Αν ακολουθήσατε σωστά τα βήματα του προηγούμενου μας οδηγού σχετικά με το πως να κάνουμε Root σε Android smartphone χωρίς τη χρήση PC, έχετε καταλήξει με μια συσκευή «έτοιμη» για παραμετροποίηση σε κάθε επίπεδο, ή για… παιχνίδι αν είναι 2η συσκευή. Πέρα από το SuperUser app που διαχειρίζεται όλα τα δικαιώματα των εφαρμογών όμως, τι χρειάζεστε για να «ξεκινήσει» η μαγεία μιας Rooted συσκευής;
Πάμε λοιπόν να δούμε τις 10+1 απαραίτητες εφαρμογές μετά το Root για Android smartphones!
Προσοχή: Ο γραφών και το TechInGreek.com δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα δημιουργηθεί στη συσκευή σας, κατά τη χρήση των παρακάτω εφαρμογών. Η λάθος χρήση τους μπορεί να επηρεάσει το σύστημα σας, ακόμα και ανεπανόρθωτα. Προχωράτε με δική σας ευθύνη και μόνο.
# Root Browser
Όπως σε μια unroot συσκευή χρειαζόμαστε έναν «ισχυρό» browser για τα αρχεία μας, έτσι και στην περίπτωση μιας rooted συσκευής χρειαζόμαστε έναν αντίστοιχο browser για να «ψάξουμε» κάθε γωνιά του συστήματος μας. Ο Root Browser του JRummy είναι μια από τις καλύτερες στο είδος της και προσφέρει πρόσβαση όπου κι αν θέλετε να ψάξετε! Προσοχή όμως με το ψάξιμο για… δυσάρεστα αποτελέσματα!
# System App Remover
Ένας σημαντικός λόγος για να κάνετε Root τη συσκευή σας (όπως είπαμε και στον σχετικό οδηγό), είναι η αφαίρεση των «αχρείαστων» εφαρμογών συστήματος. Μια αρκετά «φιλική» εφαρμογή του είδους είναι το System App Remover που προσφέρει και δυνατότητα μεταφοράς εφαρμογών στην κάρτα microSD, αλλά και κάδο ανακύκλωσης για την περίπτωση που διαγράψετε κάποια απαραίτητη εφαρμογή.
# Titanium Backup
Ακόμα ένας σημαντικός λόγος για να κάνετε Root τη συσκευή σας, είναι το deep backup δεδομένων. Με το Titanium Backup μπορείτε να «καβατζώσετε» σχεδόν τα πάντα (ρίξτε μια ματιά στην περιγραφή της εφαρμογής) και να τα μεταφέρετε στη νέα σας συσκευή, ή στη νέα σας ROM αν αποφασίσετε να περάσετε κάποια custom!
# Greenify
3 στα 3 για τους σημαντικούς λόγους να κάνετε root, είναι η βελτίωση της διάρκειας μπαταρίας, αλλά και των επιδόσεων του smartphone σας. Ένας εύκολος τρόπος να δώσετε «ανάσα» σε αυτά τα δυο κομμάτια είναι το Greenify, που «κοιμίζει» όσες εφαρμογές έχετε στο παρασκήνιο και τις επαναφέρει μόνο αν τις χρησιμοποιήσετε ξανά, ή αν κάποιο άλλο app συνεργάζεται μαζί του. Υπάρχει βέβαια και για unroot συσκευές, όμως δεν λειτουργεί το ίδιο καλά με την root εκδοχή.
# Adblock Browser
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε το Adblock Plus που «εξαφάνιζε» τις διαφημίσεις από παντού (αν ψάξετε λίγο στο Google ίσως υπάρχουν παλαιότερες λειτουργικές εκδόσεις). Τώρα παρατηρώ πως υπάρχει ειδικός browser που «κόβει» τις διαφημίσεις κατά την περιήγηση σας και προσφέρει ανενόχλητη εμπειρία Internet. Αξίζει πιστεύω να τον δοκιμάσετε!
#Xposed Framework
Αν η συσκευή σας είναι… αγαπημένο παιχνίδι των devs (χοντρικά όλα τα Samsung Galaxy/Note, όλα τα Nexus και όλα τα LG G-series), τότε το Xposed Framework θα την απογειώσει χωρίς να αλλάξετε ROM! Προσφέρει άπειρα patches με λειτουργίες, διορθώσεις και βελτιώσεις που αυτός ο οδηγός δεν επαρκεί για να αναλυθούν! Χρειάζεται όμως προσοχή κατά την εγκατάσταση, καθώς απευθύνεται σε «έμπειρους» χρήστες του Android, με βασικές γνώσεις γύρω από το OS και το Rooting.
Διάβασε σχετικά και κατέβασε το από εδώ!
# Tasker
Τι καλύτερο από το να λειτουργούν όλα όποτε θέλεις εσύ και όχι αυτά; Αυτό ακριβώς κάνει το Tasker, με απεριόριστο προγραμματισμό διαδικασιών/ενεργειών στο rooted smartphone σας. Θα σας κοστίσει 3 ευρώ για να την κατεβάσετε μέσω του Google Play Store, όμως πραγματικά αξίζει στο 100% τα χρήματα του!
# Servicely
Το «αντίπαλο δέος» του Greenify, που ενεργοποιείται μόλις η οθόνη σας σβήσει. Όλες οι εφαρμογές στο παρασκήνιο απενεργοποιούνται «περιορίζοντας» την χρήση του SoC και την κατανάλωση της μπαταρίας, βελτιώνοντας σημαντικά την συνολική αναμονή του smartphone σας. Το app είναι λίγο «δυνατό» και χρειάζεται προσοχή στο στήσιμο, οπότε καλό είναι να το ψάξετε πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.
# System Tuner
Επεξεργασία βασικών στοιχείων του κώδικα, overclocking profiles με αλλαγή governor/custom CPU clocking, διαχείριση θερμοκρασιών με αυξομειώσεις επιδόσεων όταν «ξεφύγει» η κατάσταση και πάρα πολλά ακόμα που κατάφεραν να προσφέρουν +3000 πόντους AnTuTu στο Nokia X μου! Θα πρέπει όμως να «πειράζετε» με αρκετή προσοχή, για να μη χρειαστεί να φλασάρετε ROM στα καλά καθούμενα (και στην καλύτερη περίπτωση φυσικά).
(DISCLAIMER: ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ. ΤΟ TECHINGREEK.COM ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΤΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ «ΒΛΑΨΕΙ» ΑΛΛΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ Η DEVELOPERS ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ)
# Lucky Patcher
Η απόλυτη επεξεργασία Android εφαρμογών, μέσα από το ίδιο το smartphone! Προσθαφαιρεί άδειες και patches, απενεργοποιεί διαφημίσεις από κάθε app ξεχωριστά, επιτρέπει το patching για (μη νόμιμες) ενέργειες και άλλα πολλά. Ίσως το απαραίτητο παιχνίδι για όσους παίζουν παιχνίδια στο Android smartphone τους!
(Αν θέλεις να το κατεβάσεις, κάνε μια αναζήτηση στο Google!)
# WiFi Kill (ULTRA BONUS APP)
Έστω πως έχεις υποψίες πως το WiFi σου το χρησιμοποιεί όλη η πολυκατοικία, χωρίς να το έχει προσθέσει στα κοινόχρηστα για να σε αποζημιώσει και θες να το τσεκάρεις επί τόπου. Πέρα από τα διάφορα διαγνωστικά εργαλεία για Windows PCs (ή του router σου), υπάρχει και το WiFi Kill και κάνει ο,τι ακριβώς λέει. «Σκοτώνει» όλες τις γύρω συσκευές που εκμεταλλεύονται το δίκτυο σου, αφήνοντας το ελεύθερο και μόνο για εσένα. Υπάρχει φυσικά και η… dark side στη χρήση του την οποία δεν θα αναφέρω, παρότι εκμεταλλεύτηκα πλήρως στις εξόδους της θητείας μου (ευτυχώς χωρίς να με καταλάβουν…).
(Αν θέλεις να το κατεβάσεις, κάνε μια αναζήτηση στο Google!)