Γυρνώντας τις συζητήσεις μας πίσω, το 2012 θα θυμάστε πως είχαν γραφτεί πολλά για τις προθέσεις των μελών του Κογκρέσου που εξέφρασαν φανερά την αρνητική τους στάση απέναντι προς τους Κινέζους κατασκευαστές Huawei και ZTE λόγω ανησυχιών για απειλή της Εθνικής τους Ασφάλειας. Υπήρχε ο ισχυρισμός πως οι συσκευές που κατασκευάστηκαν από τις δύο εταιρείες κατασκόπευαν καταναλωτές και εταιρείες των ΗΠΑ. Μια τέτοια αντίστοιχη ομιλία ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος, όπου μετά από παρότρυνση και παρέμβαση της Κυβέρνησης, η Verizon και η AT&T επέστρεψαν πίσω τα διαθέσιμα αποθέματα μονάδων Huawei Mate 10 Pro. Μια διμερής ομάδας στο Capitol Hill θέλοντας να δώσει έκταση στο όλο θέμα, προσπάθησε να αποκλείσει το σχέδιο της διοίκησης του Trump για άρση της απαγόρευσης εξαγωγής που είχε θέσει το Τμήμα Εμπορίου στην ZTE. Η ZTE δεν επιτρέπεται να προμηθεύεται λογισμικό, hardware και άλλα στοιχεία από εταιρείες των Η.Π.Α. επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον κατασκευαστή. Η ZTE είχε πωλήσει αγαθά και υπηρεσίες στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που τέθηκαν σε αυτές τις χώρες.
Τα τηλέφωνα των ZTE και Huawei δεν πωλούνται πλέον στις στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α. και τώρα η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή προειδοποιεί τους υποψήφιους και εκείνους που εργάζονται για το κόμμα και σε καμπάνιες να μην χρησιμοποιούν οποιαδήποτε κινητή συσκευή που προέρχεται από αυτούς τους δυο κατασκευαστές. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της DNC, Bob Lord, έγραψε χθες απευθυνόμεος στα μέλη της DNC ότι δεν θα αγοράσουν ή θα χρησιμοποιήσουν ένα τηλέφωνο ZTE ή Huawei, ακόμα κι αν είναι δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές. Η προειδοποίηση αυτή αφορά τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική της χρήση.
Τον Φεβρουάριο, κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας από alphabet που απαρτίζεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας, προειδοποίησαν την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας για τους κινδύνους που θέτουν οι κινεζικοί κατασκευαστές smartphones. Η επιτροπή άκουσε από τον διευθυντή του FBI, Christopher Wray πως “ανησυχούσαν βαθιά” για τους δεσμούς αυτών των εταιρειών με την κινεζική κυβέρνηση. Τότε, τόσο η Huawei όσο και η ZTE αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.
[via]