξεκλείδωμα. Το αποφεύγω λοιπόν σε αυτό, όσο είναι όλα συνδεδεμένα πάνω του.
– Εγγύηση: Από τη στιγμή που επεμβαίνουμε στο σύστημα, χάνουμε την εγγύηση μας. Ωστόσο αν επιστρέψουμε έγκαιρα στην κανονική μορφή της συσκευής, δεν υπάρχει κάποιο θέμα.
(ΔΕΣ ΕΔΩ ΟΣΑ APPS ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ROOT ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΣΟΥ!)
Προετοιμασία συσκευής για το Root:
Τα μόνα που πρέπει να κάνουμε, είναι να επιτρέψουμε την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές (συνήθως ακολουθούμε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Ασφάλεια > Εγκατάσταση από Άγνωστες Πηγές), αλλά να έχουμε 40 με 50% μπαταρία στη συσκευή μας. Όχι πως θα πάθει κάτι αν έχουμε λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια, αλλά δεν είναι να ρισκάρεις με 5 και 3% μπαταρία σε τέτοια πράγματα (true story, έχω flashάρει firmware με 3% μπαταρία σε Doogee X5 και περίμενα να “πεθάνει” ακαριαία!).
Bonus Tip: Αν ακολουθήσουμε διαδικασία μέσω PC, πρέπει να ενεργοποιήσουμε το USB Debugging Mode. Αυτό γίνεται στη διαδρομή Ρυθμίσεις > Επιλογές για προγραμματιστές > Εντοπισμός σφαλμάτων USB. Αν η διαδρομή δεν υπάρχει στη συσκευή σας, κάντε μια αναζήτηση για να την εμφανίσετε (στο MIUI εμφανίζεται μετά από μερικά clicks στην έκδοση MIUI, στο μενού “Σχετικά με τη συσκευή”).
Τρόποι Rooting:
Χρησιμοποιεί διάφορα exploits για να πετύχει το ξεκλείδωμα της συσκευής μας. Η σχετική λίστα υποστηριζόμενων συσκευών μπορεί να βρεθεί εδώ, αν και δεν αποκλείεται με προσπάθεια (και λίγη τύχη) να έχετε θετικά αποτελέσματα και σε άλλες συσκευές. Πως λειτουργεί:
– Κατεβάζουμε από εδώ το Framaroot App στο smartphone μας, ή το στέλνουμε σε αυτό από το PC μας
– Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το App
– Επιλέγουμε «Install SuperSU» και δοκιμάζουμε τα διαθέσιμα exploits
– Αν όλα πάνε καλά, εμφανίζεται το μήνυμα επιτυχούς διαδικασίας και μας ζητάει να κάνουμε reboot. Αν όχι, εμφανίζεται μήνυμα αποτυχίας και δοκιμάζουμε με άλλο exploit
# KingoRoot (και PC version)
Από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους που έχω προσωπικά χρησιμοποιήσει. Λειτουργεί μέσω Android App αλλά και μέσω PC App (Windows-Only) και σε ελάχιστο χρόνο μας δίνει τα κατάλληλα δικαιώματα για να «ξεκλειδώσουμε» τη συσκευή μας! Πως όμως:
– Κατεβάζουμε από το επίσημο website το KingoRoot App για το Android smartphone μας (εκτός αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία από PC)
– Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το App
– Επιλέγουμε «One Click Root» και περιμένουμε όσο η διαδικασία εκτελείται
– Αν όλα έχουν πάει καλά, λαμβάνουμε μήνυμα επιτυχούς εγκατάστασης και κάνουμε reboot
Ένας ακόμα απλός τρόπος είναι και το Towel Root, που επίσης λειτουργεί με τις περισσότερες συσκευές της αγοράς. Πως πετυχαίνουμε τη διαδικασία:
– Κατεβάζουμε από το επίσημο website το Towel Root App (πατάμε στο “λ”) στο smartphone μας
– Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το App
– Επιλέγουμε «Make It Ra1n» και περιμένουμε όσο η διαδικασία εκτελείται
– Αν όλα έχουν πάει καλά γίνεται reboot και έχουμε root!
# Root Master
Στην ίδια φιλοσοφία με τα παραπάνω apps, προσφέρει και PC version αν προτιμάτε πιο «σίγουρη» μέθοδο, αν και δεν διαφέρει από το Android App. Ακολουθούμε τα εξής:
– Κατεβάζουμε από το επίσημο website το Root Master App στο smartphone μας (εκτός αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία από PC)
– Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το App
– Επιλέγουμε «Tap to Root» και περιμένουμε ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία
# VRoot (και PC version)
Όπως και τα παραπάνω, έτσι κι αυτό το app λειτουργεί απλά και εύκολα. Τι κάνουμε όμως:
– Κατεβάζουμε από το επίσημο website το VRoot App στο smartphone μας (εκτός αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία από PC)
– Κάνουμε εγκατάσταση και τρέχουμε το App
– Επιλέγουμε το root button και περιμένουμε ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία
# BONUS: SRS One Click Root (PC Only App)
Λιγότερο γνωστό εργαλείο, αλλά πανίσχυρο. Δουλεύει μόνο μέσω PC (Windows 10/8.1/7/XP) και καταφέρνει Rooting στη συσκευή σας, χωρίς ίχνος ρίσκου! Διαθέτει One Click Root tool για εύκολο Root/Unroot σε ελάχιστο χρόνο, SmartRoot tool για τον καλύτερο/πιο αποδοτικό τρόπο Rooting της συσκευής σας, Easy Unroot για εύκολη/ασφαλή κατάργηση του exploit και ADB Tools για εύκολο Reset User/Gesture Lock, Wipe All Data και άλλα πολλά! Πως λειτουργεί όλο αυτό όμως:
– Ενεργοποιούμε τον «Εντοπισμό Σφαλμάτων» και την «Εγκατάσταση από Άγνωστες Πηγές» (τα βήματα αναφέρονται παραπάνω)
– Κατεβάζουμε τη νεότερη έκδοση του SRS One Click Root στο PC μας από εδώ και εγκαθιστούμε
– Συνδέουμε με USB τη συσκευή στο PC μας (εγκαθιστούμε τα απαραίτητα drivers για αυτή αν δεν το έχουμε κάνει)
– Ανοίγουμε το App, πατάμε «Root» και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία
Πως θα δούμε ότι είμαστε Root:
Για να σιγουρευτούμε πως είναι όλα εντάξει με το Root στη συσκευή μας, κατεβάζουμε ένα Root Checking App από το Google Play Store και ελέγχουμε τη διαδικασία. Καλύτερο app για εμένα είναι αυτό του JRummy, το οποίο χρησιμοποιώ σε κάθε rooting συσκευής. Αν είναι όλα εντάξει, ξεκινάμε το «πείραγμα» στο smartphone μας προσεκτικά, για να μην υπάρξουν αστάθειες στο σύστημα μας!