Τον τελευταίο χρόνο η Canonical, μαμά εταιρία του Ubuntu Linux κάνει διάφορες αμφιλεγόμενες κινήσεις στρέφοντας όλο και περισσότερο κόσμο εναντίον τους.
Αρχικά ήταν η συλλογή και αποστολή δεδομένων στην Amazon μέσω της λειτουργίας των Smart Scopes που επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη αναζήτηση τοπικά αλλά και στο ίντερνετ. Το Ubuntu συλλέγει και στέλνει δεδομένα στην Amazon για βελτιστοποίηση των αναζητήσεων με έναν κλειστό και μη προσβάσιμο τρόπο, ουσιαστικά αντίθετο στην λογική του ανοιχτού λογισμικού που πρεσβεύει.
Συνέχει με την Valve η οποία επέλεξε να βασίσει το λειτουργικό της σύστημα σε Debian και όχι σε Ubuntu, καθώς η canonical δυσκόλευε το θέμα όσον αφορά άδειες και copyrights.
Επόμενο μεγάλο φάουλ ήταν η αποστολή εξώδικου στο fixubuntu για παράνομη χρήση των λογότυπων της εταιρίας. Το fixubuntu ουσιαστικά έδινε έναν τρόπο στους χρήστες να ξεφορτωθούν τα smart scopes που ναι μεν βοηθούν στην αναζήτηση αλλά παράλληλα συλλέγουν και δεδομένα. Αργότερα, εφόσον προκλήθηκε ένας μεγάλος χαμός στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού φτάνοντας στο σημείο να σκέφτεται το Debian αν θα επιτρέπει στο εξής να το χρησιμοποιεί το ubuntu ως βάση, ο ίδιος ο Mark Shuttleworth απολογήθηκε λέγοντας πως ήταν λάθος.
Στην λίστα των λαθών να προσθέσουμε την επίθεση ενός προγραμματιστή του Ubuntu προς το Mint Linux που ξεσήκωσε την κοινότητα για άλλη μία φορά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Mint Linux ως μη ασφαλές λειτουργικό εφόσον δεν κάνει από προεπιλογή όλες τις αναβαθμίσεις του ubuntu αφού -σύμφωνα με τους ανθρώπους πίσω από το Mint Linux- προκαλεί αστάθεια.
Η τελευταία λοιπόν προσθήκη στην λίστα είναι η αναγκαστική υπογραφή μίας συμφωνίας για την χρήση πακέτων και δικαιωμάτων, όσων διανομών Linux έχουν το Ubuntu ως βάση.
Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζετε πως το ίδιο το Ubuntu βασίζεται στο Debian.
Η Canonical τόσο καιρό στηρίζονταν στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού για την επιτυχία της, τελευταία όμως φαίνεται να κρατάει συνειδητά αποστάσεις από αυτή.
Προσπαθεί να μπει σε μία αγορά με μεγαθήρια όπως Microsoft, Apple, Google κτλ και θα την φάνε αν δεν έχει υποστήριξη.
Δεν ξέρω ποιο είναι το μέλλον του Linux γενικά και του Ubuntu συγκεκριμένα, ξέρω πως ένας ισχυρός παίχτης γυρνάει την πλάτη του στην κοινότητα που τον έκανε διάσημο.
Όλο το linux, το μεγαλύτερό του πρόβλημα δεν ήταν ποτέ ότι δεν ήταν αξιόλογο ή ανταγωνιστικό. Το πρόβλημά του ήταν ότι δεν είχε την υποστήριξη των υπόλοιπων εταιριών διότι δεν τους είχε δώσει με κάποιο τρόπο στοιχεία ότι θέλει να μπει στην αγορά. Η Canonical έκανε την πρώτη τέτοια -επιτυχημένη θεωρώ- προσπάθεια. Η επιτυχία από τη μια ήταν αναμενόμενη, από την άλλη ήταν ρίσκο προς όλους όσους βλέπουν το ανοιχτό λογισμικό πολιτικά κι όχι επειδή η ιδιωτικότητα είναι δικαίωμα. Δύο από τις προσπάθειες για συνεργασία της Canonical ήταν αυτό με το smart scopes και τη valve.
Με τα smart scopes μπορείς να ψάξεις σε πάρα πολλές σελίδες (wikipedia, reddit, youtube κ.α.). Όλους ενόχλησε η amazon (κι εμένα). Στις ρυθμίσεις συστήματος όμως, αλλά και στο dash σου δίνει ένα πάρα πολύ απλό τρόπο να το απενεργοποιήσεις. Είτε την κάθε μηχανή ξεχωριστά είτε όλες μαζί. Ακόμα είναι το μόνο λειτουργικό που σου έχει επιλογή να απαγορεύσεις σε όλα τα προγράμματα να στέλνουν πληροφορίες στο internet μέσω του ‘ασφάλεια κι ιδιωτικότητα’.
Όσον αφορά τη valve… Κατάφερε το linux εξαιτίας του ubuntu να αποκτήσει δική του buld-in εφαρμογή για το steam (και μάλιστα όλοι να λένε ότι λειτουργεί καλύτερα από ότι στα windows!). Η ίδια η valve στο download διαφημίζει το ubuntu: “Ubuntu is our favorite version of Linux.“.
Όσον αφορά τους χρήστες του, το ubuntu βασίζεται ακόμα σε αυτούς έχοντας ίσως τη μεγαλύτερη παγκοσμίως κοινότητα συνεργασίας προγραμματιστών: launchpad. Αν σέβεται τους χρήστες; κάποια στιγμή θέλησε ο Shuttleworth να μη φτιάχνει τέσσερις διανομές η Canonical για να μπορεί να επικεντρωθεί στο ubuntu. Οι χρήστες είπαν ‘όχι’, ότι ήθελαν και τις υπόλοιπες… και τους ζήτησε συγνώμη!
Όσον αφορά τα mint, το είχα διαβάσει… όμως δεν έγινε κάποιος ‘χαμός’ απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον στην κοινότητα. Ο τρόπος που το είχε πει ήταν σαν παρατήρηση -όπως γίνεται συνέχεια μεταξύ των διανομών linux. Φαντάζομαι το mint θα το έχουν λάβει υπόψη τους κι αξιολογήσει κατάλληλα.
Τέλος, όσον αφορά το “fixubuntu”, μπορείς απλά να μπεις στο κέντρο λογισμικού και αναζητώντας τη λέξη “scopes” να απεγκαταστήσεις όποια θες! Όταν το θέμα αυτό ξεκίνησε (στο ubuntu 12.10) πολλοί κοντόφθαλμοι φίλοι άρχισαν να κράζουν. Από τότε όμως το ubuntu, κάθε άλλο από την κάτω βόλτα έχει πάρει! Προσωπικά σα χρήστης θα ήθελα να συγχαρώ την Canonical για την ανύψωση του linux στη θέση που του ανήκει.
Ειναι αληθεια πως το Ubuntu εφερε κοσμο και εκανε δημοφιλες το Linux οπως επισης ειναι αληθεια πως εχει απομακρυνθει αρκετα απο το ανοιχτο λογισμικο. Ο καθενας κανει την κριση του και επιλεγει, εγω προσωπικα Ubuntu δεν δουλεψα ποτε και με τις κινησεις που βλεπω δεν θα δουλεψω κιολας.
Οταν πολεμας τις κλειστες πλατφορμες και τα μονοπωλεια της Apple και της Microsoft δεν μπορεις να γινεσαι ιδιο. Γνωμη μου…
Κοίτα, για να είμαι ειλικρινής δεν έχω εντοπίσει την οποιαδήποτε απομάκρυνση από το ανοιχτό λογισμικό. Ολόκληρο το ubuntu είναι ανοιχτό λογισμικό απ’όσο γνωρίζω. Μάλιστα κάποια πακέτα που δεν είναι ανοιχτά ή με ελεύθερες άδειες δεν τα περιέχει καν στη βασική εγκατάσταση. Προσωπικά είμαι τεχνικός 20 χρόνια, το ubuntu το δουλεύω τώρα 2 χρόνια και αυτό που βλέπω είναι πως έχει πετύχει τη χρυσή τομή ευχρηστίας καινοτομίας και συμβατότητας. Όσον αφορά την ασφάλεια, ειδικά με τα της nsa δε νομίζω πως τίθεται καν θέμα ότι είναι (όπως και οι υπόλοιπες διανομές linux) ότι καλύτερο. Έτσι, όπως προτείνω (και με ευχαριστούν) στους πελάτες μου “give it a try” και θα καταλάβεις 🙂
Τέλος, όσον αφορά τις πολιτικές των εταιριών, στη μικρή ζωή της η canonical δεν έχει δώσει ούτε ένα στοιχείο ότι θέλει να πουλά προσωπικά δεδομένα όπως η Microsoft και η Apple. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και με τους όρους του ubuntu one σε σχέση με τα αντίστοιχα. (το θέμα του amazon το υπερκαλύπτει το ‘ασφάλεια κι ιδιωτικότητα’)