Μεγάλες απαιτήσεις φαίνεται ότι έχει η Google σχετικά με τις συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της σύστημα. Έτσι, τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες που έφερε στο φως το The Information, οι οποίες μέσα από συμβάσεις της Google με κατασκευάστριες εταιρίες όπως η Samsung και η HTC δηλώνουν την επιθυμία της να αυξήσει τον αριθμό των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών στις 20 από τις 9 που είναι σήμερα.
Ο σκοπός της Google είναι απλός: όσοι χρησιμοποιούν το Android θα πρέπει να χρησιμοποιούν και τις εφαρμογές της. Η απαίτησή της δεν είναι και τόσο παράλογη αφού το λογισμικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και ένα μεγάλο μέρος των κερδών της προέρχεται από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που παρέχει στους χρήστες.
Εκτός από τον αριθμό των εφαρμογών που πλέον θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε κινητό Android όταν το παίρνετε στα χέρια σας, η Google μέσω των συμβάσεων υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρίες να τοποθετούν τις εφαρμογές σε δεσπόζουσα θέση, είτε αυτή βρίσκεται στην αρχική οθόνη είτε πρόκειται για έναν «ειδικό» φάκελο (ή εικονίδιο) που θα τις διαχωρίζει από τις υπόλοιπες εφαρμογές που θα υπάρχουν ή θα επιλέξετε να κατεβάσετε.
Στη συγκεκριμένη κίνηση, φυσικά, εντοπίζονται τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Ξεκινώντας, λοιπόν, από τα θετικά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε ότι πρόκειται για ένα πρακτικό πακέτο, αφού μέσα σ’ αυτές τις 20 εφαρμογές θα βρίσκονται οι πιο χρήσιμες και δημοφιλές της Google όπως το Youtube, το GMAIL, το Google Chrome, το Google Maps, κ.ά. Βέβαια, θα υπάρχουν και κάποιες που δεν θα μας φανούν και τόσο χρήσιμες και λογικά δεν θα επιλέγαμε να τις εγκαταστήσουμε αν δεν ήταν ήδη εγκατεστημένες.
Κι αν δεν θέλουμε να τις έχουμε στο κινητό μας; Δυστυχώς, η διαγραφή δεν αποτελεί επιλογή. Μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε ή να τις απεγκαταστήσετε αλλά πάντα θα πιάνουν μικρό νεκρό χώρο στη μνήμη σας και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό.
Όμως, μην απελπίζεστε πάντα υπάρχει λύση! Αν σας ενοχλούν τόσο πολύ αυτές οι εφαρμογές αλλά θέλετε το κινητό σας να διαθέτει Android λειτουργικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία open-sourced έκδοσή του ή να αγοράσετε μία τέτοια συσκευή και να του εγκαταστήσετε το δικό σας Android software, υπάρχουν πολλές προσαρμοσμένες εκδόσεις και tutorials για να τα καταφέρετε. Βέβαια, αφήσαμε την πιο εύκολη επιλογή για το τέλος, η οποία είναι να προτιμήσετε το γνωστό root και να διαγράψετε όσες εφαρμογές δεν θέλετε. Τώρα, λοιπόν, που ξέρετε ότι έχετε και δεύτερη επιλογή, πώς σας φαίνεται η νέα στρατηγική κίνηση της Google;