Για να ελέγχονται τα πάντα στο Λονδίνο, θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των νέων καμερών αναγνώρισης προσώπου και την όλη βαρυσήμαντη ανακοίνωση έκανε η Μητροπολιτική Αστυνομία της πόλης που απλά μας επιβεβαίωσε πως τεχνολογία έχει περάσει από το στάδιο της δοκιμασίας και είναι έτοιμη να λειτουργήσει κανονικότατα.
Οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε δημοφιλείς τοποθεσίες όπου καθημερινά περνάνε χιλιάδες καταναλωτές και τουρίστες, όπως το εμπορικό κέντρο Westfield του Stratford και το West End όπως αναφέρει το BBC News. Κάθε κάμερα θα σαρώνει πρόσωπα που περιέχονται σε “bespoke” λίστες παρακολούθησης και θα γίνεται σύγκριση με την βάση δεδομένων για να ελέγχεται εάν αυτά τα άτομα έχουν διαπράξει σοβαρά ή βίαια αδικήματα. Εάν η κάμερα εντοπίσει ένα ύποπτο άτομο με κακό παρελθόν, οι αστυνομικοί θα πλησιάσουν και θα του ζητήσουν κάποια στοιχεία για να επαληθεύσουν την ταυτότητά του. Απευθείας θα ειδοποιείται το τμήμα που κάνει τις ταυτοποιήσεις ώστε αν γίνει επαλήθευση αυτού του ατόμου θα δίνεται εντολή για σύλληψη.

Η επιχειρησιακή χρήση των φωτογραφικών μηχανών θα διαρκέσει μόνο πέντε ή έξι ώρες κάθε φορά, λέει το BBC News, αλλά οι αρχές της πόλης έχουν κάνει σαφές ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας πρόκειται να είναι το νέο φυσιολογικό σύστημα ελέγχου στο Λονδίνο.
“Ως μια σύγχρονη αστυνομική δύναμη έχουμε χρέος να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να προστατέψουμε τους πολίτες του Λονδίνου. Η αναγνώριση προσώπου διευκολύνει κατά πολύ την αναζήτηση ύποπτων ατόμων” ανέφερε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Nick Ephgrave.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου σχολιάζοντας την νέα τεχνολογία είπε πως είναι κάτι το “δοκιμασμένο” και λέει ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί από την βιομετρική εταιρεία NEC προσδιορίζει το 70% των υποψήφιων υπόπτων και παράγουν μόνο ψεύτικες ειδοποιήσεις για μία στις 1.000 περιπτώσεις.
Οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής περιγράφουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας ως επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες. Η χρήση αναγνώρισης προσώπου σε όλο τον κόσμο έχει επικριθεί από πολλούς ειδικούς τεχνολογίας και υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής, οι οποίοι σημειώνουν ότι τέτοια συστήματα συχνά έχουν φυλετικές προκαταλήψεις και γίνεται κατάχρηση από την αστυνομία.
“Αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει μια τεράστια επέκταση του κράτους επιτήρησης και μια σοβαρή απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε στο The Daily Mail ο Silkie Carlo, διευθυντής του Big Brother Watch.
[via]