Καθώς έχουμε χρόνο με τον χρόνο μεγαλύτερη εξέλιξη στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, σαν θεατές έχουμε διαπιστώσει πως ακόμη και τα smartphones με χαμηλότερο κόστος αγοράς διαθέτουν πλέον επεξεργαστές με πολλαπλούς πυρήνες και μερικά gigabytes RAM περισσότερο από ότι θα περιμέναμε, έτσι είναι πολύ πιο ικανά από τους προκατόχους τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της βιομηχανίας και για αυτό η Google αποφάσισε ότι είναι καιρός να λειτουργήσει το mobile λειτουργικό της σύστημα αποκλειστικά με εφαρμογές των 64-bit ή τουλάχιστον να ξεκινήσει κάποιες πρώτες σχετικές ενέργειες.
Πώς θα σας επηρεάσει αυτό τον κάθε χρήστη; Θα υπάρχει θετικό αντίκτυπο καθώς οι δημιουργοί εφαρμογών θα είναι πιο επιμελής σχετικά με το λογισμικό τους. Χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές αρχιτεκτονικής 64-bit θα μπορείτε να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες της συσκευής σας, που σημαίνει καλύτερη απόδοση και πρόσβαση στις πιο πρόσφατες καινοτομίες υλικού.
Οι ειδήσεις δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη για όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών Android, δεδομένου ότι αναφέρθηκε για πρώτη φορά μια τέτοια μετάβαση από την Google το 2017. Η πιο πρόσφατη ανάρτηση της Google στο Blog προγραμματιστών του Android λέει πως τα πράγματα είναι αυστηρά και προσθέτουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για προγραμματιστές που ενδέχεται να έχουν προβλήματα με τη μετάβαση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Google, από την 1η Αυγούστου 2019, κάθε νέα εφαρμογή που προστίθεται στο Play Store πρέπει να έχει μια έκδοση 64 bit. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν ενημερώσεις που έχουν κυκλοφορήσει για υπάρχουσες εφαρμογές μετά από αυτήν την ημέρα. Η Google κάνει μια εξαίρεση για ορισμένα παιχνίδια που βασίζονται σε μονάδες Unity 5.6, δεδομένου ότι οι προγραμματιστές της μόλις προστέθηκαν πρόσφατα για υποστήριξη 64-bit και η μετάβαση περιλαμβάνει πολύ περισσότερη δουλειά από την μέση εφαρμογή για το Android.

Η Google θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει και τις δύο εκδόσεις και τα παιχνίδια των 32-bit για άλλα δύο χρόνια και την 1η Αυγούστου 2021 θα αφαιρέσει όλες τις εφαρμογές που δεν διαθέτουν έκδοση 64 bit. Η απαίτηση δεν ισχύει για συσκευές Wear OS και Android TV, οι οποίες δεν υποστηρίζουν κώδικα των 64-bit.
Αυτό σημαίνει ότι 1η Αυγούστου 2021, θα θέσει επίσημα τέλος στην εποχή των 32-bit, τουλάχιστον όσο πρόκειται για την κατηγορία των smartphones. Από την πλευρά της Apple, έχει μεταπηδήσει σε εφαρμογές των 64-bit από την ημέρα που ήρθε το iOS 11 (κυκλοφόρησε το 2017).
[via]