Ο τρόπος χρηματοδότησης crowdfunding έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλές νέες ιδέες να γίνουν πραγματικότητα. Μια από αυτές τις ιδέες είναι το Librem 15. Πρόκειται για το πρώτο laptop χωρίς “μυστήριο” κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας του kernel, του λειτουργικό, των drivers και των εφαρμογών που έχει είναι όλα ανοιχτού κώδικα. Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στον υπολογιστή που αγοράζει και τη δυνατότητα να ελέγξει ότι αυτά που χρησιμοποιεί κάνουν μόνο όσα υπόσχονται και, για παράδειγμα, δεν παραβιάζουν την ιδιωτικότητα του χρήστη, που συμβαίνει αρκετές φορές με drivers ή λογισμικά κλειστού κώδικα.
Τα χαρακτηριστικά της συσκευής είναι 15,6 ίντσες οθόνη με ανάλυση 1920 x 1080 ή 3840 x 2160, επεξεργαστή Intel i7-4770HQ που είναι τετραπύρηνος με μέγιστη ταχύτητα 3,4 GHz, ενώ για κάρτα γραφικών χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη του επεξεργαστή που είναι η Intel Iris Pro 5200. Διαθέτει 4GB RAM, επεκτάσιμη μέχρι τα 32, 500GB HHD σκληρό δίσκο αλλά μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι 1TB HHD ή μέχρι 1TB SSD. Επίσης διαθέτει 720p κάμερα, πληκτρολόγιο κανονικού μεγέθους και 802.11n WiFi. Οι θύρες που προσφέρονται είναι μια θύρα δικτύου RJ45, θήκη καρτών SDXC, τρεις USB 3.0, μια HDMI, headphone jack και CD/DVD ROM Drive. Η συσκευή επίσης διαθέτει δύο διακόπτες (καθώς το ζήτησαν οι χρήστες) έναν για να κόβετε η τροφοδοσία στην κάμερα και το μικρόφωνο και έναν για να κόβετε η τροφοδοσία στο wirless και το bleutooth. Επίσης περιλαμβάνεται και ένας αντάπτορας Mini-TOSLINK για σύνδεση οπτικής ίνας. Ο χρόνος χρήσης του laptop με μπαταρία σύμφωνα με την εταιρία μπορεί να φτάσει τις 8 ώρες ενώ το βάρος του είναι 2 κιλά.
Το εξωτερικό της συσκευής είναι “βουρτσισμένο” μέταλλο προσφέροντας ένα πολύ όμορφο και καθαρό σχεδιασμό. Η εταιρία παρέχει 2 χρόνια εγγύηση, ενώ η RAM, η κάρτα wirless, ο σκληρός και ο αναγνώστης CD/DVD μπορούν να αλλαχτούν ξεβιδώνοντας το καπάκι και αφαιρώντας της μπαταρία.
Το λογισμικό της συσκευής είναι το Purism GNU/Linux 64-bit, το οποίο είναι βασισμένο στο Trisquel και είναι ανοιχτού κώδικα. Το λογισμικό έχει προεγκαταστημένες ανοιχτού κώδικα εφαρμογές για να καλύψουν τις βασικές χρήσεις όπως email, γραφικά, ζωγραφική, επεξεργαστή κειμένου, φύλλα εργασίας και media. Ωστόσο, παρέχετε και μια πληθώρα εφαρμογών ανοιχτού κώδικα για επιπλέον δραστηριότητες.
Το μόνο πρόβλημα που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ακόμα η εταιρία είναι το ότι στο BIOS είναι απαραίτητη η χρήση του FSP της Intel που είναι κλειστού κώδικα. Έτσι, η αντικατάστασή του με ανοικτό κώδικα έχει τεθεί ως ο επόμενος στόχος.
Το project έχει ξεπεράσει τον αρχικό του στόχο που ήταν 250.000$ και έχει χρηματοδοτηθεί επιτυχώς. Βέβαια η ημερομηνία ολοκλήρωσης του project είναι σε 4 μέρες. Τώρα που το Librem 15 θα περάσει κανονικά στην παραγωγή, η εταιρία Purism σκοπεύει να δημιουργήσει το Librem 13 που θα βασίζεται πάνω στην ίδια φιλοσοφία αλλά θα έχει οθόνη 13 ιντσών.
Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση, μια πρόταση που οι καταναλωτές έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στην συσκευή τους και δεν αγοράζουν κάτι απλά πιστεύοντας ότι η εταιρία δεν θα εκμεταλλευτεί την πίστη τους και την ιδιωτικότητά τους υποκλέπτοντας τα δεδομένα τους.
Πηγή [Crowdsupply]