Oύτε στιγμή δεν “ησυχάζει” ο CEO της Apple, ο κ. Tim Cook που μέσω δηλώσεών τους συνεχώς δείχνει πως κύριο μέλημα της εταιρείας του είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και μάλιστα κατά καιρούς έχει επικρίνει δημοσίως και τις πρακτικές άλλων τεχνολογικών γιγάντων. Το 2018 o ίδιος ζήτησε να υπάρξει κάτι αντίστοιχο σαν το GDPR και στις ΗΠΑ, αλλά τώρα προτείνει την δημιουργία ενός ρυθμιστικού φορέα ή κάποιας αρχής να επιβλέπει τις επιχειρήσεις πώλησης δεδομένων.
Αυτό που είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι πως πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα πρέπει να δημιουργήσει ένα γραφείο συμψηφισμού δεδομένων, το οποίο θα απαιτεί την εγγραφή όλων εκείνων των μεσιτών δεδομένων στη χώρα. Αφού μια εταιρεία πουλά τα στοιχεία τους σε αυτούς τους μεσίτες δεδομένων, δεν μπορούν να ελέγξουν το τι συμβαίνει. “Το ίχνος εξαφανίζεται προτού καν να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα ίχνος”, γράφει ο Cook. Μια πρόσφατη αναφορά στο Motherboard ανακάλυψε ότι είναι πολύ εύκολο να βρεθεί η θέση σε πραγματικό χρόνο από οποιονδήποτε, δεδομένου ότι οι πάροχοι πωλούν πληροφορίες παρακολούθησης σε τρίτους. Ζητώντας από τους μεσίτες να εγγραφούν, θα είναι οι χρήστες σε θέση να παρακολουθούν τα δεδομένα τους εάν πωλούνται από μια εταιρεία σε μια άλλη. Ο Cook δήλωσε ότι το κέντρο εκκαθάρισης θα πρέπει επίσης να σας επιτρέπει να διαγράψετε τις πληροφορίες εύκολα και σε απευθείας σύνδεση αν θέλετε.
Ήδη ο Tim Cook αναφέρει και τις τέσσερις αρχές που πιστεύει ότι πρέπει να αποτελέσουν οδηγούς για μία νομοθεσία στις ΗΠΑ στα πρότυπα του GDPR.
- Θα πρέπει να έχετε το δικαίωμα ελαχιστοποίησης των προσωπικών δεδομένων σας.
- Οι εταιρείες θα πρέπει να απαλλάξουν τα δεδομένα από στοιχεία που σας ταυτοποιούν και ότι θα πρέπει να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση τη συλλογή τέτοιων στοιχείων.
- Θα πρέπει επίσης να έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε ποια δεδομένα συλλέγονται και για ποιο λόγο. Οι εταιρείες θα πρέπει να σας διευκολύνουν στην πρόσβαση, στην τροποποίηση και στη διαγραφή των προσωπικών σας πληροφοριών.
- Θα πρέπει να έχετε δικαίωμα στην ασφάλεια των δεδομένων σας αφού «χωρίς αυτή, δεν είναι δυνατό να υπάρξει εμπιστοσύνη» έγραψε ο Tim Cook.
[via]