Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που δυστυχώς καλείται να αντιμετωπίσει η Google, είναι μια άλλη νέα εισβολή κακόβουλου λογισμικού που ονομάζεται ExpensiveWall και εντοπίστηκε σε εφαρμογές wallpaper και ευθύνεται για την μόλυνση 21,1 εκατ. Συσκευών με λειτουργικό σύστημα Android.
Σύσωμη η ομάδα ερευνητών της εταιρείας Check Point μετά από προσεκτική τους παρατήρηση μπόρεσαν να βρουν αυτό το malware πριν έναν μήνα και φυσικά έχοντας συλλέξει πληροφορίες εξέδωσαν και επίσημο δικό τους ανακοινωθέν. Χωρίς όμως να υπάρξει άμεση αντίδραση από την Google, το πρόγραμμα αυτό μπόρεσε να ενσωματωθεί σε 50 εφαρμογές στο Google Play τις οποίες κατέβασαν ήδη 1 – 4 εκατομμύρια φορές πριν εξαφανιστούν.
Το πρόσφατο κακόβουλο λογισμικό ExpensiveWall ενσωματώθηκε στις εφαρμογές ταπετσαρίας, έτσι ξέφυγε από τις ενσωματωμένες anti-malware εφαρμογές του Google Play. Η μέθοδος της ενσωμάτωσης χρησιμοποιείται συχνά από χάκερς για την κρυπτογράφηση κακόβουλου κώδικα. Μπορεί η Google να κατάργησε αυτές τις εφαρμογές στις 7 Αυγούστου, αλλά όσοι τις εγκατέστησαν νωρίτερα, διατρέχουν ακόμη τον κίνδυνο, οπότε πρέπει με χειροκίνητο τρόπο να τις καταργήσουν από τις Android συσκευές τους μια για πάντα.
Και επειδή λέγεται πως το ExpensiveWall είναι “τοποθετημένο” μέσα σε μια εφαρμογή Android, θα ζητάει σίγουρα από τον χρήστη διάφορες άδειες, όπως την πρόσβαση σε SMS. Εάν χορηγηθεί μια τέτοια άδεια, το κακόβουλο λογισμικό θα ξεκινήσει να στέλνει μηνύματα SMS και να χρεώνει ανυποψίαστους χρήστες, ενώ θα μοιράζει και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Αν και αυτά τα δικαιώματα είναι αρκετά κοινά για ορισμένους τύπους εφαρμογών, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας ζητάει μια εφαρμογή με wallpaper πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στα εισερχόμενα μηνύματά μας. Κάποιοι χωρίς να το σκεφτούν συμφωνούν και αγννοούν το τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια κίνησή τους.
Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παραμείνετε απόλυτα προστατευμένοι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσέχετε στα δικαιώματα που σας ζητά μια εφαρμογή πριν την εγκαταστήσετε. Μάλιστα και οι προγραμματιστές τέτοιων κακόβουλων λογισμικών διαρκώς βρίσκουν νέους τρόπους για να εισβάλλουν στις mobile πλατφόρμες και είναι δύσκολο να μάθεις τις συνήθειές τους.
[via]