Μετά από αρκετές «killer» συσκευές, μάλλον ήρθε η ώρα να δούμε και κάποια πιο… οικονομική για τα ελληνικά δεδομένα. Συμφωνείτε ως εδώ; Ωραία, μιας και αποφασίσαμε εδώ στο TechInGreek.com να αφήσουμε για λίγο τα «τούμπανα» στην ακτή και να «πιάσουμε» τις απλές, οικονομικές προτάσεις! Με αρκετές υποχωρήσεις βέβαια, αλλά τι έχουμε να χάσουμε;

Στα χέρια μας λοιπόν ήρθε πρόσφατα το (αρκετά οικονομικό και αρκετά δοκιμασμένο στην αγορά) Leagoo M5, που προσφέρει αρκετά για τα χρήματα που κοστίζει (πολύ κάτω από τα 100 ευρώ, ακόμα και σε ελληνικά καταστήματα). Μη περιμένετε φυσικά να «βάλει κάτω» το Xiaomi Mi Note 2 που είδαμε πρόσφατα, η συσκευή (αν τη συγκρίναμε με κάποια που δοκιμάσαμε ήδη) είναι «κοντά» στο Xiaomi RedMi 4A, αλλά σε πιο «budget» κατάσταση. Τι μας προσφέρει όμως; Πάμε στην παρουσίαση του λοιπόν!
DESIGN – ΕΜΦΑΝΙΣΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα, όταν το έβγαλα από τη συσκευασία του ήταν το… ιδιαίτερο πάχος του. Ναι, ok, έχω κακομάθει τελευταία με τις «λεπτές» συσκευές και οποιαδήποτε ξεπερνά τα 8 χιλιοστά με ενοχλεί αφάνταστα (διαστάσεις 141,7 X 71,3 X 8,7 χιλιοστά). Αφού το συνήθισα λοιπόν, σειρά είχε το βάρος που είναι (επίσης) υπερβολικό για τα χέρια μου (στα 178 γραμμάρια), αν και μπορώ να το «συγχωρήσω» λόγω του μεταλλικού μεσαίου πλαισίου που διαθέτει (και λατρεύω). Είπαμε πως είναι ώρα για υποχωρήσεις και το εννοούμε, παρότι είμαστε ακόμα στην αρχή!
Συνεχίζοντας το «πασπάτεμα» της συσκευής, έχουμε τα εξής:
- Μπροστά εντοπίζουμε την οθόνη 5 ιντσών HD ανάλυσης (1280 x 720 pixels) με pixel density 294 ppi, με Corning Gorilla Glass 4, λογικά bezels και ικανοποιητική προβολή περιεχομένου. Ναι, ok, δεν κάνει «παπάδες» σε σχέση με ακριβότερα smartphones, όμως δεν τα πάει κι άσχημα σε προβολή video και απλά games.
- Στο πάνω μέρος της οθόνης υπάρχουν (από τα αριστερά προς τα δεξιά) οι αισθητήρες της συσκευής (Motion, Proximity), το ακουστικό κλήσεων και η selfie camera των 5MP. Στο κάτω μέρος της, τα capacitive buttons που χειρίζονται το Freeme OS 6.0.
- Πίσω τώρα, έχουμε στο πάνω μέρος την κύρια κάμερα στα 8MP, κάτω ακριβώς από αυτήν το LED Flash και το «πακέτο» κλείνει με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ναι, καλά διαβάσατε, με λιγότερα από 100 ευρώ έχετε μια συσκευή με απόλυτη προστασία δεδομένων! Το πίσω μέρος κλείνει με το (ικανοποιητικό) κεντρικό ηχείο της συσκευής, χαμηλά δεξιά.
- Ανοίγοντας (με λίγη πίεση) το πίσω καπάκι, εντοπίζουμε την αφαιρούμενη μπαταρία που διαθέτει (στα 2300mAh), τις δυο θύρες microSIM και τη θύρα για κάρτες μνήμης microSD.
- Περιμετρικά τώρα, εντοπίζουμε στο κάτω μέρος το μικρόφωνο δίπλα στη θύρα microUSB για φόρτιση/μεταφορά δεδομένων. Στο πάνω μέρος έχουμε τη θύρα 3,5 χιλιοστών για ακουστικά και στα δεξιά, τα πλήκτρα αυξομείωσης έντασης και κλειδώματος/απενεργοποίησης/ενεργοποίησης του Leagoo M5.
Παρατηρήσεις:
- Στα χέρια μας έχουμε τη γκρι του εκδοχή, υπάρχουν όμως και άλλες. Η μια είναι η «classic» λευκή και η άλλη η (πανέμορφη και άκρως ερωτεύσιμη) χρυσή.
- Δεν θα βιαζόμουν να αγοράσω κάποια θήκη, θαρρώ όμως πως θα σας χρειαστεί μια ultra thin TPU. Ξέρετε, από αυτές με πάχος 0,3 χιλιοστά και κάτω για να μη γίνει… 3310 σε προφίλ!
- Τα κουμπάκια ελέγχου στα πλάγια, έχουν λίγο παραπάνω τζόγο που μπορώ να συγχωρέσω σκεπτόμενος το κόστος. Αν κόστιζε πάνω από 100 ευρώ θα ξεκινούσα τη γκρίνια (και γκρινιάζω και άσχημα).
- Το κινητό το συγκρίνω σε βάρος με το Sony Ericsson K800i (ασυναγώνιστο ακόμα και σήμερα σε βασικές λειτουργίες) και παραμένει τουβλάκι…
- Το πίσω καπάκι θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πως το ανοίγετε, είναι αρκετά σκληρό στο κούμπωμα και προσωπικά φοβάμαι μη σπάσει.
- Προσοχή όταν βάλετε τις SIM μέσα. Από δεξιά προς αριστερά έχουμε: SIM Slot 1, SIM Slot 2 και microSD Slot. Από συνήθεια σε ο,τι dual SIM έχω χρησιμοποιήσει, χρησιμοποίησα αρχικά την θύρα της 2ης, χωρίς 3G φυσικά. Και πριν γελάσετε μαζί μου, η δύναμη της συνήθειας θα μπερδέψει κι εσάς!
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ – ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Και πάμε τώρα στο ενδιαφέρον κομμάτι. Το hardware του Leagoo M5 μου είναι σχετικά γνωστό από το «δικό μου» DooGee X5 Galicia, με μερικές βελτιώσεις σε καίρια σημεία. Κάτω από την οθόνη λοιπόν (αναφέραμε λίγο πιο πάνω τα της οθόνης) βρίσκουμε το MediaTek MT6580 SoC (4-core στα 1,3GHz), συνεπικουρούμενο από Mali-400 GPU, 2GB RAM και 16GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου που μπορεί να επεκταθεί με κάρτα μνήμης microSD. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον-budget σύνολο που «τρέχει» με αξιοπρέπεια Android 6.0 Marshmallow (κάτω από το Freeme OS 6.0 της Leagoo), χωρίς να κολλάει σε βασικές λειτουργίες που θα ζητήσετε ή να «πεθαίνει» τη μπαταρία των 2300mAh. Σε νορμάλ χρήση το 2ήμερο βγήκε άνετα, ενώ σε «kickdown mode» η μέρα βγαίνει οριακά.
Φροντίσαμε μάλιστα να το περάσουμε και από το AnTuTu, πριν σας το παρουσιάσουμε. Καταφέραμε σκορ 25237, αρκετά ικανοποιητικό για τα δεδομένα της συσκευής και «κοντά» στο DooGee X5 μου που έχει τη μισή RAM και Android 5.1 (24092 σκορ).
ΚΑΜΕΡΑ
Αν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα reviews μου, ξέρετε πως στο κομμάτι αυτό έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις. Και στην περίπτωση του Leagoo M5 δεν θα έλεγα πως «ξετρελάθηκα», συμβιβάζομαι όμως λόγω του κόστους του συνόλου. Διαθέτει στο πίσω μέρος φακό στα 8MP (με interpolaration, είναι 5MP ως φυσική) με Autofocus, HDR και πολλά ακόμα modes λήψης, μαζί με LED Flash. Μπορεί επίσης να καταγράψει βίντεο σε ανάλυση HD (1080p).
Στο εμπρός κομμάτι τώρα, διαθέτει κάμερα στα 5MP (με interpolaration επίσης, είναι 2MP ως φυσική) και μπορεί να βγάλει ικανοποιητικές selfies για τα social media. Επίσης, καταγράφει βίντεο σε ανάλυση SD (480p).
Η σύγκριση λοιπόν ξεκινάει, όπως άλλωστε κάνω σε κάθε μου review. Αυτή τη φορά όμως, συγκρίνουμε με το (κορυφαίο) Xiaomi Mi5!
(Όλες οι φωτογραφίες είναι σε αυτόματο mode λήψης. Η ανάλυση έχει κατέβει στα 576 x 768 pixels)
SOFTWARE
Το Leagoo M5 «τρέχει» όπως είπαμε Android 6.0 Marshmallow και πάνω σε αυτό έχει προσαρμοστεί το Freeme OS 6.0 της εταιρίας. Πρόκειται στην ουσία για launcher που προσφέρει μερικές ακόμα δυνατότητες στη συσκευή, όπως προσαρμοσμένα θέματα και ειδικό power saving mode (που πραγματικά τα καταφέρνει περίφημα). Το bloatware είναι σχεδόν ανύπαρκτο, τα γραφικά είναι όμορφα στο μάτι, ενώ στις «must» εφαρμογές που διαθέτει out-of-the-box είναι το Leagoo share που βοηθάει στον άμεσο/γρήγορο διαμοιρασμό δεδομένων.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Αν στο μυαλό σας «τριγυρίζει» η αγορά μιας budget συσκευής, τότε το Leagoo M5 θα πρέπει να είναι «ψηλά» στη λίστα σας. Κοστίζει ελάχιστα, προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ένα «κομψό» σασί, έχει 3G δικτύωση, αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος και «δυνατές» κάμερες για την κατηγορία του. Γιατί όχι λοιπόν;
(Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα DAO Fix It για την παραχώρηση του Leagoo M5. Μην ξεχνάτε πως στο Dao Fix It μπορείτε να εμπιστευτείτε το χαλασμένο smartphone ή tablet σας για να γίνει “σαν καινούριο”, με μικρό κόστος και ασυναγώνιστη ποιότητα!)