O δημοφιλής ψηφιακός βοηθός της Google, το πρόγραμμα Google Assistant συμπληρώνει κάτι παραπάνω από 1 χρόνο κυκλοφορίας του και χρήσης από ιδιοκτήτες Android συσκευών και μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί από πολλούς ως ο καλύτερος βοηθός τεχνητής νοημοσύνης καθώς αντιλαμβάνεται κάθε εντολή που θα του δοθεί. Στην πραγματικότητα, το Assistant βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο σχεδόν όλων των προϊόντων που ανήκουν στην Google, ενώ υιοθετείται επίσης από τρίτους προγραμματιστές με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ώστε ο CEO της Google Sundar Pichai εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα, για να ισχυριστεί ότι υποστηρίζεται πλέον σε πάνω από 100 εκατομμύρια συσκευές. Επίσης, αυτή την εβδομάδα η υπεύθυνη ομάδα DeepMind της Google ανακοίνωσε πως έχει ανακαλύψει νέους τρόπους για να παρουσιάσει τον “σχεδιασμό με βάση τη φαντασία” στον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης.
Mε πολύ επαινετικά σχόλια ο Pichai παραδέχτηκε ότι η Google έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και πέτυχε τον σκοπό της, δηλαδή ο ψηφιακός της βοηθός έχει βελτιωθεί σε πολλά και βάση των δικών του εκτιμήσεων το ποσοστό λάθους είναι τώρα κάτω από 5%, πολύ ικανοποιητική εξέλιξη. Πέρα από την ακρίβεια ανταπόκρισης στην φωνή, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός πως η εταιρεία ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 διέθεσε την Al σε τρίτους προγραμματιστές και έτσι είδαμε το Google Assistant να βρίσκεται ολοένα και σε περισσότερες συσκευές και φέτος το το έθεσε στη διάθεση των χρηστών Android Marshmallow. Τον περασμένο Μάιο η Venture Beats σημειώνει ότι η Google είχε αναφέρει τις “100 εκατομμύρια συσκευές”, μόνο που η εταιρεία δεν προχώρησε σε νέα πρόσφατη ενημέρωση για να μάθουμε τι συμβαίνει τώρα και μάλιστα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δεν έχει πολύ καιρό που ο βοηθός υπάρχει και στα iPhones.
Ενδεικτικά, να πούμε πως ο Pichai, έκανε την εξής σχετική δήλωση με το όλο θέμα:
«Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν πλέον μόνο πληκτρολόγιο, ποντίκι και multi-touch οθόνη αφής, αλλά χρησιμοποιούν επίσης νέους τρόπους όπως η φωνή και η κάμερα για να κάνουν ερωτήσεις, αλλά και να ενεργήσουν στον πραγματικό κόσμο. Βλέποντας αυτό τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τον Google Assistant, ο οποίος είναι ήδη διαθέσιμος σε περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσκευές από τότε που ξεκίνησε πέρυσι και υπάρχουν πολλά ακόμα που έρχονται».
Ανάμεσα στα τόσα άλλα που κάνει η ομάδα DeepMind, σε blog έχει αναφέρει πως έχουν δημιουργήσει μέσα επαυξημένης φαντασίας (I2As) που έχουν ένα νευρωνικό δίκτυο το οποίο μαθαίνει να εξαγάγει οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία για τις μελλοντικές αποφάσεις του παράγοντα. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να μάθουν να ερμηνεύουν τις εσωτερικές τους προσομοιώσεις και συγχρόνως μπορούν να μάθουν διάφορες στρατηγικές για την κατασκευή σχεδίων. Μπορούν να επιλέξουν το πώς θέλουν να προβλέψουν και να φανταστούν, δοκιμάζοντας διάφορες πιθανές ενέργειες είτε χωριστά, είτε μαζί.
Κατόπιν δοκιμών των I2As στο παιχνίδι Sokoban και σε ένα παιχνίδι πλοήγησης διαστημόπλοιου που απαιτεί προγραμματισμό και συλλογισμό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα I2As είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους παράγοντες που δεν είχαν την ικανότητα να κάνουν πλάνα και να αιτιολογούν.
Όσοι δεν αρκούνται και με αυτό, να πούμε πως το Assistant της Google επεξεργάζεται επίσης τρόπους για να μας βοηθήσει να κάνουμε ασφαλέστερες τις παιδικές τροφές και αυτή η τεχνολογία για την ώρα περιορίζεται στις παιδικές τροφές της Kewpie.
[via]