Είναι σημαντικό για τις εφαρμογές υγείας να κρατούν τα δεδομένα σας κλειδωμένα επτασφράγιστα, αλλά δεν είναι σαφές τι συμβαίνει με ορισμένες εφαρμογές ψυχικής υγείας. Μια μελέτη 36 εφαρμογών ψυχικής υγείας, δεν έχει βγει δημόσια, αποκάλυψε ότι 29 απ’ αυτές μοιράστηκαν τα δεδομένα για διαφημίσεις ή αναλυτικά στοιχεία στο Facebook ή στην Google και το σημαντικότερο πολλές απ’ αυτές δεν το αποκάλυψαν στους χρήστες. Μόνο 6 απ’ τις 12 συνδεόμενες εφαρμογές μέσω του Facebook ενημέρωναν τους χρήστες, ενώ 12 απ’ τις 28 συνδεόμενες εφαρμογές μέσω της Google έκαναν το ίδιο πράγμα. Από ολόκληρη την λίστα, μόνο 25 εφαρμογές είχαν την πολιτική να περιγράφουν αναλυτικά τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα σε οποιαδήποτε μορφή, ενώ 16 περιέγραφαν δευτερεύουσες χρήσεις.
Ορισμένες απ’ τις εφαρμογές, σχετικές γύρω από κατάθλιψη και διακοπή καπνίσματος, μοιραζόντουσαν ευαίσθητα δεδομένα, όπως ημερολόγια υγείας και εθελοντικές εκθέσεις χρήσης ουσιών. Το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (που δεν συμμετείχε στην μελέτη) μίλησε στο The Verge, ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να δώσουν σε ξένους μια εικόνα της ψυχικής υγείας των χρηστών, που πιθανότατα δεν θα ήθελαν να μοιραστούν. Μπορεί να δείχνουν διαφημίσεις για σύμβουλους υγείας ή ακόμα και εθιστικές ουσίες.
Μια άμεση και σίγουρα οικεία λύση είναι να επαληθεύσετε την πολιτική απορρήτου της εφαρμογής και να ελέγξετε που πηγαίνουν τα δεδομένα σας προτού κάνετε χρήση της εφαρμογής. Ο συγγραφέας της μελέτης John Torus προτείνει επίσης να κατεβάζετε εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές όπως από πάροχο υπηρεσίας υγείας ή απ’ το κράτος. Ίσως χρειαστεί να υπάρξουν αυστηρότερες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες για την υγείας σας, θα μεταφέρονται μόνο εάν είναι απολύτως ανάγκη.
[via]