Η αλήθεια είναι πως η «στροφή» μου στο Android το -σχετικά- μακρινό 2014, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ομαλή. Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε πως το να επιλέξω σαν πρώτο Android smartphone το Nokia X DS ήταν αναμενόμενο, ενώ οι υπόλοιποι απλά αναρωτιέστε γιατί. Έχοντας δώσει όμως τις σχετικές εξηγήσεις παλιότερα, ας συνεχίσουμε στο θέμα μας. Ανάμεσα στις «εναλλακτικές» ROMs του λειτουργικού της Google που εκτιμώ, είναι και το Flyme OS της Meizu, το οποίο γνώρισα (και λάτρεψα) μέσα από το εξαιρετικό Meizu M2. Είχα λοιπόν στο μυαλό μου κάποια στιγμή τη μετάβαση σε αυτό με ένα ποιοτικό σύνολο από πλευράς Meizu, που δυστυχώς άργησε να έρθει και με κέρδισε το MIUI της Xiaomi (που επίσης εκτιμώ). Το σύνολο λοιπόν που -ίσως- με κέρδιζε, αν ερχόταν λίγο πιο νωρίς, είναι και το θέμα του σημερινού μας review: το Meizu M5 Note.
Ανήκει στην «οριακή» κατηγορία οθόνης που μπορώ να αντέξω πλέον καθημερινά και σίγουρα δεν με αφήνει αδιάφορο το full-metal πίσω μέρος του. Δεν στερείται χαρακτηριστικών για τα όσα θέλω να κάνω μαζί του, είναι dual-SIM και παίρνει κάρτες μνήμης microSD (δυστυχώς με hybrid slot, θα τα πούμε παρακάτω), έχει Flyme OS 5.2 που «πατάει» σε Android 6.0 Marshmallow, δεν κοστίζει πάνω από 250 ευρώ που έχω σαν «ταβάνι»… Τι πήγε στραβά λοιπόν και δεν έκανα την αναμενόμενη στροφή; Υπομονή, θα δείτε παρακάτω, στο αναλυτικό review του TechInGreek.com!
DESIGN – ΕΜΦΑΝΙΣΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Η πρώτη μου απορία (και μοναδική) μόλις το έβγαλα από το «λιτό» του κουτάκι, ήταν το βάρος. Στα 175 γραμμάρια θα μπορούσα άνετα να το πω «τουβλάκι», εκτός κι αν έχω κακομάθει τελευταία με το υπερβολικά λεπτό και ελαφρύ σασί του Xiaomi Mi5. Στα υπόλοιπα, δεν μπορούσα να πω πως έμεινα με απορίες, όλα προσδίδουν έναν premium χαρακτήρα που «δίνουν πόντους» στον υποψήφιο αγοραστή:
- «Λογικές» διαστάσεις στα 153,6 x 75,8 x 8,2 χιλιοστά
- Οθόνη IPS LCD 5,5 ιντσών που καταλαμβάνει το 70,9% της συσκευής και παίζει σε ανάλυση 1920 x 1080 pixels
- Μεταλλική unibody κατασκευή που σε συνδυασμό με το «curved» στις άκρες (στην όψη τουλάχιστον) εμπρόσθιο γυαλί «δένει» το σύνολο
- Νίκελ λεπτομέρειες που διαχωρίζουν τη συσκευή περιμετρικά, σαν να είναι δομημένη σε 3 επίπεδα
- Όμορφα κοψίματα για θύρες/ηχεία/κάμερα και φλας που αποδίδουν ποιότητα και μελέτη από το τμήμα σχεδίασης
- Σωστά τοποθετημένο home button με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος
Τι βρίσκουμε όμως περιμετρικά του Meizu M5 Note, σε αναλυτικό «χάρτη» της συσκευής:
- Πίσω και μέσα στο μεταλλικό πλαίσιο, εντοπίζουμε την κύρια κάμερα στα 13MP και από κάτω, το dual LED (dual tone) Flash. Πάνω και κάτω υπάρχουν 2 ανοιχτόχρωμες «ρίγες» που στην ουσία, είναι οι κεραίες της συσκευής. Η πίσω όψη κλείνει με το ανανεωμένο logo της Meizu (συγκριτικά με το Meizu M2) και τη «λιτή» αναφορά Designed by Meizu, LTE Mobile Phone Assembled in China.
- Μπροστά βρίσκουμε τα «νορμάλ» bezels (για εμένα πάντα) και στο πάνω μέρος τους σχετικούς αισθητήρες, το ηχείο κλήσεων και τη selfie camera της συσκευής στα 5MP. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε το home button που είναι ταυτόχρονα και αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος, αλλά και back button με ένα ελαφρύ «χάδι» πάνω του. Όπως και στο M2, έτσι κι εδώ, μου πήρε λίγο να το συνηθίσω.
Περιμετρικά του Meizu M5 Note τώρα:
- Στο πάνω μέρος δεν βρίσκουμε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από μια οπή (μάλλον) για την αποβολή θερμότητας. Όλα έχουν μεταφερθεί στο κάτω μέρος, όπου εντοπίζουμε το κεντρικό (μονοφωνικό) ηχείο, τη θύρα microUSB για φόρτιση/μεταφορά δεδομένων, το μικρόφωνο (μόνο ένα και απουσιάζει το noice cancelling) και η θύρα 3,5 χιλιοστών για τα ακουστικά.
- Στα πλάγια δεξιά εντοπίζουμε το volume up/down και power/lock button, ενώ στα πλάγια αριστερά τη hybrid slot για τις κάρτες SIM/microSD. Όπως αναφέρουμε και στο βίντεο, χρειάζεται προσοχή με τις hybrid slots καθώς αν θελήσετε περισσότερη μνήμη «τρώτε» το χώρο της 2ης SIM και αντίστροφα, αν χρησιμοποιήσετε 2η SIM παραμένετε περιορισμένοι στα 16/32/64GB της συσκευής σας.
Παρατηρήσεις:
- Μη τα λέμε σε κάθε review παιδιά, μια θηκούλα τη θέλει. Προτιμήστε μια ultra thin σιλικόνης στα 0,3 χιλιοστά για να μη χάσει το «χαρακτήρα» της η συσκευή.
- Θα το ήθελα σε χρυσό ή ασημί, με λευκό εμπρός μέρος. Καλό το γκρι και το απαλό μπλε, αλλά τα γούστα δεν αλλάζουν…
- Λατρεύω την «γλυκιά» κυρτότητα της οθόνης στις άκρες, ειδικά στην αφή. Αρκετά όμορφη και δίνει μια άλλη «νότα» σύνδεσης των 2 υλικών που συνθέτουν το πλαίσιο.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ – ΑΠΟΔΟΣΗ
Στα πιο σοβαρά όμως τώρα. Κάτω από την οθόνη βρίσκουμε τον MediaTek Helio P10, ο οποίος έρχεται σε 8-core μορφή και δομή 4 x 1,8GHz + 4 x 1GHz, με πυρήνες Cortex-A53. Πρόκειται για ένα κλασσικό SoC για τις mid-range συσκευές της Κίνας, που (προσωπικά τουλάχιστον) δεν με «κέρδισε» στη συνολική του απόδοση. Ίσως η Mali-T860MP2 να έσωζε λίγο την κατάσταση στο gaming, θεωρώ όμως πως το υπόλοιπο σύνολο (3GB RAM, 32GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου στην έκδοση που δοκιμάσαμε) θα μπορούσε να ζήσει πιο «συναρπαστικές» στιγμές. Αυτό φάνηκε και στο AnTuTu, το οποίο μας άφησε «μέτρια» εικόνα, η οποία σίγουρα μπορούσε να είναι βελτιωμένη κατά πολύ.
Θετικά ωστόσο σχόλια αποκομίζει η μη-αφαιρούμενη μπαταρία των 4000mAh που διαθέτει, μια και κατάφερε να βγάλει τη μέρα ικανοποιητικά στα χέρια μου, αλλά και το διήμερο σε τυπική χρήση. Ακόμα και στη φόρτιση όμως δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς στην όλη υπόθεση εμπλέκεται το Fast Charging Mode που «επιταχύνει» τη διαδικασία! Στα υπόλοιπα που αξίζει να αναφέρουμε, είναι πως διαθέτει Bluetooth 4.0, GPS/A-GPS/GLONASS, WiFi 802.11 a/b/g/n με dual-band δυνατότητες και τέλος, απουσιάζει το FM Radio. Κλασσική τακτική της Meizu και παρότι δεν τη συγχωρούμε εύκολα, ζούμε με αυτή.
ΚΑΜΕΡΑ
Με οπίσθια κάμερα στα 13MP (f/2.2), AutoFocus και dual LED Flash (dual tone), αλλά και εμπρόσθια στα 5MP (f/2.0), σίγουρα θα απαθανατίσετε τις στιγμές σας χωρίς παρατράγουδα. Φυσικά δεν πλησιάζει σε ποιότητα άλλα smartphones ή απλές φωτογραφικές μηχανές, αρκεί όμως για τις φωτογραφίες από τις διακοπές, τις εκδρομές ή όποια άλλη στιγμή! Επιπλέον υπάρχουν λειτουργίες όπως Geo-Tagging, Touch Focus, Face Detection, Beautify, GIF και άλλα για να κάνετε τη φωτογραφία… τέχνη!
(Τα παρακάτω δείγματα είναι σε αυτόματο mode. Η ανάλυση έχει κατέβει στα 1080 x 801 pixels)
SOFTWARE
Όπως και στο Meizu U10, έτσι και στο M5 Note βρήκαμε προ-εγκατεστημένο Flyme 5.2 (Android 6.0-based). Πρόκειται για το «κλασσικό» UI της εταιρίας που διατηρεί και ανανεώνει συνεχώς, χωρίς φυσικά να το φορτώνει με «άχρηστο» bloatware. Υπάρχουν κανονικά τα ελληνικά τόσο στο μενού, όσο και στη γραφή και μάλιστα, βρίσκεται στην τελευταία έκδοση του OS.
Στα ενδιαφέροντα κομμάτια που εντοπίσαμε είναι το Theme Store για απόλυτο customizing του UI, το «μαμά» App Store για εφαρμογές (Hot Note, σε περίπτωση πρώτης εκκίνησης/factory reset κατεβάζετε από εδώ τα Google Apps) αλλά και το Security corner με «φιλτράρισμα» κλήσεων και μηνυμάτων, Antivirus, System Cleaner, Battery Saver με εξειδικευμένες λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας και άλλα πολλά! Γενικά όλα είναι στη θέση τους και αν μάλιστα έχετε χειριστεί στο παρελθόν συσκευή της Meizu, δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα στην προσαρμογή.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Μου αρέσουν τα Meizu, δεν μπορώ να κρυφτώ. Αν δεν έκανα την επιλογή μου λοιπόν θα σκεφτόμουν την αγορά ενός M5 Note, μιας και καλύπτει σχεδόν όλες μου τις προσδοκίες, άλλες οριακά και άλλες με το παραπάνω: premium σχεδιασμός, όμορφη και μινιμαλιστική κατασκευή, πανέμορφο και γεμάτο ισορροπία Flyme OS και ενδιαφέρον hardware που θα μπορούσε να κάνει το «κάτι παραπάνω» στο «μόνο 3η mode» που δουλεύω τα smartphones μου. Αν θέλετε να το αποκτήσετε λοιπόν, μπορείτε να το βρείτε στο VickMall (που μας παραχώρησε μάλιστα τη συσκευή και ευχαριστούμε), στα 158,50 περίπου ευρώ!