Εδώ και δεκαετίες τώρα υπάρχουν δεκάδες-εκατοντάδες προγράμματα επεξεργασίας εικόνων με σουίτα πολλών σύγχρονων εργαλείων όπως το Adobe Photoshop που αφήνει στον κάθε χρήση να δοκιμάσει και να αλλάξει πλήρως τις φωτογραφίες που φορτώνει στο PC του. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι στιγμές που κάποιοι δημιουργούν εντελώς ψεύτικο υλικό και αρκετές φορές δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τι είναι fake και τι όχι, καθώς μερικοί έχουν τόσο καλή γνώση του προγράμματος που το αποτέλεσμα μας αφήνει άφωνους!
Η Adobe γνωρίζοντας πως πολλοί μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα ψεύτικών ειδήσεων, εργάζεται πάνω σε μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί εντοπίσει τους δείκτες των ψεύτικων φωτογραφιών. Με άλλα λόγια, μέσω machine learning το πρόγραμμα θα μπορεί να αναγνωρίζεται το αν μια φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία μέσω του Photoshop και έτσι θα καταπολεμήσει το fake υλικό, όπως προσπαθεί το Facebook και η Google να εξαφανίσουν τις ψεύτικες ειδήσεις.
Κάθε φορά που κάποιος αλλάζει μια εικόνα, αφήνει πίσω του δείκτες από το όλο του εγχείρημα κατά τις τροποποιήσεις της φωτογραφίας. Τα μεταδεδομένα και τα υδατογραφήματα μπορούν να καθορίσουν την πηγή μιας εικόνας και οι ειδικοί μπορούν να ανιχνεύσουν παράγοντες όπως τον φωτισμό, την κατανομή του θορύβου και διάφορα επίπεδα των εικονοστοιχείων για να εντοπίσουν ασυνέπειες. Αν ένα χρώμα είναι ελαφρώς σβηστό, για παράδειγμα, με τα κατάλληλα εργαλεία αυτό σημαδεύεται. Όμως, το Adobe στοιχηματίζει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την AI για να βρει πιο εμφανή σημάδια χειρισμού πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα.
Τα στοιχεία για τα οποία θα “ψάχνει” η AI είναι οι περιπτώσεις cloning, splicing και removal.
Όπως συμβαίνει και με άλλες μεθόδους εκμάθησης μηχανών, η ομάδα της Adobe μαζί με με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland, τροφοδοτούσαν με δεκάδες χιλιάδες ψευδείς εικόνες την AI για να διδάξουν τι πρέπει να αναζητήσουν. Η ομάδα εκπαίδευσε την AI για να καταλάβει το είδος της χειραγώγησης που χρησιμοποιήθηκε σε μια εικόνα και να σημάνει την περιοχή μιας φωτογραφίας που άλλαξε κάποιος. Με την τεχνητή νοημοσύνη αυτό γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όπως λέει η Adobe.
Συγκεκριμένα η AI χρησιμοποιεί τεχνικές οι οποίες αναζητούν αντικείμενα και ψάχνει για αλλαγές στις τιμές των κόκκινων, πράσινων και μπλε (RGB) χρωμάτων των pixel. Ακόμη, έχει την ικανότητα , να αναγνωρίζει την ποσότητα θορύβου στις φωτογραφίες, τις διαφοροποιήσεις στα χρώματα και τη φωτεινότητα μέσω επεξεργασίας από το ανάλογο πρόγραμμα.
Το Photoshop είναι αναμφισβήτητα ένα εξαιρετικό εργαλείο για να επεξεργαστείτε καταλλήλως τις εικόνες σας και να δημιουργήσετε απίστευτα πράγματα, αλλά να που πολλοί άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για να μας παραπλανήσουν αλλά πλέον θα υπάρχουν καλύτερα tools για την εξακρίβωσης της αυθεντικότητας σε κάθε φωτογραφία.
[via]