Γιατί ένας τεχνολογικός κολοσσός να προσφέρει αστρονομικά ποσά για την απόκτηση ενός social startup;
Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook και η Yahoo, προσφέρουν αστρονομικά ποσά, από εκατομμύρια έως και δισεκατομμύρια δολάρια, για να αποκτήσουν κάποιο μικρότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο προφανής λόγος είναι πως διακρίνουν στο νέο startup κάτι το καινοτόμο και κερδοφόρο οπότε θέλουν να εντάξουν στο δυναμικό τους την ομάδα που το δημιούργησε πριν τους προλάβει κάποιος ανταγωνιστής. Τα κέρδη και το εύρος χρηστών της εταιρίες εκτοξεύονται στα ύψη. Υπάρχει όμως και η “σκοτεινή” πλευρά. Σε πρώιμο στάδιο, πολλές μεγάλες εταιρίες εξαγοράζουν μικρότερες μόνο και μόνο για να σταματήσουν τη λειτουργία τους.
Mε αφορμή την πρόταση εξαγοράς που έκανε το Facebook στο Snapchat έναντι 3 δις δολαρίων, κοιτάζουμε πίσω στο χρόνο παρουσιάζοντας μερικές ανάλογες εξαγορές που έγιναν πραγματικότητα.
Η Yahoo αγόρασε την υπηρεσία διαμοιρασμού φωτογραφιών Flickr για περίπου 35 εκ. δολάρια τον Μάρτιο του 2005. Μεγάλωσε γρήγορα και έγινε το σημείο αναφοράς για την εύρεση και διαμοιρασμό online φωτογραφιών.
Το 2005 η Google εξαγόρασε το Dodgeball, μια υπηρεσία “online check-in” όπου έδειχνες στους διαδικτυακούς σου φίλους το σημείο που βρίσκεσαι πάνω στον χάρτη. Η Google έκλεισε την υπηρεσία αυτή μιας και είχε το Latitude, μια παρόμοια υπηρεσία. Αργότερα ανακοίνωσε πως δεν έχει κάποια σχέδια για το συγκεκριμένο startup. Ο ιδρυτής του Dodgeball εγκατέλειψε τη Google το 2009 και ίδρυσε το Foursquare το οποίο έγινε δημοφιλέστερο από την υπηρεσία της Google.
Η News Corporation εξαγόρασε τον Ιούλιο του 2005 το MySpace για 580 εκ. δολάρια. To Facebook εκείνη την εποχή ήταν διαθέσιμο μόνο για τα πανεπιστήμια. Η κακοδιαχείριση και η έλλειψη οράματος ήταν τα αίτια που έκαναν το MySpace να χάσει την πρώτη θέση στα social networks από το Facebook. Η News Corp. πούλησε το MySpace το 2011 με τεράστιες οικονομικές απώλειες.
Το Νοέμβριο του 2006 η Google εξαγόρασε το YouTube για 1,6 δις δολάρια. Εκείνη την χρονιά το YouTube είχε μηδενικά κέρδη αλλά είχε περισσότερους χρήστες από το Google Video. Άρχισε να γίνεται κερδοφόρο όταν η Google προέβαλλε διαφημίσεις στις σελίδες των βίντεο και αργότερα μέσα στα βίντεο του YouTube.
To Facebook εξαγόρασε το Friendfeed, που έμοιαζε ως αντίπαλος του Twitter, για 50 εκ. δολάρια τον Αύγουστο του 2009. Μερικές ιδέες του Friendfeed πέρασαν και στο Facebook όπως το Timeline αλλά ο κύριος λόγος που έγινε η εξαγορά ήταν απόκτηση των ταλέντων των μηχανικών λογισμικού που το δημιούργησαν.
H Microsoft εξαγόρασε το τη διάσημη εφαρμογή online κλήσεων Skype για 8,5 δις δολάρια το Μάιο του 2011. Έτσι καταργήθηκε η πλατφόρμα MSN Messenger και πλέον η Microsoft προωθεί το Skype αν και δε φαίνεται ότι παράγει μεγάλα κέρδη. Δεν παύει όμως να είναι η καλύτερη εφαρμογή για online κλήσεις παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό.
Το Facebook αγόρασε το Instagram, τη δημοφιλέστερη υπηρεσία διαμοιρασμού φωτογραφιών για 1 δις δολάρια το 2012. Χάρη στο Instagram, το Facebook συλλέγει διάφορα δεδομένα όπως τοποθεσίας, είδος φωτογραφικής μηχανής και προτιμήσεις του χρήστη, έτσι ώστε να “σερβίρει” στοχευμένες διαφημίσεις.