Ήττες και προβλήματα έχει βιώσει η Apple κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών με την VirnetX που την “σέρνει” στις δικαστικές αίθουσες για να υπερασπιστεί τα πνευματικά της δικαιώματα. Η τελευταία θεωρείται ως ο “πατέρας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας” από πολλούς και νωρίτερα αυτό το έτος κέρδισε χρηματική αποζημίωση ύψους 502,6 εκατομμυρίων δολαρίων από την Apple. Στην μακρόχρονη μάχη μεταξύ των εταιρειών που ξεκίνησε το 2010, είδαμε την VirnetX να μηνύει την Apple, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό πως έχει χρησιμοποιήσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας VPN ιδιοκτησίας της VirnetX χωρίς να τους παραχωρηθεί καμία άδεια.
Η Apple ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη λειτουργία συνομιλίας μέσω του FaceTime, την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων iMessage και την τεχνολογία VPN On Demand. Το 2012, η Apple έλαβε εντολή να πληρώσει στην VirnetX το ποσό των 368 εκατ. δολαρίων και η απόφαση αυτή απορρίφθηκε δύο χρόνια αργότερα. Ωστόσο, επανεξετάστηκε το θέμα στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ζημιών του 2016. Η αγωγή αυτή ολοκληρώθηκε με αποζημίωση ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων. Πάλι όμως την απόφαση αυτή απέρριψαν οι δικαστικές αρχές και ο δικαστής χαρακτήρισε τη δίκη άδικο και ανέφερε τη σύγχυση της κριτικής επιτροπής. Μια νέα δίκη οδήγησε δικαίωσε την VirnetX και επέβαλε πρόστιμο ύψους 302,4 εκατ. δολαρίων στην Apple και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε σχεδόν 440 εκατομμύρια δολάρια, αφού το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Apple παραβίασε εσκεμμένα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Όλα μαζί ανέρχονται περίπου σε 1 δις. δολαρίων όσον αφορά τις οφειλές της Apple προς την άλλη εταιρεία.
Σήμερα, το Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια του Τέξας αρνήθηκε ένα αίτημα της Apple για επανάληψη της τελευταίας δικαστικής μάχης. Ταυτόχρονα, ο δικαστής Ρόμπερτ Σρέντερ χορήγησε και αρνήθηκε τμήματα της πρότασης της VirnetX για καταχώρηση της απόφασης και για δίκαιη και νόμιμη αποκατάσταση του ζητήματος. Ωστόσο, η Apple σχεδιάζει να προσβάλει την απόφαση αυτή σε ανώτερο δικαστήριο και έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία έκκλησης της απόφασης ύψους σχεδόν 440 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι αυτής που χρονολογείται από πέρυσι.
[via]