Kaspersky Lab: Πάνω από 28 εκατ. οι οικονομικές επιθέσεις μέσω malware το 2013
Σύμφωνα με τη μελέτη “Financial cyber threats in 2013”, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab, οι ψηφιακοί εγκληματίες προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν πρόσβαση σε online λογαριασμούς χρηστών. Πέρυσι, οι οικονομικές επιθέσεις μέσω malware άγγιξαν τα 28,4 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 27,6% σε σχέση με το 2012.
Στα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί για την υποκλοπή οικονομικών πληροφοριών περιλαμβάνονται τραπεζικά Trojans, keyloggers και δύο σχετικά νέες κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού – αυτά που κλέβουν «πορτοφόλια» με Bitcoin και εκείνα που «κατεβάζουν» λογισμικό που δημιουργεί αυτό το ψηφιακό συνάλλαγμα. Η συνδυασμένη δράση των προγραμμάτων που στοχοποιούν το Bitcoin αναδείχτηκε σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς αύξησης των οικονομικών κυβερνοεπιθέσεων το 2013. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού ευπαθειών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τους οι εγκληματίες για επιθέσεις μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Java.
Οι λύσεις ασφάλειας της Kaspersky Lab προστάτευσαν 3,8 εκατομμύρια χρήστες από οικονομικές επιθέσεις το 2013. Το μέγεθος αυτό αυξήθηκε κατά 18,6% σε ετήσια βάση. Τα τραπεζικά Trojans, συμπεριλαμβανομένων των διαβόητων Zbot, Carberp, καθώς και των προγραμμάτων SpyEye, αποτέλεσαν τα 2/3 των οικονομικών κακόβουλων λογισμικών. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2012, το ποσοστό αυτών των κακόβουλων λογισμικών έχει μειωθεί λόγω της αύξησης της δραστηριότητας κακόβουλων προγραμμάτων που στοχοποιούν το Bitcoin. Το ποσοστό των keyloggers (κακόβουλα προγράμματα που παρακολουθούν ό,τι πληκτρολογούν οι χρήστες) παρουσιάσε επίσης μια σταδιακή μείωση, καθώς οι ψηφιακοί εγκληματίες άρχισαν να χρησιμοποιούν λιγότερο αυτά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα προγράμματα, επιλέγοντας κυρίως Trojans που διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών.
Τα υψηλότερα ποσοστά του οικονομικού ψηφιακού εγκλήματος καταγράφονται στο Αφγανιστάν, στη Βολιβία,στο Καμερούν, στη Μογγολία, στη Μιανμάρ, στο Περού, στην Τουρκία και στην Αιθιοπία, όπου υπερβαίνουν το 12% των συνολικών περιστατικών ασφάλειας που περιλαμβάνουν malware.
Τα ποσοστό των επιθέσεων με οικονομικό malware σε σχέση με το συνολικό αριθμό των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση από κακόβουλο λογισμικό το 2013
Έντονη δραστηριότητα υπήρξε και στον τομέα του mobile malware το 2013, καθώς παρουσιάστηκε μια εκρηκτική αύξηση του αριθμού των mobile εφαρμογών που μπορούν να κλέβουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο αριθμός αυτών των απειλών που εντόπισε η Kaspersky Lab αυξήθηκε σχεδόν 20 φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επιθέσεις απευθύνονταν σε κατόχους Android smartphones.
«Πέρυσι σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ψηφιακών οικονομικών απειλών. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το κακόβουλο λογισμικό που σχεδιάστηκε για να κλέβει χρήματα. Η δημοφιλία των τραπεζικών Trojans και άλλων προγραμμάτων που στοχοποιούν οικονομικά στοιχεία οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βγάλουν χρήματα γρήγορα. Η σημερινή κατάσταση έχει αναγκάσει τους χρήστες και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να λάβουν ενεργά μέτρα ενάντια στις διαδικτυακές απειλές, ενώ οι πάροχοι λογισμικού ασφάλειας καλούνται να αναπτύξουν νέες λύσεις προστασίας», σχολίασε ο Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab.
Για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές ψηφιακές απειλές, οι λύσεις της Kaspersky Lab για οικιακούς χρήστες και μικρές επιχειρήσεις ενσωματώσουν την τεχνολογία Safe Money, η οποία προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών κατά τη διάρκεια online τραπεζικών συναλλαγών και ηλεκτρονικών πληρωμών.
Οι πάροχοι online οικονομικών υπηρεσιών μπορούν να επωφεληθούν από την αξιοποίηση της ολοκληρωμένης πλατφόρμας Kaspersky Fraud Prevention. Η νέα πλατφόρμα της Kaspersky Lab αναπτύχθηκε με σκοπό να παρέχει απόλυτη και πολυεπίπεδη ασφάλεια στις online συναλλαγές. Περιλαμβάνει μια λύση για server που ελέγχει τις συναλλαγές των πελατών καθώς και εφαρμογές που προστατεύουν τους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές των χρηστών.
Το malware δεν είναι η μόνη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να κλέψουν χρήματα online. Στις δημοφιλούς μεθόδους περιλαμβάνονται ακόμα τo phishing ή η δημιουργία πλαστών αντιγράφων διάφορων sites, τα οποία στοχεύουν στην απόσπαση απόρρητων δεδομένων των χρηστών. Το 2013, οι λύσεις της Kaspersky Lab απέκλεισαν πάνω από 330 εκατομμύρια επιθέσεις phishing. Σε ποσοστό 31,45%, αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούσαν ονόματα τραπεζών, συστημάτων ηλεκτρονικής πληρωμής ή online καταστήματων.
Η μελέτη “Financial Cyber Threats in 2013” αξιοποίησε δεδομένα που παρείχαν με τη θέλησή τους οι χρήστες του Kaspersky Security Network. Το Kaspersky Security Network είναι μια παγκόσμια cloud-based υποδομή, η οποία έχει αναπτυχθεί για την άμεση επεξεργασία αποπροσωποποιημένων δεδομένων σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των προϊόντων της Kaspersky Lab.