Τάχιστοι είναι οι ρυθμοί με τους οποίους αυξάνονται δυστυχώς οι κακόβουλες εφαρμογές για κινητά. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του περασμένου έτους υπήρχαν 14,5 χιλιάδες κακόβουλες εφαρμογές για την πλατφόρμα Android, στην συνέχεια όμως σύμφωνα με ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε σε 29 χιλιάδες.
Η ομάδα του Upstream αναφέρει πως ο αριθμός των συσκευών Android που έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό ανήλθε σε 11,2 εκατομμύρια, δηλαδή 7% περισσότερο από ότι το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Το χειρότερο είναι ότι, παρά όλα τα μέτρα ασφαλείας, πολλά από τα κακόβουλα βοηθητικά προγράμματα διεισδύουν στο δημοφιλές κατάστημα Google Play και οι ειδικοί λένε ότι 9 από τα 10 κορυφαία κακόβουλα προγράμματα ήταν διαθέσιμα στην τεράστια αγορά της Google. Αυτό σημαίνει ότι πέρασαν από ελέγχους ασφαλείας και δεν ταυτοποιήθηκαν ως επικίνδυνα. Στο τέλος του 2019, το 30% των κορυφαίων 100 εφαρμογών κακόβουλου λογισμικού ήταν διαθέσιμες στο Google Play.
Επιπλέον, το πλήθος αυτών των apps έχει εισαχθεί στην κατηγορία περιεχομένου ψυχαγωγίες και σας επιτρέπει να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας και να διασκεδάσετε διαβάζοντας τις ειδήσεις, ακούγοντας μουσική και παίζοντας παιχνίδια. Η πιο προβληματική εφαρμογή ήταν το Snaptube, το οποίο έχει μια βάση εγκατάστασης πάνω από 40 εκατομμύρια φορές. Το βοηθητικό πρόγραμμα καταργήθηκε από το Google Play, αλλά εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο κατάστημα AppGallery σε συσκευές Huawei και στο κατάστημα Xiaomi GetApps.
Η Google εργάζεται σκληρά για τη βελτίωση του απορρήτου και της ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος Android. Στην πιο πρόσφατη έκδοση, η εταιρεία έχει προσφέρει στους χρήστες της μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου των πόρων ή των περιοχών στις οποίες έχει πρόσβαση μια εφαρμογή.
Εντύπωση προκαλεί πως πλέον υπάρχουν εφαρμογές στο οικοσύστημα Android που είναι πολύ καταχρηστικές και δεν απαιτούν πολλές από τις άδειες που απαιτούνται για τη λειτουργία τους. Πρόσφατα, σύμφωνα με μια διεξοδική έρευνα ασφαλείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια εφαρμογή από έναν Κινέζο προγραμματιστή έχει χαρακτηριστεί ως Spyware και υπάρχει υποψία ότι υπάρχουν ελαφρώς περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσκευές Android που επηρεάζονται από την εν λόγω εφαρμογή. Η ομάδα που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας είναι το VPNpro. Επιβεβαίωσαν ότι ο προγραμματιστής πίσω από την εφαρμογή έχει επίσης τουλάχιστον 100 εκατομμύρια εγκαταστάσεις. Επιπλέον, οι εφαρμογές τους ζητούν “επικίνδυνα δικαιώματα”. Συγκεκριμένα, το VPNpro ισχυρίστηκε επίσης ότι μια από τις εφαρμογές του έχει επίσης ένα κακόβουλο Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης κρυμμένο μέσα. Αυτές οι εφαρμογές ήταν διαθέσιμες στο κατάστημα εφαρμογών της Google.
Ποιος είναι αυτός ο κινέζος προγραμματιστής πίσω από όλο αυτό; Ο δημιουργός της QuVideo Inc. με έδρα το Hangzhou. Έχει μια δημοφιλή εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο, το VivaVideo. Αυτή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Play Store και απαριθμεί πάνω από 100 εκατομμύρια λήψεις.
[via]