Μπορεί να γνωρίζουμε όλοι το λογισμικό της Apple στα iPhone, το iOS, ως το πιο σταθερό περιβάλλον σε smartphone αλλά μία έρευνα που διεξάγεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα, έχει άλλη άποψη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Blannco Technology Group -η οποία διεξάγει διάφορες έρευνες ανα διαστήματα για θέματα λογισμικού κτλ- αποκάλυφθηκε ότι 62% συσκευών iPhone & iPad υπέφεραν απο πολλά «κρασαρίσματα» λογισμικού το τρίτο τετράμηνο του 2016. Η διαφορά με τα Android κινητά είναι μεγάλη, καθώς αυτά «κράσαραν» σε ένα ποσοστό του 47%. Ειδικότερα, οι εφαρμογές στις συσκευές της Apple είχαν προβλήματα σε ποσοστό 65% ενώ σε συσκευές Android μόλις σε 25%. Επιπλέον, γίνεται ιδιάιτερη αναφορά στις συσκευές που παρουσίασαν περισσότερα προβλήματα: Το iPhone 6 με 13% ήρθε πρώτο σε προβλήματα λογισμικού ενώ ακολουθούν τα iPhone 6s & iPhone 5 με 9% και τέλος το iPad Air 2. Σημειώνεται μάλιστα ότι υπεύθυνο για τα πολλά «κολλήματα» του λογισμικού των συσκεύων Apple ήταν η αναβάθμισή τους στο iOS 10.
Τώρα, όσον αφορά τις συσκευές Android: Το LeEco Le 2 έρχεται πρώτο σε «κρασαρίσματα» σε ποσοστό 13%, ενώ ακολουθούν δύο συσκευές της Xiaomi: Redmi 3s και Redmi Note 3. Μάλιστα μέσα στην πρώτη πεντάδα είναι και το Samsung Galaxy S7 Edge καθώς και Lenovo Vibe K5 Note με μικρότερα ποσοστά. Στα Android, εντοπίστηκαν προβλήματα κυρίως στην μπαταρία και σε θέματα οθόνης. Μάλιστα οι συσκευές της Samsung είχαν τις περισσότερες αποτυχίες ανάμεσα στους άλλους κατασκευαστές με ποσοστό 11%.
Η αναφορά, έπειτα, αναλύει ως παράδειγμα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν χρήστες smartphone στην Ν. Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, στις συσκευές της Apple τα κύρια προβλήματα είχαν να κάνουν με τις εφαρμογές, δηλαδή αντιμετώπισαν «κολλήματα» ή ασυνήθιστη κατανάλωση μπαταρίας. Μάλιστα οι εφαρμογές social media ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν στα προβλήματα: πρώτο το Instagram με 14% και ακολουθούν Snapchat (12%), Facebook (9%) και Messenger (5%).
Όσον αφορά τα Android, η εφαρμογή με τα περισσότερα προβλήματα ήταν η IMS Service ,μία εφαρμογή για εμπόρους, με ποσοστό 32% ενώ ακολουθούν address book app αλλά και το Play Store!
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι Apple και Google πρέπει να δείξουν περισσότερη επιμέλεια στην σταθερότητα του λογισμικού τους και κυρίως αυτό αφορά την Apple, η οποία βασίζεται στο κλειστό αλλά γρήγορο και σταθερό λογισμικό της, κάτι το οποίο η έρευνα φαίνεται να αμφισβητεί.