Να αυξήσει τις σειρές και τις ταινίες που παράγονται επί ευρωπαϊκού εδάφους σκοπεύει το Netflix για το 2019 σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα που θα επιβάλλει η EE σε τέτοιου είδους πλατφόρμες αλλά και να συναγωνιστεί επάξια τα παραδοσιακά τηλεοπτικά δίκτυα στις χώρες της Ευρώπης που καταγράφει την μεγαλύτερη διείσδυση.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η online υπηρεσία συνεχούς ροής θα αυξήσει τον αριθμό των ευρωπαϊκών ντοκιμαντέρ, σειρών και ταινιών από 141 φέτος σε 221 το 2019, με περισσότερες από 150 εξ’ αυτών να αποτελούν πρωτότυπο περιεχόμενο.
Η εταιρεία, η οποία μετρά 130 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως, έχει ήδη ξεκινήσει τέσσερις νέες τηλεοπτικές σειρές σε ευρωπαϊκές χώρες αφουγκραζόμενη την ανάγκη του κοινού για ακόμα περισσότερo τοπικό περιεχόμενο. Αυτές είναι το «Young Wallander», το οποίο θα γυριστεί στη Σουηδία αλλά η εταιρεία παραγωγής είναι βρετανική, το «Criminal» μια αστυνομική σειρά 12 επεισοδίων που θα γυριστεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), μια νέα σειρά 8 επεισοδίων με θέμα την Γαλλία του 1787 και μια ακόμα σειρά, ονόματι «1899», η οποία θα γυριστεί στη Γερμανία.
Οι παραπάνω σειρές αποτελούν νέες προσθήκες στα ήδη δημοσιευμένα projects από τη Νορβηγία και την Ισπανία, 5 επιπλέον Γερμανικά projects και 7 νέα projects της Γαλλίας, καθώς και από τη δεύτερη σεζόν της Ισπανικής σειράς «Elite», της νέας συμπαραγωγής του BCC για τη σειρά «Dracula» και τη συνεργασία για τις πρωτότυπες σειρές κινουμένων σχεδίων από τον εμβληματικό κόσμο του Roald Dahl. «Θα έρθει μια εποχή που οι μισές από τις νέες παραγωγές δεν θα είναι στην αγγλική γλώσσα και θα περιλαμβάνουν ένα πολυεθνικό cast και μάλιστα πολύγλωσσο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Netflix Erik Barmack.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Netflix δεν είναι τυχαία. Τον περασμένο μήνα, τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλει στις online streaming υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Netflix και Amazon να γυρίζουν το 30%-40% των παραγωγών τους στην Ευρώπη. Οι νέοι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στα κράτη-μέλη της Ένωσης να υιοθετήσουν ένα δικό τους κατώτατο όριο εγχώριων παραγωγών για τέτοιου είδους πλατφόρμες αλλά και να απαιτήσουν από Netflix, Amazon κι άλλες παρόμοιες υπηρεσίες να χρηματοδοτούν εγχώριες παραγωγές. Μέχρι στιγμής εκκρεμεί η έγκριση της νομοθεσίας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ωστόσο o κος Ρόμπερτ Βαϊόλα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δικτύων επικοινωνιών περιεχομένου και τεχνολογίας είναι πεπεισμένο ότι θα ψηφιστεί από όλους.
Παράγοντες της βρετανικής αγοράς ερμήνευσαν την απόφαση του Netflix για περισσότερες ευρωπαϊκές παραγωγές κι ως απάντηση στην έκκληση της ρυθμιστικής βρετανικής αρχής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η οποία πρόσφατα κάλεσε τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Βρετανίας να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια αντίστοιχη του Netflix πλατφόρμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά για την περίπτωση του Netflix, η εν λόγω απόφαση δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τα ισχύοντα δεδομένα αφού η πλατφόρμα έχει δηλώσει πως ήδη σχεδόν το 30% των παραγωγών της γυρίζονται στην Ευρώπη.
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την άφιξη του Netflix στην ελληνική αγορά τα στελέχη του είχαν αναφέρει ότι μελλοντικά θα εξετάσουν και συνεργασίες με την ελληνική βιομηχανία θεάματος, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά κύκλοι της αγοράς δεν το χαρακτηρίζουν απίθανο σενάριο δεδομένης της δημοφιλίες που αποκτά η πλατφόρμα τον τελευταίο διάστημα. Οι συνδρομητές του Netflix στην Ελλάδα εκτιμώνται ότι φτάνουν τους 150.000.
[via]