Ο Bill Gates πιστεύω δεν χρειάζεται συστάσεις. Το όραμα που είχε με το Paul Allen όταν ξεκίνησαν τη Microsoft ήταν “a computer on every desktop and in every home”. Εδώ και χρόνια αυτό το όραμα έγινε πραγματικότητα και ακόμη συνεχίζει να εξελίσσεται χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες με νέα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Όπως είναι ήδη γνωστό εδώ και μερικά χρόνια έχει αποσυρθεί από τη θέση του CEO αλλά πάντα θα κατέχει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Αυτό που κατάφερε με τους συνεργάτες του γνώρισε και εξακολουθεί να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας δύσκολα μπορείς να αφήσεις κάτι που με τόσο κόπο δημιούργησες.
Από το 2000 και μετά μετέθεσε τον τίτλο του CEO στον Steve Ballmer και αυτός με την σειρά του στον Satya Nadella το 2014. Το 2008 ο Bill Gates σταμάτησε την εντατική δουλειά στη Microsoft ενώ παράλληλα αφιέρωνε πολύ από τον χρόνο του στο ίδρυμα που ξεκίνησε με τη γυναίκα του. Μαζί με τη γυναίκα του λοιπόν, Melinda Gates, έχουν ιδρύσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο, με την ονομασία «Bill and Melinda Gates Foundation». Μετά από έρευνα 2,3 ετών το ίδρυμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και έκτοτε η προσπάθεια που καταβάλουν φαίνεται μεγάλη και αρκετά γενναιόδωρη.
Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται ποικίλουν. Ξεκινώντας από από αυτόν της υγείας που φαίνεται να είναι και ο κύριος τους στόχος προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να καταπολεμήσουν αρρώστιες όπως την ελονοσία, τον HIV, την πνευμονία, την φυματίωση κ.α. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν και στην εκπαίδευση είτε παρέχοντας στα νέα παιδιά υλικό, ηλεκτρονικό και μη, είτε βοηθώντας τα να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν είχαν μέχρι σήμερα. Η Melinda Gates, όπως αναφέρει, στα ταξίδια που πραγματοποιεί έρχεται σε επαφή με τις τοπικές γυναίκες της εκάστοτε περιοχής και προσπαθεί να καταλάβει τις ανάγκες τους ώστε να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και στην συνέχεια να βρει τρόπους αντιμετώπισης με τους συνεργάτες της.
Ο Bill και η Melinda Gates σε συνέντευξη τους στο TED, μια συνέντευξη που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να την δείτε και την οποία θα βρείτε παρακάτω, μέσα σε όλα αναφέρουν κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες για την οργάνωσή τους. Απασχολούν κοντά στα 1300 άτομα τα οποία δουλεύουν για τον ίδιο ακριβώς σκοπό με αυτούς ενώ δήλωσαν πως επί 12 χρόνια, ετησίως ξοδεύουν $1 δις από τα χρήματά τους για τις ανάγκες του ιδρύματος. Βέβαια το ίδρυμα μπορεί να φέρει τα ονόματά τους ωστόσο υπάρχουν πολλοί ακόμη οι οποίοι ακολουθούν το όραμά τους και συμβάλουν με τον τρόπο τους.
Κάτι τελευταίο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι το περιθώριο λάθους που έχουν όλοι αυτοί οι μεγάλοι οργανισμοί είτε είναι εταιρίες είτε είναι ιδρύματα. Συνήθως το περιθώριο λάθους αυξάνεται όταν το budget είναι μεγάλο. Εάν μια στρατηγική κίνηση δεν πάει καλά εκτός από το χρόνο που μπορεί να αφιέρωσε ο οργανισμός σίγουρα αφιέρωσε και ορισμένα χρήματα. Το ρίσκο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναμενόμενο, υπάρχει, πρέπει να υπάρχει και είναι σημαντικό εάν κάποιος πιστέψει σε αυτό που κάνει. Το ίδρυμα Gates επί 5 χρόνια δούλευε πάνω σε ένα project όπου δαπανήθηκαν $60 εκ. Το project δεν προχώρησε και όλη η δουλειά που είχαν καταβάλλει πήγε χαμένη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία σίγουρα βγαίνεις ζημιωμένος αλλά παράλληλα μαθαίνεις και πολλά άλλα πράγματα. Μαθαίνεις πως να μην κάνεις το ίδιο λάθος, μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις με διαφορετικό τρόπο τις προκλήσεις που εμφανίζονται, εκτιμάς τις καταστάσεις με μεγαλύτερη προσοχή. Το περιθώριο λάθους στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως καταλαβαίνετε ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πτοηθεί το όλο εγχείρημα αλλά να συνεχιστεί με περισσότερο ζήλο και προσοχή.
Δείτε τη συνέντευξη παρακάτω!