Από ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα μέχρι αδήλωτα ρευστά διαθέσιμα παραποιημένα προϊόντα, και όπλα μπορούν να εντοπιστούν κατόπιν διαφόρων τελωνειακών ελέγχων από τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν είναι καινούργια η είδηση πως σε κάποιες περιπτώσεις ασκείται και βία σε όσους αντιστέκονται να υποστούν τον προβλεπόμενο έλεγχο. Ωστόσο, για να γίνεται ακόμη πιο διεξοδικός έλεγχος στην Νέα Ζηλανδία, τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα ένας νόμος που επιτρέπει το τελωνείο να μπορεί να ζητήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές σας συσκευές.
Προηγουμένως τα τελωνεία είχαν την εξουσία να σταματούν τους ανθρώπους στα σύνορα και να ζητούν να δουν ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά ο νόμος εκείνη τη στιγμή δεν όριζε ότι οι χρήστες έπρεπε να παραδώσουν και τους κωδικούς πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι εάν το τηλέφωνό σας ή ο υπολογιστής σας προστατεύονταν με κωδικό πρόσβασης, δεν μπορούσε ο τελωνειακός υπάλληλος να δει τίποτα από τα δικά σας προσωπικά δεδομένα . Ωστόσο, ο νέος νόμος διευκρινίζει πως τώρα είστε υποχρεωμένοι εφόσον σας ζητηθεί από τις αρχές να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας διαφορετικά θα σας επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.000 δολαρίων, αν και ευτυχώς αυτές οι “έρευνες ψηφιακών ταινιών” θα πρέπει να γίνουν με βάση τους υπαλλήλους που έχουν μια λογική υποψία παραβίασης για συγκεκριμένους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τελωνείου Terry Brown, “Είναι ένα αρχείο [με αναζήτηση] στο τηλέφωνό σας. Δεν μπαίνουμε στο cloud σας. Θα εξετάσουμε το τηλέφωνό σας ενώ βρίσκεται σε κατάσταση flight mode. ”
Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν αγαπούν όκοθ αυτόν τον νέο νόμο, με ορισμένους να τον αποκαλούν “αδικαιολόγητη εισβολή στην ιδιωτική ζωή”. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, Thomas Beagle υποστηρίζει ότι θα ήταν δύσκολο να αμφισβητηθεί ότι υπάρχει αιτία υποψίας. Προσθέτει: “Σήμερα έχουμε τα πάντα στα τηλέφωνά μας, έχουμε όλη την προσωπική μας ζωή, όλα τα αρχεία των ιατρών μας, τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα, τα πάντα σε αυτό και κανείς δεν μπορεί να τα πάρει να τα κρατήσει”.
[via]