Για να μπορέσετε να διαβάσετε τις παρακάτω γραμμές, υπάρχει εκεί έξω μια ψυχή που επί μια ολόκληρη εβδομάδα (και κάτι) άκουγε την εξής φράση συνεχώς. Σε φάση που άνετα μπορούσε να με στείλει στο διάολο πιστεύω:
«Μην κάνεις το αστείο κι έρθεις Σέρρες χωρίς το κουτί του Honor. Θα σε ξαναβάλω στο λεωφορείο και θα σε γυρίσω πίσω στη Θεσσαλονίκη!» (Άπειρα ευχαριστώ για την υπομονή και την παραχώρηση της συσκευής Όλγα!)
Όπως είχαμε teasάρει και στο Facebook πριν μερικές ημέρες, στα «απαιτητικά» μας χέρια βρέθηκε το Honor 7 Lite, μια mid-range πρόταση από το sub-brand της Huawei. Χωρίς να ξεπερνά σε κόστος τα 200 ευρώ και με κορυφαία ποιότητα σε όλους τους τομείς, καταφέρνει και κερδίζει αρκετούς «πόντους» σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του.
Με χρονικό περιθώριο μόλις 48 ώρες, φροντίσαμε να του «πιούμε το αίμα» χωρίς έλεος, για να μάθουμε και να σας παρουσιάσουμε τις δυνατότητες του. Θα πείτε πως «48 ώρες δεν είναι αρκετές, πως δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός» και άλλα χαριτωμένα. Πιστέψτε με, είμαι άτομο που «βαριέται» τη συσκευή που αγοράζει μέσα σε ένα μήνα οπότε ναι, 48 ώρες στα χέρια μου είναι πάρα πολλές για να περάσω μια συσκευή από κόσκινο (ή να τη διαλύσω θα έλεγε κάπου εδώ ο Άλκης).
Αν δεν με πιστεύεις λοιπόν, απλά συνέχισε να διαβάζεις για να σου αποδείξω το «φυσικό» μου ταλέντο! Πάμε;
DESIGN – ΕΜΦΑΝΙΣΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ – ΑΝΤΟΧΗ
Αυτό που με ενθουσίασε με το «καλημέρα» στο Honor 7 Lite, είναι η μεταλλική κατασκευή του. Είχα πολύ καιρό να χρησιμοποιήσω ένα τόσο ποιοτικό και στιβαρό σασί σε smartphone, οπότε η αίσθηση που μου άφησε ήταν αντίστοιχη με εκείνη του iPhone 5s. Το ίδιο με ενθουσίασαν και οι αρμονικές σχεδιαστικές γραμμές του, χωρίς να «ζορίζουν» τα χέρια μου κατά τη διάρκεια της μικρής συμβίωσης μας. Αν μάλιστα τις χαρακτήριζα με μια λέξη, θα προτιμούσα να πω «κλασσικές».
Όμορφη μεταλλική αίσθηση στο χέρι λοιπόν, σε ένα κλασσικό/όμορφο και συνάμα πρακτικό/unibody σασί. Όπως αναφέρει και η Honor Ελλάδος στο website της «Το Honor 7 Lite διαθέτει σώμα από κράμα αλουμινίου τύπου αεροσκαφών, φορμαρισμένο με high speed μεταλλική σφράγιση και μεταλλικό τελείωμα, για λεία υφή & εμφάνιση». Τι ξεχωρίζει σε αυτό όμως:
- Απουσία φυσικών πλήκτρων στο εμπρός μέρος. Όλα όσα χρειάζεστε για να χειριστείτε σωστά τη συσκευή βρίσκονται σε capacitive μορφή στην 5,2 ιντσών IPS οθόνη του Honor 7 Lite. Αυτήν όμως θα τη δούμε αργότερα, μη βιάζεστε. Επίσης, βλέπουμε την εμπρόσθια κάμερα, τους αισθητήρες της συσκευής και ανάμεσα σε αυτό το combo, το (απίστευτα ποιοτικό) ακουστικό της συσκευής.
- Στο πίσω μέρος υπάρχει ο (αρκετά καλός, συνεργάζεται άριστα με το αποθηκευμένο αποτύπωμα) αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, κάτω από τον φωτογραφικό φακό και το LED Flash. Χαμηλότερα αναγράφεται η κατασκευάστρια εταιρεία, ο κωδικός αριθμός του μοντέλου και φυσικά, το όνομα της Huawei (για να μην ξεχνάμε και τι κρατάμε στα χέρια μας).
- Περιμετρικά τώρα, υπάρχει θύρα micro USB, ηχείο και μικρόφωνο στο κάτω μέρος, θύρα 3,5 χιλιοστών για ακουστικά και δευτερεύων μικρόφωνο στο πάνω μέρος, hybrid slot στα αριστερά (λειτουργεί ως single-SIM με χρήση κάρτας microSD ή ως dual-SIM χωρίς αυτή) και πλήκτρα κλειδώματος/αυξομείωσης έντασης στα δεξιά.
Παρατηρήσεις:
- Θα θέλαμε μικρότερα up/down-screen bezels. Ειδικά στο κάτω μέρος, πιστεύω πως θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση.
- Παρότι χρησιμοποιείται TPU προστατευτική θήκη στη συσκευή, το προστατευτικό γυαλί της κάμερας παραμένει σχετικά «εκτεθειμένο». Θα το ήθελα flat, ή ελάχιστα πιο έξω σε σχέση την υπάρχουσα διάταξη.
- Στα χέρια μου βρέθηκε η χρυσή απόχρωση. Τη θεωρώ πιο όμορφη από τις υπόλοιπες διαθέσιμες (ασημί, γκρι), με τεράστια μάλιστα διαφορά.
- Σαν κλασσική μεταλλική κατασκευή, χαράζει πιο εύκολα από ο,τι φαντάζεστε. Χρειάζεται αρκετή προσοχή και -σίγουρα- θήκη. Πέρα από τις χαρακιές, η συσκευή «γλιστράει» και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνει το κακό…
Στα της αντοχής τέλος, η Huawei/Honor υπέβαλλε τη συσκευή σε διάφορα tests (aging tests, κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας τύπου 3.1 της Huawei). Disclaimer, αν έκανα έστω κι ένα από όλα αυτά στο κινητό της κοπέλας δεν θα διαβάζατε ΠΟΤΕ αυτό το review! Μεταξύ αυτών ωστόσο:
- Impact test: Προκειμένου να δοκιμαστεί η ικανότητα κρούσης της οθόνης και των εσωτερικών της , πραγματοποιήθηκε πρόσκρουση με μπάλα 130 g / 32 χιλιοστά χάλυβα, η οποία έπεσε δύο φορές πάνω στην οθόνη,από ύψος 23 cm.
- Port durability test: Η υποδοχή ακουστικών και η θύρα micro-USB, συνδέθηκε και αποσυνδέθηκε 20.000 φορές (σε σύγκριση με 10.000 φορές σε προηγούμενα μοντέλα) – που ισοδυναμεί με σχεδόν 55 χρόνια χρήσης, εάν οι θύρες χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
- Temperature/Humidity test: Το τηλέφωνο υποβλήθηκε σε θερμοκρασία 85oC και σε 85% υγρασία, για 500 ώρες (το τηλέφωνο ήταν ενεργοποιημένο στο μισό του χρόνου αυτού).
- Thermal shock test: Το τηλέφωνο υποβλήθηκε σε 600 κύκλους ραγδαίας αλλαγής της θερμοκρασίας, από -40°C έως +70°C. Κάθε κύκλος διήρκεσε για 1 ώρα, με τη θερμοκρασία να μεταβάλλεται 10°C ανά λεπτό. Οι δύο ακραίες θερμοκρασίες -40°Cκαι +70°C διατηρήθηκαν για 20 λεπτά σε κάθε κύκλο. Τα προηγούμενα μοντέλα δοκιμάστηκαν μόνο για 78 κύκλους, με θερμοκρασία από -20°C έως +55°C.
- Salt spray test: Το τηλέφωνο υποβλήθηκε σε απαλό ψέκασμα αποτελούμενο από διάλυμα χλωριούχου νατρίου 5% στους 35°C επί 24 ώρες. Προηγουμένως, αυτή η δοκιμή διεξήχθη αποκλειστικά για 8 ώρες.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ – ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Πάμε στο «καυτό» κομμάτι τώρα, τις επιδόσεις. Η «καρδιά» του Honor 7 Lite είναι ο HiSilicon Kirin 650 (αρχιτεκτονική 16nm), που στοχεύει καθαρά στην κατηγορία που ανήκει και η συσκευή. Mid-range SoC για mid-range smartphone που «ξεχωρίζει» ωστόσο από τις υπόλοιπες προτάσεις. Πρόκειται για ένα 8-core SoC (Cortex-A53), με τους 4 να «τρέχουν» στα 2GHz και τους άλλους 4 να «τρέχουν» στα 1,7GHz. Κλασσικό mode 4+4 για επιδόσεις και οικονομία, που μπορεί να αποδειχθεί και στην πράξη: με απλή χρήση η (μη-αφαιρούμενη) μπαταρία των 3000mAh αντέχει 2 με 3 περίπου ημέρες, ενώ στα χέρια μου και σε «kickdown mode» (ευτυχώς δοκιμάζουμε και κανένα αυτόματο BMW που και που και ξέρουμε) έβγαλε σχετικά εύκολα μέρα, αν και στο τέλος αυτής χρειάστηκε για λίγο τη βοήθεια του… powerbank!
Το όλο σύνολο απαρτίζεται από οθόνη 5,2 ιντσών τεχνολογίας IPS, GPU Mali-T830MP2 και 2GB RAM, που δίνουν αξιοπρεπείς επιδόσεις στη συσκευή. Η οθόνη προσφέρει όμορφα, ζωντανά και «ευχάριστα» χρώματα στα μάτια, δεν πιξελιάζει και «τρέχει» σε ανάλυση 1080 x 1920 pixels (πυκνότητα 424 ppi). Δεν ζορίστηκε ιδιαίτερα στις εφαρμογές που δοκιμάσαμε, σε (αναμενόμενο θα λέγαμε) «crash test» με το AnTuTu πετύχαμε 52487 πόντους. Καθόλου άσχημα θα έλεγα, για τα δεδομένα του!
ΚΑΜΕΡΑ
Ένα από τα «αγαπημένα» μου σημεία σε μια συσκευή, είναι η οπίσθια κάμερα και κυρίως, η απόδοση της. Και μια παρένθεση: για το DooGee X5 Galicia, ακριβώς 1 χρόνο μετά την αγορά, έχω την ευκαιρία να πω πως έχει ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κάμερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό της. Και μάλιστα, πλήρωσα και την επισκευή της μετά από 6 μήνες χρήσης! Τέλος παρένθεσης, στα του Honor 7 Lite.
Διαθέτει οπίσθια κάμερα στα 13MP (f/2.0) με Autofocus (και touch focus), Geo-Tagging, ανίχνευση προσώπου και χαμόγελου, panorama mode, HDR και LED Flash. Μπορεί να «πάρει» videos σε ανάλυση 1080p@30fps, ενώ υπάρχει και slow-motion mode. Γενικότερα είναι ο ίδιος φακός με το Huawei P9 Lite, με διαφορετικές ρυθμίσεις. Στο εμπρός μέρος τέλος, διαθέτει κάμερα στα 8MP (f/2.0) και προσφέρει ικανοποιητικές selfies.
Θα χαρακτήριζα την κάμερα του Honor 7 Lite καταπληκτική, πάντα για τα δεδομένα της συσκευής/κατηγορίας. Μπορεί και ρυθμίζεται σε πολλά σημεία (adjust shutter speed, ISO, exposure compensation, white balance, metering mode), έχει 3 επίπεδα focus (Auto, Manual, Lock που αλλάζει αν θέλετε εσείς) και object tracking για κινούμενο στόχο. Η σύγκριση λοιπόν, με την Samsung ST150F compact camera μου ήταν αναπόφευκτη…
(Σημείωση: Στις 2 τελευταίες φωτογραφίες, οι επιλογές και στις 2 συσκευές ήταν στο αυτόματο και η γωνία λήψης σταθερή).
SOFTWARE
Το Honor 7 Lite «τρέχει» Android 6.0 Marshmallow και πάνω της έχει προσαρμοστεί το Emotion UI 4.1. Για όσους είχαν (ή χρησιμοποίησαν) Huawei συσκευές, οι διαφορές είναι ελάχιστες και θυμίζουν απλή αναβάθμιση στο user interface. Για τους αμύητους πάλι, δεν θα υπάρξει δυσκολία στη χρήση. Ελάχιστο bloatware και κατά βάση χρήσιμο (π.χ μετρητής βημάτων), δυνατότητα χρήσης θεμάτων και -κυρίως- οργάνωση εφαρμογών σε ένα επίπεδο. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε κάποιο υπό-μενού, όλα όσα χρειάζεστε είναι δεξιά ή αριστερά σας!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Ας μην κρυβόμαστε, μου άρεσε και θα το επέλεγα εύκολα. Μεταλλική κατασκευή, όμορφος και κλασσικός σχεδιασμός, «δυνατή» κάμερα, 4G, δακτυλικό αποτύπωμα και ικανές all-rounder επιδόσεις είναι στη λίστα μου οπότε, γιατί όχι; Το DooGee πλέον «δεν τραβάει», εγώ έχω ακόμα πιο πολλές απαιτήσεις οπότε δεν θα έλεγα όχι σε ένα σύνολο «ικανό»για όσα ζητάω. Well done Honor!