Στα νεότερα iPhone’s που γνωρίσαμε για πρώτη μας φορά τον Σεπτέμβριο του 2017, η Apple ανακοίνωσε πως τα έχει εφοδιάσει πέρα όλων των άλλων προηγμένων δυνατοτήτων τους και με την ικανότητα να φορτίζουν πλέον ασύρματο βάση του προτύπου Qi που είναι μια κοινή τεχνολογία για πολλούς κατασκευαστές.
Βέβαια το εγκεκριμένο και original αξεσουάρ ασύρματης φόρτισης της Apple, το AirPower, δεν το έχουμε δει ακόμη σε κανένα ράφι κανενός καταστήματος, όμως υπάρχουν διαθέσιμο στο εμπόριο εδώ και μήνες τέτοιου αντίστοιχη φορτιστές από τρίτους κατασκευαστές και πρακτικά βλέπουμε ότι ήταν λανθασμένη η εντύπωση που είχαν ορισμένοι πως η εφαρμογής της ασύρματης φόρτισης από την Apple θα είναι ανώτερη από εκείνοι που χρησιμοποιούν ανταγωνιστές της όπως η Samsung.
Σύμφωνα με την Apple, η “μπαταρία του iPhone έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί έως και το 80% της αρχικής χωρητικότητάς της σε 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης”, όμως πέρα από αυτή την επίσημη αναφορά της εταιρείας, ξέρουμε πολύ καλά πως μια μπαταρία Li-Ion θεωρείται φθαρμένη μετά από τόσες φορτίσεις και υπάρχουν εμφανέστατα σημάδια υποβάθμισης. Η προσωπική εμπειρία κάθε χρήστη με τις μπαταρίες του ποικίλει ανάλογα με τους διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο συχνά χρησιμοποιούν το iPhone. Ο γενικός κανόνας όμως ορίζει πως οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι καθώς η μπαταρία τους πέφτει σε απόδοση, θα μεγαλώνει η ανάγκη για να την φορτίζεται πιο τακτικά.
Τον Ιανουάριο, γνωστός blogger εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ασύρματη φόρτιση του iPhone και ο ίδιος μετά από καιρό διαπίστωσε πως η συχνή χρήση ασυρματης φόρτισης του δικού του iPhone, είχε αρνητικές επιπτώσεις. Η συσκευή του ξεπέρασε τους 90 κύκλους φόρτισης, μετά το χρονικό διάστημα των 4 μηνών χρήσης και έξι βδομάδα αργότερα έφτασε τους 135 κύκλους, κάτι πραγματικά δυσάρεστο, καθώς εάν το φόρτιζε με τον συμβατό φορτιστή πρίζα, θα χρειαζόταν 36 μήνες για να φθάσει τους 500 κύκλους φόρτισης.
Πως εξηγείται το όλο πρόβλημα; Είναι απλό. Κάθε φορά που επιλέγουμε την χρήση του κλασσικού φορτιστή με το καλώδιο για να γεμίσουμε την μπαταρία του iPhone, εκείνη την στιγμή ξέρουμε πως πηγή ενέργειας είναι το καλώδιο που τροφοδοτεί την συσκευή μας με ένα μικρό ποσοστό φορτίου στην μπαταρία. Αντιθέτως, κατά την διαδικασία ασύρματης φόρτισης η μπαταρία τροφοδοτεί τη συσκευή και ο ασύρματος φορτιστής χρησιμοποιείται μόνο για να γεμίσει η μπαταρία, άρα όλο αυτό “κουράζει” πάρα πολύ την μπαταρία που δεν σταματά να δουλεύει.