Μία από τις πιο ιστορικές μασκότ του Playstation, είναι ένα μικρό αθώο μπαντικότ με όνομα Crash. Αυτό το πλάσμα, από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα πλάσματα στον χώρο του gaming. Όμως από που ξεκίνησε, ήταν πάντα έτσι και ποιος ευθύνεται για την δημιουργία του;
Ας δούμε την ιστορία του Crash Bandicoot
Όλα ξεκίνησαν το 1995, όπου γινόταν το μεγάλο βήμα στον κόσμο του gaming από το 2D στο 3D, και ένα μικρό studio με όνομα Naughty Dog αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί στον χώρο του platforming. Τα αρχικά σχέδια από τους Andy Gavin και Jason Rubin μας έδειξαν αρκετές εκδοχές, όπως ένα χαμστεροειδές με αθλητικά, ή μία πιο εύσωμη μορφή από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα, όπως θα δείτε και παρακάτω. Διάφορα ονόματα επίσης έπεσαν στο τραπέζι όπως “Willie The Wombat“, ” Wizzy the Wombat“, “Wuzzles” and “Wez“, αλλά στο τέλος κατέληξαν στο Crash Bandicoot. Μέχρι και το τι θα ήταν ήταν υπό σκέψη, γιατί στην αρχή από Bandicoot αποφάσισαν να είναι Wombat.
Τελικά ο Crash Bandicoot αποφασίστηκε να είναι το πλάσμα το οποίο ξέρουμε σήμερα, ένα γενετικά τροποποιημένο μπαντικότ, δημιουργημένo από τον επιστήμονα Doctor Neo Cortex, και έχει ως συνοδεία την στοιχειωμένη μάσκα τίκι με όνομα Aku Aku.
Το Crash Bandicoot κυκλοφορεί
Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1996 από την Sony και την Universal Interactive Studios. Ο Crash αφού αποδράσει από το εργαστήριο του Neo Cortex, όπου και τον δημιούργησε, αποφασίζει να επιστρέψει στο εργαστήριο για να σώσει την Tawna, ένα bandicoot το οποίο έδεσαν αρκετά όσο ήταν αιχμάλωτοι και πειραματίζονταν από τον Cortex. Το αποτέλεσμα έχει να σώσει την Tawna και να διαφύγουν από το νησί με το σκάφος του Cortex.
Το παιχνίδι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία ως ένα πρωτότυπο 3D platformer με πολύ καλά γραφικά για την εποχή και διασκεδαστικό gameplay, με αποτέλεσμα η Naughty Dog να δουλέψει με περισσότερο budget αυτήν την φορά και με σκοπό να κάνουν τον Crash την unofficial μασκότ του Playstation.
Το δεύτερο παιχνίδι, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back, το οποίο κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά, είχε ως σενάριο τον Cortex να ανακαλύπτει μία νέα πιο καταστροφική δύναμη σε κάποιους κρυστάλλους. Το παιχνίδι μας συστήνει και την αδερφή του Crash, Coco Bandicoot, η οποία τον στέλνει να βρει μία μπαταρία για το laptop της. Αιχμαλωτίζεται από τον Cortex , τον στέλνει σε ένα δωμάτιο με πύλες για όλα τα μέρη του κόσμου και ξεγελάει τον Crash να του τα μαζέψει για αυτόν. Παρόλο τον μικρό χρόνο κυκλοφορίας, προστέθηκαν πολλά νέα χαρακτηριστικά, τα οποία αγαπήθηκαν επίσης.
Το τρίτο παιχνίδι, Crash Bandicoot: Warped, είχε επίσης μεγάλη επιτυχία και πρόσθεσε και αυτό καινούργια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι, συστήνοντας μας επίσης και το “αντίθετο” του Aku Aku, τον νεότερο κιόλας σύμμαχο του Cortex, Uka Uka. Αυτήν την φορά δώσαμε μία μεγαλύτερη βάση στην Coco, σε μία κόντρα να προλάβουν να πάρουν τους κρυστάλλους πριν τον Cortex και τον νεότερο σύμμαχο του.
Όμως το 3D platforming δεν ήταν το μόνο game type στο μέλλον του Crash.
Crash Team Racing και όχι μόνο…
Κάτω από την μύτη όλων, η Naughty Dog αποφάσισε η νεότερη περιπέτεια του Crash να είναι το καλύτερο racing game του είδους. Το Crash Team Racing ήταν η επόμενη περιπέτεια του Crash με έναν νέο κακό να μας συστήνεται, τον Nitros Oxide. To παιχνίδι για πολλούς ήταν η απάντηση από το μέτωπο της Sony για το Mario Kart και για πολλούς (και για εμένα) το CTR ήταν ανώτερο.
Ο Crash είχε μπει στις καρδιές εκατομμύρια ανθρώπων και αυτή ήταν η τελευταία επαφή της Naughty Dog με το αγαπημένο τους Bandicoot, μιας και έσπασαν τις σχέσεις τους με την Universal Interactive Studios.
Μετά το διαζύγιο αυτό, υπήρχε μία εξάπλωση βέβαια και σε διάφορες άλλες κονσόλες όπως το Xbox, τα Gameboy Advanced και Color και Playstation 2. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα επόμενα παιχνίδια του αγαπημένου μας ήρωα αντιμετώπισαν ανάμεικτες κριτικές, με το πιο χαρακτηριστικό σχόλιο ότι έλειπε κάτι ιδιαίτερο από τον χαρακτήρα αυτόν.
Remaster Time!
Το 2017 βέβαια κυκλοφόρησε το remastered των πρώτων τριών παιχνιδιών, με όνομα Crash Bandicoot N. Sane Trilogy και είχε ως publisher την αγαπημένη από όλους Activision. Παραδόξως είχε τεράστια επιτυχία, σε σημείο να έχει πουλήσει τον Φεβρουάριο του 2019 περίπου 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Ήταν ένα ονειρικό remaster το οποίο κυκλοφόρησε πρώτα στο Playstation 4 και έναν χρόνο μετά στις υπόλοιπες πλατφόρμες.
Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε και το remaster του Crash Team Racing, με τον υπότιτλο Nitro-Fueled το οποίο αν και ένα πολύ τίμιο remastered και μετά από πολύ καλές κριτικές, το αμαυρώνει η μεταγενέστερη προσθήκη των micro-transactions και του season συστήματός του.
Όσα και να περάσει, ο Crash Bandicoot παραμένει ένας από τους πιο ιστορικούς και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες στην ιστορία του gaming και δεν έχει σκοπό να πάει πουθενά!