Το gaming μπορεί πράγματι να είναι κάτι εθιστικό, αλλά είναι μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας; Λοιπόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι η διαταραχή των παιχνιδιών είναι πράγματι κάτι που δεν πρέπει να θεωρούμε καθόλου ασήμαντο πρόβλημα. Η κίνηση έγινε μετά την υιοθέτηση της 11ης αναθεώρησης της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών (ICD), της παγκοσμίως αναγνωρισμένης καταχώρησης ασθενειών και διαγνώσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η 11η αναθεώρηση (και η συνοδευτική αναγνώριση της διαταραχής παιχνιδιών) τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022.
Σύμφωνα με τη σελίδα του οργανισμού σχετικά με τη διαταραχή του gaming, χαρακτηρίζεται από τον “εξασθενημένο έλεγχο των παιχνιδιών, την αύξηση της προτεραιότητας που δίδεται στα παιχνίδια σε άλλες δραστηριότητες, στο βαθμό που τα παιχνίδια υπερισχύουν έναντι άλλων συμφερόντων και καθημερινών δραστηριοτήτων και η συνέχιση ή κλιμάκωση των παιχνιδιών παρά την εμφάνιση αρνητικών επιπτώσεων.”
Η Ένωση Λογισμικού Ψυχαγωγίας (ESA), η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία παιχνιδιών των Η.Π.Α., έχει επικρίνει την κίνηση σε ένα Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της. Η ΕSA ζήτησε από την ΠΟΥ να αναστρέψει την απόφασή της.
“Η ΠΟΥ είναι ένας αξιέπαινος οργανισμός και η καθοδήγησή του πρέπει να βασίζεται σε τακτικές, περιεκτικές και διαφανείς αναθεωρήσεις που υποστηρίζονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες”, σημείωσε η ESA. “Η διαταραχή των παιχνιδιών δεν βασίζεται σε επαρκώς έγκυρα στοιχεία που να δικαιολογούν την ένταξή της σε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία θέσπισης κανόνων του ΠΟΥ.”
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η όλη έρευνα βασίστηκε σε “ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων και αντικατοπτρίζει τη συναίνεση εμπειρογνωμόνων από διαφορετικούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές”. Ο οργανισμός είπε επίσης πως μελέτες υποδηλώνουν ότι η διαταραχή παιχνιδιών επηρεάζει μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που παίζουν βιντεοπαιχνίδια.
Ωστόσο, ένα περιοδικό που δημοσιεύθηκε πέρυσι από 36 ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες έχει επίσης αντιταχθεί στην απόφαση του ΠΟΥ να αναγνωρίσει τη διαταραχή των παιχνιδιών.
Το έγγραφο επεσήμανε ότι η περίπτωση της διαταραχής παιχνιδιών ήταν “πρόωρη”, αλλά δεν αποκλείει την αναγνώρισή της με “αυστηρές, διαφανείς και τυποποιημένες” μεθόδους έρευνας.
[via]