Πρόσφατα σε ένα πείραμα, τα ίδια βακτήρια που βρέθηκαν σε άπλυτα πιάτα, βρέθηκαν και σε smartphones. H πραγματικά δυσάρεστη ανακάλυψη ήταν ότι πολλά από τα βακτήρια που βρέθηκαν σε συσκευές ήταν παθογόνα, τα οποία δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες.
Οπότε τι μπορείς να κάνεις για να προφυλάξεις τον εαυτό σου από τις ακαθαρσίες του κινητού σου; Ψάξαμε στο TechInGreek.com και σου παρουσιάζουμε τους καλύτερους τρόπους απολύμανσης για το smartphone σου, χωρίς αυτό να χαλάσει!
Δημιούργησε ένα σετ καθαρισμού για το κινητό σου
Το να δημιουργήσεις ένα κιτ καθαρισμού για τις συσκευές σου είναι απαραίτητο τόσο για την υγεία σου, όσο και για την υγεία/αντοχή της ηλεκτρονικής συσκευής. Ένα καλό κιτ καθαρισμού περιλαμβάνει οινόπνευμα, βαμβάκι (+ μπατονέτες για τα περίεργα σημεία) και οδοντογλυφίδες. Μπορείτε επίσης να έχετε αντί-μικροβιακό πανί από ειδικές ίνες.
Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε και το δικό σας καθαριστικό διάλυμα, βάζοντας σε ένα μπουκάλι για ψεκασμό, λίγο οινόπνευμα και λίγο αποσταγμένο νερό σε ίσες ποσότητες. Ένα άλλο καλό μείγμα είναι το λευκό ξύδι με αποσταγμένο νερό, επίσης σε ίσες ποσότητες, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η μυρωδιά του ξυδιού μένει περισσότερο.
(Hot Note από την ομάδα του TiG: τα παραπάνω υλικά έχουν δοκιμαστεί και δεν “καταστρέφουν” τη συσκευή σας. Η μόνη περίπτωση να υπάρξει ζημιά, είναι να κάνετε εσκεμμένα λάθος, όπως για παράδειγμα να ρίξετε υγρό πάνω σε θύρα φόρτισης μαζί με τον φορτιστή, συνδεδεμένο στην πρίζα. Σαν Χρήστος – plankton69 έχω καθαρίσει πάνω από 100 συσκευές με αυτά τα υλικά και δεν είχα κανένα πρόβλημα σε καμία).
Πως να καθαρίσεις τη συσκευή σου
Κάθε smartphone είναι διαφορετικό, με την έννοια ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικής μίξης υλικά, ωστόσο -γενικά- ο καθαρισμός τους είναι ίδιος. Υπάρχουν θύρες, οθόνη, κουμπιά και ένα σασί που τα περιβάλλει, τα οποία χρειάζονται τακτικά καθαρισμό.
Η πρώτη κίνηση είναι να καθαρίσετε την συσκευή σας με ένα πανί ινών ή μία μαλακή πετσέτα. Έπειτα, με ένα δοχείο πιεσμένου αέρα μπορείτε να καθαρίσετε όλες τις θύρες και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει ίχνος σκόνης. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σκόνη σε κάθε θύρα, απλά ρίξτε φως εντός της θύρας. Την ίδια διαδικασία με τον πεπιεσμένο αέρα, θα κάνετε και στα ηχεία της συσκευής.
Ωστόσο, αν βλέπετε ότι η βρωμιά στις θύρες δεν φεύγει, η οδοντογλυφίδα είναι η λύση. Θέλει ωστόσο προσοχή, μην βλάψετε την θύρα. Η οδοντογλυφίδα είναι καλή και για να αφαιρέσετε την βρωμιά από τυχόν ρωγμές στην συσκευή σας.
Τώρα που καθάρισες την συσκευή από την σκόνη, ήρθε η ώρα για το καθαριστικό μείγμα που λέγαμε παραπάνω. Ψέκασε το μείγμα πάνω στο πανί και καθάρισε την συσκευή με προσεκτικές κινήσεις. Έπειτα, πάρε μία μπατονέτα και ψέκασε το βαμβακερό σημείο της με το καθαριστικό. Με αυτήν καθάρισε τα κουμπιά, τις ρωγμές και τα δύσκολα σημεία της συσκευής, όπου το πανί δεν έκανε δουλειά. Σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσεις καθαρισμό με αυτόν τον τρόπο στα ηχεία (θα τα χαλάσεις και είναι προφανές). Τέλος, πέρασε με ένα στεγνό πανί όλη την συσκευή, για να στεγνώσεις ο,τι έμεινε από το καθαριστικό.
Σύντομος καθαρισμός της συσκευής παντού
Για έναν πιο γρήγορο καθαρισμό της συσκευής σου σε κάθε μέρος, δεν έχεις παρά να την περάσεις «ένα χεράκι» με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού, τα οποία μάλιστα θα δώσουν και άρωμα. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει πάλι να είστε προσεκτικοί με τις θύρες και τα ηχεία. Ο καθαρισμός του κινητού σου θα πρέπει να γίνεται με πρόγραμμα διότι αφορά πρώτα την υγεία σου, αλλά μην ξεχνάς πως η σκόνη, αλλά και άλλα υλικά που θα εισχωρήσουν στο εσωτερικό της συσκευής μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του κινητού. Επιπλέον, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως τα Galaxy S7/S8 ή το LG G6, τα οποία έχουν κάποια πιστοποίηση σε αντοχή από σκόνη, η οποία βοηθά σαφώς στην «αποφυγή» βρωμιάς στο εσωτερικό.
Τέλος, μην ξεχνάς ότι τα κινητά μας μολύνονται κυρίως από τα χέρια μας και ύστερα από τις επιφάνειες. Οπότε, καλό είναι να καθαρίζουμε συχνότερα τα χέρια και να μην ακουμπάμε τις συσκευές μας έπειτα από το φαγητό.