Τώρα που το Snow Leopard έχει κυκλοφορήσει κάνα μήνα και έχει δοκιμαστεί σε κάμποσα μηχανήματα, μπορώ να γράψω με σχετικά ασφάλεια μια δυο λόγια για το νέο λειτουργικό της Apple.
Γραφικό Περιβάλλον (GUI)
Όπως θα έχετε παρατηρήσει όσοι το δουλέψατε οι διάφορες στο γραφικό περιβάλλον σε σχέση με το προηγούμενο λειτουργικό σύστημα είναι ελάχιστες. Ας τις δούμε εν τάχει
Exposé:
Η λειτουργία του Exposé έχει αλλάξει ελαφρώς, αν έχετε ανοιγμένα 2 έγγραφα στο Pages για παράδειγμα, κάποια mail και ένα παράθυρο του Finder ανοιχτό και πιέσετε παρατεταμένα στην Dock πάνω στο εικονίδιο του Pages ή του mail θα σας βγάλει στο Exposé μόνο τα παράθυρα της συγκεκριμένης εφαρμογής ή και ανάποδα αν ανοίξετε το Exposé μπορείτε να κάνετε κλικ στην Dock σε μια ενεργή εφαρμογή για να δείτε τα ενεργά παράθυρα της.
Stacks:
Και εδώ έχουμε μια καλοδεχούμενη αλλαγή. Τα Stacks τώρα είναι scrollable, τι σημαίνει αυτό;
Ότι αν βάλουμε έναν φάκελο στα stacks σε προβολή grid, θα μπορούμε να κάνουμε scrolling στα περιεχόμενα του φακέλου. Δεν δείχνει μόνο Ένα μέρος των αρχείων του φακέλου όπως στο Leopard, αλλά όλα τα αρχεία.
Quicktime Χ:
Το Quicktime είναι σχεδιασμένο από την αρχή, έχει σίγουρα πιο όμορφο και πιο βολικό περιβάλλον ενώ δίνει και νέες δυνατότητες όπως εγγραφή ήχου, video ή και screen recording. Επεξεργασία των video και απευθείας ανέβασμα σε MobileMe και Youtube.
Αυτά όσον αφορά το γραφικό περιβάλλον, ας πάμε λίγο πιο βαθιά να δούμε τι κρύβεται στην καρδία του συστήματος και τι μαγικά έχει κάνει η Apple για να απογειώσει τις επιδόσεις των Mac μας.
64 – Bit:
Και εδώ φίλοι μου είναι η μεγάλη αλλαγή, το λειτουργικό σύστημα και η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών που το απαρτίζουν είναι ξανα-γραμμενα σε 64bit.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα δώσω ένα πολύ απλοϊκό παράδειγμα:
Φανταστείτε τους δρόμους που κυκλοφορείτε συχνότερα. Πόσες λωρίδες κυκλοφορίας έχουν;
Ωραία! Τώρα προσθέστε άλλες τόσες. Δεν σας κάνει την Ζωή πιο εύκολη; Κάπως έτσι είναι και η μετάβαση από τα 32 bit που ισχύουν τώρα σε μια 64bit αρχιτεκτονική. Αν και δεν είναι ακριβώς διπλασιασμός της ταχύτητας για πολλούς και διάφορους λόγους, εντούτοις η αύξηση των επιδόσεων είναι δραματική.
Grand Central Dispatch
Άλλος ένας άσος στο μανίκι της Apple.Έφτασε επιτέλους η ώρα για την πλήρη αξιοποίησή πολυπύρηνων συστημάτων. Από εδώ και στο εξής το ίδιο το λειτουργικό σύστημα αλλά και οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν πάνω σε αυτό θα κάνουν πολύ καλύτερη χρήση των πόρων του συστήματος, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματά ταυτόχρονα, σε λιγότερο χρόνο.
Επίσης το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό και αυτό διότι το σύστημα από μόνο του ελέγχει ποιες εφαρμογές μπορεί να είναι ανοιχτές αλλά να μην κάνουν κάποια εργασία και ,σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν τις αφήνει να φορτώνουν τον επεξεργαστή. Για παράδειγμα ανοίγοντας μια εφαρμογή αυτή δεσμεύει εκ των προτέρων 20% των πόρων του συστήματος είναι είναι σε κατάσταση απραξίας είτε της έχουμε αναθέσει μια εργασία.
Με το Grand Central Dispatch ανοίγοντας μια εφαρμογή καταναλώνει 10% των πόρων, αν την βάλω να κάνει κάποια διεργασία θα πάει στο 20% και αν την αφήσω σε κατάσταση απραξίας θα κατέβει στο 5%.
OpenCL
Σε κάποιους είναι γνωστό ως πρότυπο από τα PC’s και για την ακρίβεια μετά την εμφάνιση των GPGPU’s. Το OpenCL είναι ένα ανοιχτό πρότυπο / γλώσσα προγραμματισμού με βάση την C που επιτρέπει πλέον στους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν την κάρτα γραφικών και για άλλες διεργασίες πέραν των παιχνιδιών ή των 3D σχεδιαστικών προγραμμάτων.
Για παράδειγμα η κάρτα γραφικών θα μπορεί να αναλάβει την αποσυμπίεση ενός μεγάλου αρχείου ή την επεξεργασία ενός video με πολλά εφέ.
Οποιαδήποτε διαδικασία σας έρχεται στο μυαλό πλέον με το OpenCL θα μπορεί να γίνει μέσω της κάρτας γραφικών.
Κάτι τέτοιο απογειώνει τις επιδόσεις του συστήματος, αρκεί βέβαια να υπάρξουν εφαρμογές που θα κάνουν χρήση του προτύπου.
Το Snow Leopard απέναντι στον ανταγωνισμό
Δε νομίζω ότι ήταν τυχαίο ότι η κυκλοφορία των νέων λειτουργικών συστημάτων από Microsoft και Apple συνέπεσε τυχαία την ίδια εποχή.
Η σύγκριση βέβαια ευνοεί την Apple αφού και τα νέα Windows παραμένουν…Windows.
Τα Windows 7 λοιπόν ήταν αυτά που θα έπρεπε να κυκλοφορήσουν στην θέση των Windows Vista, Μετά την παταγώδη αποτυχία των δευτέρων η Microsoft τα ξεφορτώνεται βιαστικά.
Είναι σίγουρα ελαφρύτερα από τα Vista αλλά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα καινούριο.
Ίσα ίσα που στο γραφικό περιβάλλον αντιγράφουν όλο και περισσότερο το Mac OS X. Σε μια face2face μονομαχία το Snow Leopard νικάει κατά κράτος τα Windows 7 και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.
Εν κατακλείδι:
Κάποιος μπορεί να μην εντυπωσιαστεί από τις αλλαγές, κυρίως τις οπτικές, αλλά και να μην δει διαφορά στις επιδόσεις.
Η δική μου γνώμη είναι ότι το Snow Leopard είναι ένα ορόσημο, ένα σκαλοπάτι για να πατήσει η Apple (και άλλες εταιρίες), για το μέλλον.
Οι περισσότερες τεχνολογίες θα πρέπει αφενός να αφομοιωθούν και αφετέρου να αξιοποιηθούν από τους προγραμματιστές αφού η δύναμη είναι πλέον σε αυτούς. Στον μέλλον θα έρθουν εφαρμογές που θα κάνουν χρήση αυτών των τεχνολογιών οπότε θα μπορούμε και να μιλήσουμε σε άλλη βάση.