Πριν από λίγες ημέρες η Microsoft απέκτησε πρόσβαση στα Outlook emails ενός blogger που είχε δημοσιοποιήσει την μορφή των Windows 8 πριν την επίσημη παρουσίασή τους, ώστε να ανακαλύψουν τον υπάλληλο που του αποκάλυψε την νέα μορφή του λογισμικού. Ο υπάλληλος συνελήφθη την Δευτέρα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό.
Η Microsoft άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις εταιρείες σε θέματα ιδιωτικότητας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων μας. Οι όροι χρήσης της εταιρείας το γράφουν καθαρά. “Μπορεί να αποκτήσουμε πρόσβαση ή να αποκαλύψουμε πληροφορίες για εσάς, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου των επικοινωνιών σας, προκειμένου… να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την ιδιοκτησία της Microsoft.”
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται Google και Yahoo στους όρους χρήσης των υπηρεσιών τους. Λίγο καλύτερη η Apple στην οποία”αν υπάρξουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, επιβολής του νόμου, ή άλλα θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος, η αποκάλυψη καθίσταται αναγκαία ή συνετή.” Σε νομικό επίπεδο πάντως οι εταιρείες είναι ελεύθερες να δουν τα emails μας αφού οι server τους ανήκουν.
Πρόσφατα πάντως η Google ανακοίνωσε πως θα κρυπτογραφεί τα μηνύματα που θα διακινούνται στους server της (αρχικό άρθρο εδώ), κίνηση που σχετίζεται άμεσα με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA. Το ερώτημα τώρα είναι πως θα προστατεύσουμε τα δεδομένα μας από τις ίδιες τις εταιρείες…