Ένα από τα χαρακτηριστικά που δε φαίνονται στα «χαρτιά» των Google Pixel και Pixel XL είναι η πιστοποίηση IP53 που διαθέτουν. Η Google επιβεβαίωσε ότι όπως και το HTC 10, έτσι και τα δύο Pixels έχουν δοκιμαστεί και βαθμολογηθεί με τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Ας πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Τις τελευταίες μέρες, έχει γίνει ένα τεράστιο μπέρδεμα με την πιστοποίηση IP. Μπορεί τα Galaxy S7 και iPhone 7 να έχουν κάνει όντως μια σημαντική προσπάθεια να κρατήσουν το περιβάλλον έξω από αυτά, όμως για τις υπόλοιπες συσκευές δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Τι σημαίνει ο μαγικός αριθμός 53;
Οι IP πιστοποιήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. H αντοχή σε σκόνη και χώμα εντοπίζεται με βάση το πρώτο νούμερο, που μπορεί να έχει κλίμακα από 0 μέχρι 6. Το δεύτερο νούμερο δείχνει την αντοχή στο νερό. Δείτε αυτά τα νούμερα μετεφρασμένα:
- Το νούμερο πέντε σημαίνει ότι «η σκόνη δε πρέπει να εισέλθει στη συσκευή σε αρκετή ποσότητα ώστε να εμποδίζει την κανονική λειτουργία». Η ποσότητα της σκόνης που μπορεί να μπει σε μια συσκευή δεν αναφέρεται, αλλά είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι δύσκολα μια συσκευή θα σταματήσει να λειτουργεί κανονικά λόγω σκόνης.
- Το δεύτερο νούμερο, το τρια, σημαίνει ότι τα Pixels «Προστατεύονται ενάντια στη ρίψη νερού πάνω τους όταν έχουν κλίση 60 μοιρών προς τα πάνω από οριζόντια θέση».
Η δεύτερη τελεία πρακτικά σημαίνει ότι τα Pixel ΔΕΝ είναι αδιάβροχα. Το να πέσει πάνω τους νερό βροχής, με τις προϋποθέσεις ότι δεν είναι υπό πίεση και ότι η συσκευή δεν είναι σε οριζόντια θέση, δεν κάνει αδιάβροχες τις ίδιες τις συσκευές. Αν πέσουν μέσα στη θάλασσα, σε πισίνα, σε τουαλέτα κλπ, οι συσκευές θα έχουν την ίδια κατάληξη με τις μη πιστοποιημένες. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση προσφέρει αντοχή μέχρι τις ψιχάλες της βροχής, τίποτα παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, δε σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να «πνίξετε» το κινητό σας για να δείτε αν είναι όντως αδιάβροχο. Πολύ συχνά, συσκευές που διαθέτουν ακόμη καλύτερες πιστοποιήσεις, αποτυγχάνουν σε συνθήκες πραγματικού κόσμου και καταστρέφονται.
[via]