Τα σημερινά smartphones δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να «τραβήξει» εξαιρετικές φωτογραφίες τη μέρα, να συνδεθεί με μια σειρά από gadgets ή να έχει στη διάθεσή του μια εξαιρετική οθόνη, ίσως και καλύτερη από αυτή της τηλεόρασης του σπιτιού του. Και από επεξεργαστική ισχύ, ίσως να ξεπερνάνε κάποια παλαιότερης ηλικίας laptops.
Παρόλα τα παραπάνω, στον τομέα της μπαταρίας πώς πάνε οι συσκευές μας; Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας έχει αρχίσει να γίνεται προτεραιότητα για τους αγοραστές, που καταλαβαίνουν πλέον ότι και με λίγο παλαιότερο hardware σε κάποιο smartphone, μπορούν να «κάνουν τη δουλειά τους». Όσο περισσότερο παραμένει αυτή η άποψη, τόσο η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα παραμένει ένας καθοριστικός παράγοντας και ένα ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό. Και οι εταιρείες το γνωρίζουν αυτό.
Δυστυχώς, τα δεδομένα που έχουμε, σε σχέση με αυτά που οι ομάδες marketing κάθε εταιρείας μας κάνουν να πιστεύουμε, έρχονται σε πλήρη αντίθεση. Και με αποδείξεις.
Ιστορικά δεδομένα για τη διάρκεια ζωής μπαταριών
Όταν η ομάδα του PhoneArena πραγματοποίησε το πρώτο της τεστ το 2012, επικεντρώθηκε στο να βρει μια λύση που αφορά και τις δύο πλατφόρμες αλλά και να αντικατοπτρίζει την χρήση στην πραγματική ζωή. Έτσι, η έρευνα πραγματοποιήθηκε ώστε να αφορά τη χρήση του μέσου ιδιοκτήτη smartphone. Δυστυχώς όμως, με το πλήθος των μεταβλητών και των εργασιών, κανένα τεστ για τη μπαταρία μπορεί να είναι τέλειο, αλλά μπορεί όμως να πλησιάζει την πραγματικότητα.
Στο παραπάνω γραφικό, κάθε χρονιά έχει χωριστεί σε δύο μισά, όπου το καθένα ανταποκρίνεται στην κυκλοφορία μιας ναυαρχίδας από κάθε εταιρεία. Για την Apple, τα iPhone 6 Plus και iPhone 6s Plus δεν έχουν ληφθεί υπόψιν.
Όπως παρατηρούμε, Samsung και Sony προσφέρουν ιστορικά τη μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στα smartphones τους. Η δεύτερη εμφανίζει αρκετές υπερβολές στο σχήμα της, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούσε με μια ναυαρχίδα ανά 6 μήνες. Έτσι, έχουμε μια άσχημη αρχή στο πρώτο μισό του 2013, με την κορύφωση στο τέλος του 2014 με το εξαιρετικό Xperia Z3. Στη συνέχεια έχουμε πτώση με τα Xperia Z3+ και Xperia Z5, και ξανά άνοδο με το Xperia X. Παρά τις διαφορές, η Sony νικάει κατά κράτος την αντίπαλό της στη Νότια Κορέα τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Αντίθετα, τα μεγάλα προβλήματα στο τεστ έρχονται με τις συσκευές της LG. Αυτές μοιάζουν «ανίκανες» να επαναλάβουν την επιτυχία του LG G2 και συνεχίζουν να προσφέρουν αποτελέσματα κάτω του αναμενόμενου. Οι σειρές Moto X και Galaxy S μοιάζουν και αυτές να έχουν μια κάθοδο τα τελευταία χρόνια, ενώ η επιτυχία της Apple με το iPhone 6s μένει να ελεγχθεί για σταθερότητα.
Πιθανώς, η βιομηχανία σαν σύνολο έχει προχωρήσει μπροστά, αλλά ίσως όχι όσο θα ελπίζαμε πριν από μερικά χρόνια.
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το παραπάνω διάγραμμα, στο πρώτο μισό του 2016 βρισκόμαστε στα επίπεδα του 2014. Αναμένεται βέβαια να δούμε μια αύξηση στο δεύτερο μισό, όπως έγινε αντίστοιχα το 2015 με τα Galaxy Note 5 και iPhone 6s.
Και μπορεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας να μην έχει αυξηθεί όσο θα περιμέναμε, έχει όμως μειωθεί σημαντικά η διάρκεια φόρτισης.
Σε σχέση με το πρώτο μισό του 2014, ο χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει ένα smartphone από το 0 στο 100% έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό. Για παράδειγμα, στο πρώτο μισό του 2014 χρειάζονταν 165 λεπτά για τη φόρτιση μιας ναυαρχίδας, ενώ τώρα χρειάζονται σχεδόν 100.
Αυτή είναι και η απάντηση των εταρειών στα παράπονα των χρηστών για τη μπαταρία, καθώς πλέον μπορεί να φορτίσει περίπου το 50% σε 15 λεπτά. Και δεν θα διαφωνήσουμε πλήρως.
Παραπάνω, βλέπουμε ότι η Apple παραμένει πίσω από τις υπόλοιπες εταιρείες στο χρόνο που χρειάζεται να φορτίσει η συσκευή. Ιστορικά, τα iPhones κατείχαν μια καλή θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία, κυρίως λόγω των μικρών μπαταριών σε χωρητικότητα, αλλά πλέον βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι συσκευές της Sony με πολύ μεγαλύτερη μπαταρία ξεπερνάνε αυτές της Apple. Σε σύγκριση με το LG G5 για παράδειγμα, η ναυαρχίδα της Apple κάνει δύο φορές περισσότερο χρόνο να φορτίσει.
Συμπεράσματα
Το Software, η χωρητικότητα της μπαταρίας, το SoC και ο τύπος της οθόνης, όλα μοιάζουν να έχουν άμεση σχέση με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ποικιλοτρόπως. Αν κάποιος ψάξει βαθύτερα στα στοιχεία ώστε να βρει αλλαγές από γενιά σε γενιά, θα συμφωνήσει με το παραπάνω. Το iPhone 6s αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα, με το iOS 9 να βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη αύξηση στη διάρκεια. Στην περίπτωση της Sony όμως, η αλλαγή στο Snapdragon 810 SoC έφερε σημαντική πτώση γα δύο γενιές, ενώ τώρα με το Snapdragon 650 SoC και το Android Marshmallow έχουμε πάλι αύξηση.
Προς το παρόν, τα αποτελέσματα μας αφήνουν μια απογοητευτική γεύση, καθώς η βιομηχανία δεν έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2014. Με άλλα λόγια, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας παραμένει ένα δύσκολο ζήτημα για τις εταιρείες και θα έπρεπε να απαιτούμε περισσότερα πράγματα από αυτές. Ίσως και εμείς θα έπρεπε να δίνουμε λιγότερη έμφαση σε εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και να επικεντρωθούμε σε περισσότερο λειτουργικά θέματα των συσκευών μας;
[via]