Τα δύο τελευταία χρόνια οι wearable συσκευές βρίσκονται στο προσκήνιο των τεχνολογικών εξελίξεων. Ειδικότερα τα smartwatches, έχουν εξελιχθεί ραγδαία με μεγάλες εταιρίες του χώρου όπως η Samsung αλλά ακόμα και μικρότερες, όπως η Pebble να έχουν παρουσιάσει τη δική τους εκδοχή έξυπνων ρολογιών.
Στον ανταγωνισμό αυτό έχει εμπλακεί και η Motorola, η οποία πλέον ανήκει στη Lenovo. Πρόσφατα παρουσίασε το κομψό και συνάμα εντυπωσιακό Moto 360. Πρόκειται ίσως για το πιο όμορφο στρογγυλό smartwatch της αγοράς σε σχέση με τα υπόλοιπα που διαθέτουν τετράγωνη οθόνη. Η Motorola ως πρώην εταιρεία της Google, χρησιμοποιεί για λειτουργικό σύστημα το νέο Android Wear, λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο για wearable συσκευές. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν διάφοροι μετρητές υγείας, χωρίς να τους έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα η εταιρία. Μέχρι αυτό το σημείο όλα φαίνονται ρόδινα. Έχουμε ένα απίθανο smartwatch με ελαφρύ λογισμικό και τη Motorola να καυχιέται για τις καινοτομίες που έχει χρησιμοποιήσει στο smartwatch το 2014. Που είναι το κακο;
Κατά πολλούς η Motorola με το Moto 360 λανσάρει “ξαναζεσταμένο” φαγητό και τεχνολογία προ 6ετίας προς τους πελάτες της και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το θέμα ξεκινά πίσω στο 2008 όταν η Apple είχε λανσάρει ένα χρόνο πριν το πρώτο iPhone, το τηλέφωνο που θα άλλαζε τα πάντα στον κόσμο της τεχνολογίας και των smartphones. Η Motorola τότε είχε στο δυναμικό της το Motorola RAZR. Συνειδητοποιώντας πως δεν είχε καμία ελπίδα με τον ανταγωνισμό και ειδικά με την Apple, σταμάτησε την εξέλιξη των κινητών της και επικεντρώθηκε σε ένα και μοναδικό smartphone με το όνομα Aura.
To Aura λανσαρίστηκε το Δεκέμβριο του 2008 με χαρακτηριστικά πολύ μπροστά από την εποχή του. Διέθετε κυκλική οθόνη 309 ppi σχεδόν ίδια με τη διάσημη “Retina” του iPhone 4 που θα παρουσιαζόταν ενάμιση χρόνο αργότερα από τον Steve Jobs. Οι μηχανικοί της Motorola τοποθέτησαν για πρώτη φορά σε κινητό οθόνη από ζαφείρι για την προστασία από γρατσουνιές (όχι το iPhone 6 δε θα είναι το πρώτο κινητό με sapphire glass). Για τον μηχανισμό που θα ανοιγόκλεινε το κινητό χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες συνδέσεις και μηχανισμοί. Όλα τα παραπάνω κατέστησαν την τιμή του Aura απαγορευτική. Το smartphone κόστιζε 2000 δολάρια παρακαλώ, με την Motorola να βάζει τα σχέδιά του στο συρτάρι.
Έξι χρόνια αργότερα, με το smartwatch-boom στην αγορά, η Motorola φαίνεται πως δεν άφησε τα σχέδια του Aura να πάνε χαμένα. Με μικρές μετατροπές και εναρμονισμό με τις σημερινές απαιτήσεις σε λογισμικό και αισθητήρες, παρουσίασε στο Google I/O το νέο της δημιούργημα. Το Moto 360, μια φρεσκαρισμένη εκδοχή του Aura από το 2008. Αναμένουμε βέβαια από την Motorola να ανακοινώσει περισσότερα χαρακτηριστικά του -όχι και τόσο νέου τελικά- smartwatch της. Αδιαμφησβήτητα όμως το Moto 360 αποτελεί μία από τις πιο κομψές προτάσεις της αγοράς.
Θα θέλαμε να ακούσουμε και τη δική σας γνώμη. Είναι τελικά το Moto 360 απόγονος του Aura; Όταν έρθει στην ελληνική αγορά θα βρίσκεται στη λίστα των επιλογών σας;