Είτε έχετε μια καινούργια κάρτα γραφικών, είτε θέλετε να πάρετε λίγη ακόμα απόδοση από την παλιά σας κάρτα, ένας είναι τρόπος. Overclock. Σωστά;
Λάθος! Υπάρχει τρόπος να πάρετε έξτρα απόδοση, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να πάει κάτι στραβά. (Μεταξύ μας πάντως, πλέον το overclock είναι πανεύκολο και απόλυτα ασφαλές αν δεν κάνεις του κεφαλιού σου)
Δεν θέλεις λοιπόν να κάνεις overclock γιατί φοβάσαι ή άκουσες μια ιστορία ενός φίλου που “ξέρει από αυτά” και μια φορά είχε γλυτώσει από θαύμα, καθώς ένας ανεμιστήρας από την κάρτα γραφικών παραλίγο να του πάρει το κεφάλι λόγω κακού overclock!
Κανένα πρόβλημα. Βλέπεις οι κάρτες γραφικών πλέον έχουν auto boost και χρονίζονται ακόμα και περισσότερο από την διαφημιζόμενη ταχύτητα τους. Αν βρουν κατάλληλες προϋποθέσεις βέβαια.
Πως όμως εμείς μπορούμε να φτιάξουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις; Πανεύκολα!
Βημα 1
Κατεβάζουμε μια δωρεάν εφαρμογή όπως το Msi Afterburner ή χρησιμοποιούμε την εφαρμογή που έχει η κάρτα γραφικών μας εφόσον έχει.
Βήμα 2
Κάνουμε link την θερμοκρασία και την ενέργεια και τα “σέρνουμε” μέχρι να τερματίσουν.

Βήμα 3
Αφήνουμε τους ανεμιστήρες στο auto ή ρυθμίζουμε το πλάνο και την καμπύλη στο aggresive,ανάλογα με το πόσο καλό αερισμό έχει το κουτί μας.
Και είμαστε έτοιμοι!
Συγχαρητήρια! Μόλις πήρατε μια έξτρα απόδοση στην κάρτα γραφικών σας εντελώς δωρεάν και μάλιστα χωρίς κανέναν από τους κινδύνους του Overclock!
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι κάρτες γραφικών όταν πλησιάζουν την θερμοκρασία που εμείς ή ο κατασκευαστής έχει θέσει ως “ασφαλείς” για την κάρτα, αρχίζουν και μειώνουν την ταχύτητα τους από πολύ νωρίς, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσουν αυτό το νούμερο σε κάποια ξαφνική αύξηση των απαιτήσεων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνουμε χαμηλότερη απόδοση, ακόμα και αν η κάρτα δεν έχει φτάσει την εν λόγω θερμοκρασία ή ενέργεια. Σε αυτές τις εφαρμογές τα νούμερα είναι πάντα στα ασφαλή όρια της κάρτα σας. Δεν θα δείτε δηλαδή 130% σε ενέργεια, εάν η κάρτα δεν το θεωρεί ασφαλές. Το ίδιο ισχύει και στην θερμοκρασία. Ακόμα και αν η κάρτα σας δεν φτάνει τους 85C, μόλις περάσει τους 50 ή 60, θα αρχίσει να μην αποδίδει στο maximum, με το φόβο ότι μπορεί κάποιο spike να την κάνει να το ξεπεράσει. Οπότε παίζει εκ του ασφαλούς και μειώνει σταδιακά τον χρονισμό της.

Όταν εμείς αυξάνουμε αυτά τα δύο, δεν σημαίνει ότι η κάρτα θα τα φτάσει. Απλά απομακρύνουμε το όριο, ώστε η κάρτα να διαπιστώσει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο εύρος να καλύψει. Έτσι όχι μόνο δεν μειώνει την απόδοση της, αλλά πολλές φορές θα χρονιστεί και πιο πάνω από την κανονική της ταχύτητα. GPU Boost δηλαδή!


Όπως βλέπουμε, κερδίζουμε αμέσως 8 Fps χωρίς να κάνουμε τίποτα ουσιαστικά! Το κυριότερο όμως, είναι ότι στις 3 δοκιμές που έγιναν, η μη ρυθμισμένη κάρτα είχε αποκλίσεις στα Fps από 94 μέχρι 99, ενώ στην ρυθμισμένη ήταν και οι 3 στα 104 σταθερά. Αυτό σημαίνει σταθερότητα και στο παιχνίδι και στα volts της κάρτας και στον χρονισμό. Και φυσικά, σημαίνει καλύτερη απόδοση και καλύτερη σταθερότητα στο γενικό αίσθημα του παιχνιδιού μας.
*Disclaimer
To techingreek.com και ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για πιθανά μη επιθυμητά αποτελέσματα της μεθόδου που περιγράφεται στο άρθρο. Η απόλυτη ευθύνη ανήκει απόλυτα και ξεκάθαρα στο άτομο που θα την δοκιμάσει.