Ένα από τα αγαπημένα μας αντικείμενα που κουβαλάμε καθημερινά πάνω μας είναι το smartphones που έχει γίνει πραγματικά επέκταση του χεριού μας και είναι κάτι που πλέον θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένο με την ζωή μας. Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε ξεκίνησε η νέα εποχή των smartphones. Μερικοί θα επισημάνουν ότι η αρχή έγινε στις 9 Ιανουαρίου του 2007 όταν ο συνιδρυτής της Apple και ο διευθύνων σύμβουλος της, Steve Jobs ανακοίνωσαν την πρώτη έκδοση του iPhone της Apple, αλλά τις δυνατότητες αυτού του τηλεφώνου οι χρήστες ξεκίνησαν να γεύονται από τον Ιουλίου του 2008 όταν “εγκαινιάστηκε” επίσημα το App Store της Apple. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και οι χρήστες που είχαν αγοράσει αυτές τις συσκευές με την πρώτη τους επίσκεψη στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών, αντιλήφθηκαν πως στα smartphones μπορούν να βρουν τα πάντα με την λήψη apps και αυτό άρχισε να τους αρέσει πολύ.
Ενώ αυτή η μακροχρόνια άνοδος των smartphones μας έχει βοηθήσει σχεδόν παντού, καθώς μας επιτρέπει να κάνουμε σχεδόν τα πάντα, όπως π.χ. να στείλουμε email, να ανοίξουμε το GPS για να βρούμε μια τοποθεσία που θέλουμε να πάμε και να λάβουμε οδηγίες, να ανεβάσουμε online περιεχόμενο και να το μοιραστούμε με φίλους/γνωστούς, κ.ά, έχει και μερικά βασικά μειονεκτήματα. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, οι έφηβοι που μεγαλώνουν στην εποχή της άνθισης των smartphones είναι πιο επιρρεπείς στην νόσο της κατάθλιψης και έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Ο συντάκτης αυτής της γραπτής έκθεσης, Jean M. Twenge, λέει πως όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 1995 και 2012, ανήκουν σε μια ομάδα που ο ίδιος αποκαλεί ως iGen. Εδώ υπάρχουν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και είναι ακόμα πιο καταθλιπτικοί από τους Millennials. Ο Twenge σαφώς ρίχνει ευθύνες στο smartphone, το βασικό “εργαλείο” των ατόμων της ομάδας iGen.
“Προσοχή στους έφηβους/ες που χρησιμοποιούν smartphones! Ο περισσότερος χρόνος οθόνης ισοδυναμεί με περισσότερη κατάθλιψη.”
Μέρος του όλου προβλήματος είναι ότι η ομάδα iGen προτιμά να συνδέεται με φίλους και συνομηλίκους ψηφιακά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν τα smartphones τους, τόσο περισσότερο τα άτομα της iGen αρχίζουν να αισθάνονται πιο άβολα με την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Ένα 13 χρονο κοριτσάκι που χρησιμοποιεί ένα iPhone από τότε που ήταν 11, δήλωσε: “Δεν είχαμε την επιλογή να γνωρίσουμε οποιαδήποτε άλλη ζωή χωρίς iPads ή iPhones. Νομίζω ότι μας αρέσουν τα τηλέφωνα μας περισσότερο από ότι μας αρέσουν οι άνθρωποι “.
Μελέτες και στατιστικά δεδομένα λένε πως όσα άτομα 10 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα στα κοινωνικά μέσα είναι 56 φορές πιο πιθανό να είναι δυσαρεστημένοι από υπολοίπους της ίδιας ηλικίας τους που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα λιγότερο. Όσοι δαπανούν έξι έως εννέα ώρες την εβδομάδα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι 47% πιθανότερο να είναι δυσαρεστημένοι από όσους χρησιμοποιούν λιγότερα τα κοινωνικά μέσα.
Έτσι, για όσους πιστεύουν ότι σύμφωνα με τα παραπάνω ανήκουν και αυτοί στην κατηγορία iGen, ας κρατήσουν αυτό στο μυαλό τους: “Όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι έφηβοι κοιτάζοντας τις οθόνες, τόσο πιο πιθανό είναι να αναφέρουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης”.
[via]