Την έγκριση της πλειοψηφίας έλαβε τελικά το μεσημέρι της Τρίτης η προβληματική Οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο, με τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν και τα άρθρα 11 και 13 (νυν 15 και 17) που θίγουν αλλάζουν το διαδίκτυο και απειλούν την ελευθερία της έκφρασης, παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων, οργανώσεων και χρηστών.
Την έγκριση 348 ευρωβυλευτών έλαβε τελικά η Οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο, με το σώμα των ευρωβουλευτών να αρνείται ακόμα και να συζητήσει τροπολογίες που κατατέθηκαν, ώστε ακόμα και λίγο πριν την ψήφιση να βελτιωθεί η οδηγία και να αφαιρεθεί το άρθρο 13. Μάλιστα, αυτό αποφεύχθηκε με διαφορά μόλις πέντε ψήφων. Κατά της Οδηγίας ψήφισαν μόλις 274 ευρωβουλευυτές, ενώ 36 ψήφισαν «λευκό».
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των ευρωβουλευτών που ψήφισαν υπέρ και κατά, ωστόσο σύντομα θα γίνουν γνωστά και το TPP θα τα δημοσιεύσει, ώστε να γίνει γνωστό τι στάση κράτησαν τα ελληνικά κόμματα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως την Τρίτη, μόλις λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, η γερμανική εφημερίδα FAZ αποκάλυψε πως η ίδια η συμφωνία για την Οδηγία είναι προϊόν ανταλλαγής μεταξύ της κυβέρνησης Μακρόν και της κυβέρνησης Μέρκελ, με στόχο η Γερμανία να λάβει την έγκριση της Γαλλίας για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα FAZ πως έχει στην κατοχή της, αποδεικνύεται πως η Γερμανία διαπραγματευόταν με τη Γαλλία στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων, τόσο το ζήτημα της Οδηγίας για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, όσο και το project του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2, για το οποίο η Γαλλία έφερνε σοβαρές αντιρρήσεις.