Όλοι θυμόμαστε την ΤΕΡΑΣΤΙΑ(!) επιτυχία που είχε η Apple με το άλμπουμ των U2 που σχεδόν κανείς δεν ήθελε. Μερικά χρόνια πίσω όμως η Apple έκανε κάτι πολύ χειρότερο στην μουσική βιβλιοθήκη των χρηστών της.
Η Apple χρησιμοποιούσε για αγορές από το iTunes Store το FairPlay, μία τεχνολογία DRM (διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων) που στην ουσία απέτρεπε μη εξουσιοδοτημένες συσκευές από το να αποκτήσουν πρόσβαση στην μουσική βιβλιοθήκη του χρήστη. To FairPlay δεν υφίσταται πλέον στο iTunes υπάρχουν όμως ακόμη οι συνέπειες της πολιτικής αυτής.
Πρόσφατα, η δικαστική υπόθεση που βασάνιζε την εταιρεία για χρόνια πήρε έγκριση και θα παραπεμφθεί σε ορκωτό δικαστήριο. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως με την πρακτική που ακολουθούσε η Apple τους ανάγκαζε να παραμένουν στο δικό της οικοσύστημα, καθιστώντας δύσκολο για αυτούς να αλλάζουν πλατφόρμες ή έστω να συνδυάζουν διαφορετικές υπηρεσίες.
Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης αγόραζε μουσική από κάποια άλλη πλατφόρμα και την μετέφερε στο iPod του μπορεί να μην την έβρισκε καθώς την είχε σβήσει η Apple εν αγνοία του. Όλα συνέβαιναν στο Sync του iPod με την βιβλιοθήκη του χρήστη όπου εμφανιζόταν ένα μήνυμα που ζητούσε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτή η κίνηση διέγραφε όλα τα μουσικά αρχεία με προέλευση άλλη του iTunes. Η υπόθεση αφορά τα έτη 2006-2009 όπου και βίωσαν οι ενάγοντες διαγραφές χωρίς καμία προειδοποίηση.
Η Apple στην ακροαματική διαδικασία δήλωσε, “δεν χρειάζεται να δίνουμε πολλές πληροφορίες στους χρήστες… Δεν θέλουμε να μπερδεύουμε τους χρήστες” . Προς υπεράσπιση της η εταιρεία δήλωσε πως hackers όπως οι “DVD Jon” και “Requiem” είχαν φτάσει την Apple σε επίπεδο παράνοιας, και πως το σύστημα είχε χακαριστεί και πως έπρεπε κάπως να αντιδράσουν.
Η αποζημίωση που ζητείται ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια δολλάρια, ποσό που θα μπορούσε να τριπλασιαστεί με τους ισχύοντες αντιμονοπωλιακούς νόμους.
*Τυχαία ο συντάκτης άκουγε U2 όταν έγραφε το κείμενο (τα παλιά όμως).
[πηγή: Wall Street Journal]