Κάτι γίνεται εκεί στη Google. Κάτι πάει στραβά με τις αναβαθμίσεις στο Android, δεν εξηγείται αλλιώς. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Google, η έκδοση Android 6 Marshmallow έχει εγκατασταθεί σε έναν ελάχιστο αριθμό συσκευών στον κόσμο.
Έχουν περάσει δέκα μήνες από τη μέρα που παρουσιάστηκε. Ακούγεται κάπως απογοητευτικό.
Τα δεδομένα
Από τα μέσα του 2012, το Android Developer website δημοσιεύει μηνιαία δεδομένα για τις εκδόσεις Android που βρίσκονται εγκατεστημένες σε κάθε συσκευή. Με δύο απουσίες – Οκτώβριος 2014 και Ιούλιος 2015 – έχουμε μηνιαίες ενημερώσεις εδώ και 4 χρόνια περίπου. Και αυτό που βλέπουμε δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.
Όπως παρατηρείτε και εσείς, εννιά μήνες αφού η Google άρχισε να δίνει αναφορές για τη Marshmallow, το ποσοστό της έχει φτάσει στο… 13,3%. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο ποσοστό, ειδικά αν αναλογιστούμε τα παρακάτω:
- Τον ένατο μήνα, η Lollipop βρισκόταν στο 23,5% των συσκευών (76,7% καλύτερα)
- Τον ένατο μήνα, η KitKat βρισκόταν στο 20,9% των συσκευών (57,1% καλύτερα)
- Τον ένατο μήνα, η Jelly Bean βρισκόταν στο 25% των συσκευών (88% καλύτερα)
Με απλούς υπολογισμούς, καταλήγουμε στο ότι η Marshmallow βρίσκεται σε 73,9% λιγότερες συσκευές σε σχέση με προηγούμενες μεγάλες εκδόσεις του Android κατά μέσο όρο. Τι συμβαίνει;
Να και κάτι ενδιαφέρον
Οι μεγάλες αναβαθμίσεις Android έχουν γίνει αρκετά συχνές, τόσο που έχουμε από μια κάθε τελευταίο τρίμηνο ανά έτος, από την έκδοση Android KitKat και μετά. Δεδομένου του οτι οι κατασκευαστές είναι αρκετά σταθεροί κάθε χρόνο με την κυκλοφορία των δυνατών συσκευών τους, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι για την αργή υιοθέτηση του Marshmallow δεν ευθύνεται επειδή δεν έχουν φτάσει αυτές ακόμη στην αγορά. Με εξαίρεση το Samsung Galaxy Note 7, όλες οι άλλες ναυαρχίδες έχουν κυκλοφορήσει.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η κυκλοφορία των Moto Z θα είναι επιτυχία, μαζί με το Note 7, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην υιοθέτηση της Marshmallow. Ή, ακόμη κι αν συμβεί, δεν θα φτάσει τις προηγούμενες εκδόσεις.
Τι συμβαίνει;
Δε γνωρίζουμε ακριβώς!
Μπορεί οι κατασκευαστές να έχουν χαλαρώσει και να μη δίνουν τόσο βάρος στις αναβαθμίσεις ή η έκδοση Marshmallow να είναι τεχνικά δύσκολη για να την φέρουν στα μέτρα τους.
Ή, μπορεί να είναι ένα δείγμα ότι τα smartphones έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, που ο καταναλωτής δύσκολα αγοράζει καινούργιο, απλά και μόνο για τη νεότερη έκδοση του Android. Στην τελική, αν η συσκευή σας που μπορεί να «τρέχει» KitKat δεν έχει κολλήματα, γιατί να την αλλάξετε;
[via]