Η Google εξελίσσει συνεχώς το λειτουργικό σύστημα Android, όχι ιδιαίτερα επιτυχημένα ορισμένες φορές αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο. Η έκδοση Lollipop έδωσε μία νέα πνοή στους χρήστες pure Android συσκευών ενώ το Material Design κέρδισε ομολογουμένως αρκετούς θαυμαστές.
Υπάρχουν όμως και οι αλλαγές “κάτω από το χαλί”, οι οποίες ίσως είναι και οι πιο σημαντικές για τη φυσική εξέλιξη των mobile λειτουργικών. Μια τέτοια μεγάλη αλλαγή που παρουσιάστηκε πριν απο μερικές ημέρες στο συνέδριο προγραμματιστών I/O της Google, είναι το Now On Tap.
Το νέο μυστικό όπλο της Google δεν έρχεται απλά ως ακόμα ένα χαρακτηριστικό το οποίο ο χρήστης θα δοκιμάσει και στη συνέχεια θα το παραμελήσει. Λανσάρεται βοηθητικά μέσω του Google Now, που υπάρχει ήδη στο Android από το 2012. Το Now On Tap θα γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος, ο πυρήνας της αναζήτησης και της άμεσης ενημέρωσης του χρήστη όποτε χρειαστεί, εμφανίζοντας τα αποτελέσματα σε κάρτες στο κάτω μέρος της οθόνης χωρίς να την επικαλύπτει πλήρως.
Στην έκδοση “M” του Android, το Now On Tap ενεργοποιείται μόλις ο χρήστης πατήσει το κεντρικό κουμπί του Google Now ενώ στη συνέχεια αφυπνίζεται ο μηχανισμός ανάγνωσης περιεχομένου της οθόνης. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης δίνει πρόσβαση στη Google να “διαβάσει” ακριβώς αυτό που βλέπει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή. Αν για παράδειγμα λάβουμε ένα μήνυμα στο Viber απο έναν φίλο μας ο οποίος μας προτείνει να δούμε το Mad Max στον κινηματογράφο, τότε ενεργοποιώντας το Now On Tap, θα εμφανιστεί μια κάρτα με πληροφορίες σχετικά με την ταινία.
Φυσικά η Google είναι η νούμερο ένα εταιρία στο να διαβάζει και να εξορύσσει περιεχόμενο (με σκοπό τις στοχευμένες διαφημίσεις) με την ίδια πάντως να διαβεβαιώνει πως η ανάγνωση του κειμένου συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο όταν ο χρήστης ενεργοποιήσει την υπηρεσία. Βέβαια το τι θα συμβαίνει με ευαίσθητες πληροφορίες όπως τραπεζικοί λογαριασμοί ή passwords είναι ακόμη ασαφές αν και η Google υποστηρίζει πως όλα τα sessions διαγράφονται άμεσα.
Το Now On Tap λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόνο με απλό κείμενο αλλά σίγουρα στις επόμενες εκδόσεις του θα αναγνωρίζει πρόσωπα ή εικόνες, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην mobile αναζήτηση.